Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Sorulara Dön
3

Hermafrodit bireylerdeki kalıtsal çeşitlilik, hermafrodit olmayıp eşeyli üreyen bir canlıya göre nasıl kıyaslanır?

750 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Ebru Tuba Ölçücü
biyoloji üzerine çalışmalar

Hayvanların çoğu tek cinsiyetli olmasına karşın bazı hayvanlarda çift eşey barındırmasına Hermafrodit denir. Salyangoz gibi bazı hayvanlarla çiçekli bitkilerin çoğu her iki üreme organına da sahiptir ve hem yumurta hem de sperm üretebilirler. Böyle canlılara hermafrodit (erselik, çift cinsiyetli) denir. Erselik canlılar normalde kendi kendilerini döllemez. Bir populasyon içerisinde bireylerin bir kısmı erkek bir kısmı ise dişi rolünü üstlenir. Sonraki üreme döneminde rollerini değişebilirler. Bu canlılara örnek olarak solucanlar, salyangozlar ve deniz süngerlerini örnek verebiliriz.

Bir adet salyangoz kendi kendini dölleyemez fakat iki adet salyangoz ya da solucanı yan yana getirdiğinizde birinin dişi rolünü diğerinin erkek rolünü üstlenerek birbirlerini döllediklerini görebilirsiniz.

toprak solucanı
toprak solucanı
Pexels

İki toprak solucanı birbirine kenetlenerek birbirlerine sperm aktarır ve döllenirler. Sonrasında yeni bireyler oluşur. Solucanlarda eşey organları farklı zamanlarda gelişir. Bu, kendi kendini dölleyemediği anlamına gelmektedir.

Tüm Reklamları Kapat

Fakat Planarya solucandan daha farklı olarak dişi ve erkek organ aynı zamanda aynı anatomide gelişir. Bu yüzden kendi kendini dölleyebilmektedir.

Kalıtsallık meselesi üzerine:

Hermafrodit canlılarda gametler (yani eşey hücreleri; sperm ve yumurta) mayoz bölünme ile oluşur. Mayoz bölünme kalıtsal çeşitliliği sağlar.

Kıyaslama konusuna gelirsek; iki üreme biçimde de gametler mayoz bölünme sayesinde gerçekleştiği için kalıtsallık açısından bir fark yoktur. Fakat bu canlılar kendi kendini dölleyebildikleri halde çeşitliliği arttırmak adına ''eş'' seçimi de yapabilirler. Kalıtsal çeşitlilik, mayoz bölünmenin gerçekleştiği üreme biçiminde her zaman görülür. Bu da hermafrodit canlılarda da genetik çeşitliliğini sağlar.

Kaynaklar

  1. biyolojidersim. Hermafroditlik. (8 Kasım 2017). Alındığı Tarih: 9 Ekim 2023. Alındığı Yer: BİYOLOJİDERSİM | Arşiv Bağlantısı
3
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Kafana takılan neler var?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close