Hayvanların çoğu tek cinsiyetli olmasına karşın bazı hayvanlarda çift eşey barındırmasına Hermafrodit denir. Salyangoz gibi bazı hayvanlarla çiçekli bitkilerin çoğu her iki üreme organına da sahiptir ve hem yumurta hem de sperm üretebilirler. Böyle canlılara hermafrodit (erselik, çift cinsiyetli) denir. Erselik canlılar normalde kendi kendilerini döllemez. Bir populasyon içerisinde bireylerin bir kısmı erkek bir kısmı ise dişi rolünü üstlenir. Sonraki üreme döneminde rollerini değişebilirler. Bu canlılara örnek olarak solucanlar, salyangozlar ve deniz süngerlerini örnek verebiliriz.
Bir adet salyangoz kendi kendini dölleyemez fakat iki adet salyangoz ya da solucanı yan yana getirdiğinizde birinin dişi rolünü diğerinin erkek rolünü üstlenerek birbirlerini döllediklerini görebilirsiniz.
İki toprak solucanı birbirine kenetlenerek birbirlerine sperm aktarır ve döllenirler. Sonrasında yeni bireyler oluşur. Solucanlarda eşey organları farklı zamanlarda gelişir. Bu, kendi kendini dölleyemediği anlamına gelmektedir.
Fakat Planarya solucandan daha farklı olarak dişi ve erkek organ aynı zamanda aynı anatomide gelişir. Bu yüzden kendi kendini dölleyebilmektedir.
Kalıtsallık meselesi üzerine:
Hermafrodit canlılarda gametler (yani eşey hücreleri; sperm ve yumurta) mayoz bölünme ile oluşur. Mayoz bölünme kalıtsal çeşitliliği sağlar.
Kıyaslama konusuna gelirsek; iki üreme biçimde de gametler mayoz bölünme sayesinde gerçekleştiği için kalıtsallık açısından bir fark yoktur. Fakat bu canlılar kendi kendini dölleyebildikleri halde çeşitliliği arttırmak adına ''eş'' seçimi de yapabilirler. Kalıtsal çeşitlilik, mayoz bölünmenin gerçekleştiği üreme biçiminde her zaman görülür. Bu da hermafrodit canlılarda da genetik çeşitliliğini sağlar.
Kaynaklar
- biyolojidersim. Hermafroditlik. (8 Kasım 2017). Alındığı Tarih: 9 Ekim 2023. Alındığı Yer: BİYOLOJİDERSİM | Arşiv Bağlantısı