Bu ifadelerde, mantıklı ve tutarlı olmayan noktalar var.
En başta hiçlik, bilinemezlik değil. Tanımlar uymuyor. Bilmek dediğimiz şey, insanla ilgili bir şey. Bir kişinin ya da insanlığın farkındalığı ile ilgili. İddiaya göre insanın bilmediği bir şey var olamaz ya da insanların bilmediği bir şeye hiç ya da yok demeliyiz gibi bir anlam çıkıyor buradan ki bu doğru değil. İnsanlık şu an, başka evrenler var mı bilmiyor. Belki asla bilemeyecek. Ama bu hiçlik demek değil. Belki de orada başka evrenler var ama biz onlarla ilgili ya da onların varlığı ile ilgili bir bilgi edinemiyoruz. İkisi farklı durumlar.
Şu an duyu organlarımızla kavrayabildiğimiz şeyler bir zamanlar hiçlikti ifadesi de mantıklı değil. Bir zamanlar zaten insan yoktu. O zamanlarda dünya ve evren hiçlik miydi? Elbette hayır.
Hiçlik şu an olmayan şeydir ifadesi de yine çok iddialı ama yine mantıklı değil. Videoda Çağrı, hiçlik olgusunu incelerken onu, insanın farkındalığı ya da bilgi düzeyi ile paralelleştirmiyor zaten.
Fiziksel gerçeklik, varlık, yokluk, hiçlik vs. gibi konuları direk insan algısı, bilgisi, farkındalığı ile bir tutarsak yanılırız. Sayısız nesne, bilgi, bölge vs. bizim bilgimiz dışında vardır, olmuştur ve olacaktır. O nedenle fiziksel gerçekliği insan algısına sığdırmaya çalışmak doğru değil.
Umarım açıklayıcı olmuştur. Sağlıcakla...