Yazılım için gerekli şartlar neler? Başlangıç düzeyinde hangi yazılım dili tercih edilmeli? Matematik konusunda sol lobumu çok aktif kullanamıyorum ama kelimelerle aram iyidir, yine de yazılım yazabilir miyim merak ediyorum 😂😂
selamlar gülnur, bana sorarsan öncelikle yazılım çatısı altında bulunan dallar arasında kendine en uygun olanı seçmelisin. genelde çevremde de gördüğüm hatalardan biri alan araştırması yapmadan yazılımcı olmayı istemek. web uygulamalı mı geliştirmek istiyorsun? mobil uygulama mı geliştirmek istiyorsun? siber güvenlik uygulamaları mı tasarlamak istiyorsun? UI mi tasarlamak istiyorsun? vb. vb.
Daha sonra kararında emin oldugunda yapman gereken en önemli şey araştırmak. Bol bol araştırmanı ve bilgi toplamanı öneririm. Günümüz de bilgisayar ile yapılan işlerin büyük çoğunluğunda araştırmak bilgi toplamak ve bu bilgileri işleyebilmek önemli. Bu yazdıklarım doğrultusunda kafanda bir yol çizeceksin diye umuyorum. Teknik kısımlara daha sonra geçmen senin yararına olacaktır.
Ayrıca başka bir hata ise algoritma öğrenmeden yazılım dillerini öğrenmeye çalışmaktır. Algoritma senin yazılım dilleri ile mantıklı birşeyler anlatabilmeni sağlayan olgudur. Diller arası syntax farklılıkları çok büyük değildir ve algoritma öğrendikten sonra farklı dilleri öğrenmek çok zorlamaz kimseyi. Kodlama algoritmasi öğrenmen için aşağıya birkaç kaynak ekleyeceğim.
Alaylı yazılımcı olma konusuna gelirsek; bu konuda piyasa tam bir paradoks oluşturuyor. Söylediğim gibi bol bol araştırarak ve kendi kendini eğiterek bu işi öğrenmek mümkün ama bunu iş haline getirmek hayli zor. Genellikle iş ilanlarına bakarsanız ilgili bölümlerden mezun ya da en az 2 yıl tecrübeli gibi bir kısım bulunuyor. İlk etapta piyasa girmek zor olduğu gibi alaylı olduğun için lisans bitirmiş yazılımcıya kıyasla kendini daha fazla kanıtlaman gerekiyor. Son yıllarda bu algı kırılmaya başlansa bile hala alaylı yazılımcı için işler kolay diyemeyiz. Tabi eğer bu işi sadece yapmak istedigin icin yapmak istiyorsan başlangıç için Udemy, Youtube gibi platformlarda içerik üreticilerinin ücretli veya ücretsiz yayınladığı eğitimleri değerlendirebilirsin. Ayrıca 1 milyon istihdam projesinden faydalanabilirsin yine uzman eğitimciler tarafından hazırlanmış bir arşivleri mevcut.
Şunu da eklemek istiyorum; zihinsel bir engel olmadığı sürece herkes yazılımcı olabilecek kapasiteye sahip bence.
Birkaç kaynak ekliyorum sağlıcakla kal!
Merhaba, maddeler halinde konuya uzun tutmadan aklımdakileri söyleyeceğim.
1.Hangi alandan keyif aldığını tespit et. Mobil programlama, oyun programlama, web programlama, sistem programlama vs.
2.Keyif aldığın alan ile ilgili programlama dillerine bak. Web için php veya asp gibi
3.Bir kitap bir video eğitimi bitirdikten sonra, öğrenmeyi bırak uygulamaya geç. codewars gibi platformları kullan.
4.Cevabını google.com üzerinde bulabileceğin soruları sorma. Hem zaman kaybetmezsin hemde soru sorma becerin artar.
5.Matematik olmazsa olmaz değil tabi bazı yerlerde gerekli fakat ben sahada, özellikle alanı matematik olan (istatistik gibi) yerler dışında matematik kullanıldığını görmedim. Analitik düşünme becerisi ve algoritma yapısı çok farklı kavramlar.
6.Bir an önce başla! Kompleks bir şey değil yazılım öğrenmek! Üzerine çok düşünme sadece yap!
pythonla başlamalısın kolay bir dildir ve matematikle aran iyi olmaması hiç bişey degiştirmiyor yinede o işe girmen gerekiyor örneğin analitik düşünmen gerekebiliyor ileri düzeyde ama kendini pythonla başlayarak geliştirirsen ileride zorlanmazsın bu konuda.