Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
Lox ...
Üye
1

Hiçbir şey, bir şeye benzer mi?

529 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
4 Cevap
Ufuk Derin
Öğrenci-Okur

Benzetme yapabilmek için benzeyen ve benzetilenin benzetme yönü açısından uyumlu olup olmadığını bilmemiz gerekir. "Hiçbir şey"i bilemezsiniz, anlayamazsınız. Çünkü benzeyeniniz yok demektir. Bir şey ise genel bir benzetilendir.

Bu benzetme çabası anlamsızdır, saçmadır ve hatalıdır. Bunlar sadece kelimelerin bir araya getirildiği bir cümledir. Zıt anlamlı, çelişkili ya da anlamsız ifadeleri bir ara getirince bir yargıya varıp "Benzer veya benzemez." demek için bu ifadeleri uzaktan bakınca bir anlamı varmış gibi, evreni ve varoluşu sorguluyormuş ve anlamaya çalışıyormuş gibi görünen ifadelere çevirmeye çalışmak anlamsızdır.

Tabii ki bu kelime oyununun ötesine geçen, ifadeleri anlamsız iken anlamlı görünmesi için eğip bükmeye uğraşmayan, tartışmaları "ilk başta" mantığın ilkelerine göre kurmaya çalışan kişiler, bunlarla "eğlenmeye" gerek görmeyecektir. Sonuç olarak bu saçma anlam kargaşalarından sıyrılabilirseniz evreni, olayları, akıl yürütmeleri anlamamız için gerekli olan tartışmalara geçebilirsiniz.

Tüm Reklamları Kapat

3
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Ahmetcan Dalçiçek
Felsefe okumaları yapmaktayım.

Cevabın daha anlamlı olması için şunu belirtmem gerekir. Hiçbir şey dediğimiz şey, bizim herhangi bir şey olmayan yere taktığımız bir isimdir. örneğin bir odada herhangi bir şey yok. bu durumda odada hiçlik var. ancak unutmamamak gerekir ki hiçlik bizim yarattığımız bir kavramdır. yani biz odada hiç birşey olmaması durumuna "Hiçlik" adını vermişiz.

"hiçbir şey"i doğada kendiliğinden var olan bir kavram olarak ele aldığınız için siz yanılgıya düşüyorsunuz.

Tüm Reklamları Kapat

2
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Enes Buhari
Enes Buhari
4,387 UP
Felsefe Yüksek Lisans Öğrencisi

Sorduğunuz soru aklıma Parmenides'in "Yokluk yoktur, varlık vardır." sözünü getirdi. İlk başta şunu bilmek gerekir: "Şey" kelimesi Arapça bir kelimedir ve bu kelimenin morfolojisine baktığımızda Arap dili bilginleri hatta filozoflar arasında ihtilaf vardır. Konuyu anlaşabilir bir seviyeye indirebilmek amacıyla şu şekilde anlatacağım:

Mahiyet: Bir şeyi, o şey yapan şeydir. Örneğin insanı insan yapan "düşünebilen canlı" (genel olarak mantık biliminde bu şekilde tarif yapılır. Üzerine tonla tartışma olsa da şimdilik başlangıç seviyesinde gidelim) olmasıdır.

Hakikat: Yukarıda bahsettiğim mahiyetin herhangi bir ferdi varlık alemine geçtiğinde artık ona mahiyet değil hakikat denir. Örneğin Anka kuşu bir mahiyettir ama hakikat değildir. Eğer bir gün olurda keşfedersek (!) artık ona hakikat diyebiliriz.

Tüm Reklamları Kapat

Hüviyet: Bir mahiyetin hakikat olmasından sonra başka bir hakikatten temyiz (ayrılmasına) denir. Mesela insan, kuşa olan farklılığından dolayı hüviyet kazanır.

"şey" kelimesinin morfolojisine döndüğümüzde: Genel olarak arap dili bilginleri "شاء"[1] kelimesinden türediğini kabul etmişlerdir. Yazdığım kelimenin manası ise "dilemek, istemek" demektir. Yani var olan şeyler bir yaratıcı tarafından varlıkları istenmiş olan şeylerdir. Buna göre "madum" (yok olanlar.) bir "şey" değildirler. Ama unutmamak lazım ki Mutezile bu görüşü kabul etmemiştir. Sorduğunuz soruya çok fazla bağlantısı olmadığından bu konuya girmek istemesem de şu şekilde kısa bir açıklama yapabilirim: Yukarıda bahsettiğim "mahiyet - hakikat - hüviyet" üçlüsünden temel olan "mahiyet" mec'ul mudur değil midir? tartışması vardır. "Mec'ul" demek: o kalıba getirilmiş demektir. Yani insan mahiyetini "düşünebilen canlı" yapan bir ca'il (yapan, o şekilde irade eden) olmak zorundadır. Her ne kadar mahiyetler ma'dum (yok) olsa da mec'ul olduklarından dolayı Mutezile ma'dumlarda "şey"dir demişlerdir. Ama ne yazık ki Mutezile bu konuda doğruyu bulamamışlardır hatta mutezilenin son tabakasının en büyüklerinden olan Kadı Abdulcebbar da bu görüşü reddetmiştir.

Kaynaklar

  1. İbn-i Manzur. Arap Dili.
1
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Hepimiz Sanalız
Hepimiz Sanalız
2,619 UP
Felsefe Öğretmeniyim

Hiçbir şey kendisinin aynısı olamayacağından bir şeye benzeme olasılığı taşır. Doğada yada insanın öznel bilincinde hiçbir şey mutlak olmadığı (her olay ve varlık tekildir) için hiçbir şey hiçbir şey değildir. Peki bu sorunun matematikte karşılığı var mı evet… matematik evreninde hiçbir şey bir şeye benzemez.

1
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Kafana takılan neler var?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close