Hiçliği nasıl tanımladığımıza ve soruya hangi perspektiften yaklaştığımıza bağlı.
Sözlük anlamı olarak: Hiç veya Yok, kelime anlamıyla hiçbir varlığın olmadığını ifade eden bir işaret zamirdir.
Fizikte: Evrenin kökenleri hakkında konuşurken, "hiçlik", varoluşta hiçbir madde olmadığı bir durum anlamına gelir, çünkü ne pozitif ne de negatif enerji vardır - ısı, soğuk, hiçbir şeyin atomu yoktur. Ancak, bu özel hiçlikte, enerji hala vardır (kuantum enerjisi). Fiziksel bir formu yoktur.
Felsefede: Kelime tanımı itibarıyla, bir genel anlamda felsefe de var olmama durumu olarak tanımlanır. Varlıkta eksiklik ya da bulunmayış durumu, mevcut olmama hali olarak belirtilir. Bu anlamda felsefi bir kategori olarak anlaşılır ve yokluk ya da namevcudiyet şeklinde kullanılır.
Tabi Platon’un, Mevlana’nın, Nihilizm ’in, Varoluşçuluk ’un da kendine göre Hiçlik tanımı vardır.
Fakat hepsinin ortak noktası varlıktır ve hepsinde varlığın olmadığı yer, alan, zaman ifadesi baskındır. Bu nedenle Hiçliği, evreni salt maddi bir varlık olarak tanımlayıp alanımız ile sınırladığımızda hiçbir şeyin var olmadığı yer anlamına ulaşırız.
Fakat kendimizi merkeze koymayıp, maddi varlık dışında da henüz tanımlayamadığımız bizim bildiğimiz şeklin dışında da şeylerin var olma olasılığını hesaba kattığımızda, artık varlığın karşıtı hiçlik değil sadece yokluk olur. Yani maddi olarak var olmayan.
Şayet varlığın karşıtı artık hiçlik değil yokluk ise; varlık kategorimize giren her şeyi varlık olarak ifade ederken bu kapsamın dışındaki her şeye de sadece yok diyebiliriz, fakat hiçlik diyemeyiz. Tıpkı artının zıttının eksi oluşu fakat nötr sayısının da oluşu gibi. Tıpkı sıfır rakamının yokluğu ifade edişi ancak hiçlik olmayışı gibi.
Sonuç olarak varlığını kanıtladıklarımız değil sadece, düşünebildiğimiz, sezebildiğimiz, tanımlayabildiğimiz hiçbir şey “hiçlik” kategorisinde değerlendirilmez. Velev ki tanımlamamız, düşüncemiz, sezgimiz doğal olarak neticede “BİLMİYORUZ” sonucuna ulaşsa da. Ve hiçliğin bu soruya ve bunca cevaba vesile olması yokluğuna değil aksine varlığına kanıttır. Velev ki varlığını somut olarak hiçbir zaman kanıtlayamayacağımız soyut bir kavram olarak varlığını sürdürse bile. İşlevsel mi işlevsel.
Dileyen bu kavramla varlığın mevcut maddi tanımı üzerinden ve ötesi anlamında farklı formlara yönelik ilahi sonuçlara, dileyen fiziksel bir formu olmayan kuantum enerjisine ulaşabilir. İşlevsel mi işlevsel. Kanıtlayabilir miyiz, kimbilir…