Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Sorulara Dön
Atahan Sır
Atahan Sır
71K UP
Üye 3 Kasım 2020 1 Cevap
1

Her toplum belirli zamanlarda farklı şekillerde olsa da dikta yönetimler yaşar mı, bu toplumların gelişimindeki doğal bir aşama mıdır?

Her toplumun belli zamanlarda kentleşme yaşadığını ve bunun bir toplumsal gelişim basamağı olduğu tezini kabul edersek, toplumların farklı zamanlarda yaşadıkları otoriter yönetimler de toplumların bir gelişim basamağı mıdır, bir doğal süreç midir bu?
232 görüntülenme
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Görkem Öge
Kozmoloji meraklısı. 5 Kasım 2020

Kentleşme dediğimiz yaşam biçimi daha çok 1800'lerin başlarında sanayi devrimi ile yükselişe geçmiştir. Ondan önceki uzun süreli tarım çağı olarak adlandırılan dönemde kent nüfusu köy nüfusundan çok gerideydi. Ancak bu yapı, direk olarak toplumların monarşi ya da tersi olan demokrasi tercihi için tek etken sayılmaz. Monarşinin tarihine ya da ortaya çıkış dinamiklerine bakarsak hayvanlar aleminde de toplu halde yaşayan grupların bir liderinin olduğunu görürüz. Yani zeka sahibi hayvanlar ve bunların oluşturduğu toplulukların bireyleri tamamen eşit niteliklerde olmadığı için mutlak olarak bir liderlik-takipçilik olgusu var olmuştur doğada. İnsanda da bu böyle. Ancak bir yandan da insanoğlu tarım döneminde demokrasiyi icat etmiş ve Antik Yunan döneminde de, yani insanlığın fikir üretmeye başladığı ve bir anlamda dünyayı ve kendisini sorgulamaya başladığı dönemde de bu konu üzerine fikir yürütmeler yaparak toplumun farklı kesimlerinin yönetimde söz sahibi olmasının gerektiğini düşünmüştür. Tarihte monarşi ve demokrasi neredeyse hep bir arada bulunmuş, zaman zaman tercih edilmiş ya da terk edilmiştir. İlk bakışta monarşi, demokrasiden daha ileri ve gelişkin bir sistem gibi görünse de bu doğru değil çünkü en demokratik kabul edilen ülkelerde de dönem dönem monarşiye yakın iktidarların söz sahibi olup kabul gördüklerine rastlarız ki son yıllarda buna benzer bir dönem yaşıyoruz. Bunun doğal bir süreç olduğunu iddia etmek ne kadar doğru olur bilemiyorum ama genel olarak toplumdaki bireylerin kaçınılmaz olarak farklı olmaları, eşit zeka, beceri ve hayati yeterlilikte olmamaları nedeni ile bir yönetime ve iktidara ihtiyaç duymaları gayet normal. O iktidarda söz sahibi olup olmamaları ise dönemsel ve değişken bir şey. Ancak tarihe bakarsak monarşinin başlı başına bir bir gelişim aşaması olduğunu da söylemek zor.

Kaynaklar

  1. Wikipedia. Demokrasi. (5 Kasım 2020). Alındığı Tarih: 5 Kasım 2020. Alındığı Yer: wikipedia | Arşiv Bağlantısı
  2. wikipedia. Monarşi. (5 Kasım 2020). Alındığı Tarih: 5 Kasım 2020. Alındığı Yer: wikipedia | Arşiv Bağlantısı
3
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close