Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Sorulara Dön
Rahim Akbıyık
Üye 15 Şubat 2024 1 Cevap
3

Hibrit araçlarda benzin yerine elektrik kullanarak (teorik olarak)sonsuza kadar çalışan bir araç tasarlamamız mümkün müdür?

284 görüntülenme
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Poyraz Türkoğlu
Fizik Araştırmacısı 23 Kasım

Öncelikle cevabı net olarak verelim; Hayır, sonsuza kadar çalışan bir araç tasarlamamız günümüz teknolojisiyle imkansızdır.

Bir enerjiyi hareket enerjisine dönüştürdüğümüzde elde ettiğimiz hareketin de bir enerjisi olacaktır, evet. Fakat hareket eden mekanizmanın üreteceği enerji bu sistemi çalıştırmak için harcadığımız enerjiden daha az olacaktır. Bu nedenle en fazla harcadığımız enerji kadar verim alabiliriz. Harcadığımız enerji tükenince hareket eden sistemin enerjisi sönümlenecek ve sonunda duracaktır.

Her ne kadar günümüzde güneş enerjisi ile çalışan araçlar, otonom sistemler veya teknolojiler inşa edilse ve bu sistemlerin güneş enerjisi ile çalışması dolayısıyla sonsuz enerjiyle çalışabilecekleri düşüncesi yaygın olsa da bu bir yanılsamadır. Çünkü güneş de eninde sonunda enerjisini yitirecektir.

Tüm Reklamları Kapat

Sosyal medya platformlarında sonsuz döngüye sahip mekanik sistemler de gösteriliyor fakat bunlar da anlayacağınız üzere tamamen sahte videolardır. Bu tarz mekanik sistemlerin sonsuza kadar çalışması termodinamik yasalarına aykırıdır. Kaldı ki bu mekanik sistemler uzun süre çalıştırıldıktan sonra sistemin hareket halinde olan parçaları sürtünme dolayısıyla aşınmaya uğrayacak ve sistemin çalışmamasına sebep olacaktır.[1]

Belki de gelecekte bilim ve teknolojinin gelişmesiyle sonsuz enerji üretebilen bir yapı keşfedilebilir veya bir sistem oluşturulabilir, bilemeyiz.

Kaynaklar

  1. NIH National Library of Medicine. Termodinamik Yasaları. (16 Eylül 2023). Alındığı Tarih: 23 Kasım 2024. Alındığı Yer: National Library of Medicine | Arşiv Bağlantısı
2
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.

Bize Ulaşın

ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close