Konunun temelinde epey bir karışıklık yaşamışsınız. Parçacık fiziğinde "temel parçacıklar" olarak adlandırdığımız parçacıkların tanımı gereği, bunların hiçbiri başka "alt parçacıklardan" oluşmaz. Kuarklar da 3 alt parçacıktan oluşmuyor. Tam aksine proton ve nötron, kuarklardan oluşuyor.
Örneğin proton iki yukarı bir aşağı kuarktan oluşuyor. Nötron ise iki aşağı bir yukarı kuarktan oluşuyor. Bunlar baryon dediğimiz sınıfa dahil oluyorlar (tek sayıda kuark barındıranlar, en az üç tane olmak üzere). Evrenin yaklaşık %5'i bildiğimiz madde derken, aslında çoğunlukla baryonik maddeyi ifade ediyoruz ve akademik makalelerde de baryonik madde yoğunluğu olarak geçer.
Pozitif ve negatif parçacık diye bir tanım yok keza. Parçacıkların bazıları yüklü parçacıklardır, bazıları ise yüksüzdür. Örneğin foton yüksüz bir parçacıktır, fakat elektron veya müon yüklü bir parçacıktır. Bu tamamen parçacığın karakteristik bir özelliği. Pozitron dediğimiz ise elektronun karşıt parçacığı. Bunu elektronla aynı kütleye, aynı spin değerine fakat bu sefer zıt yüke (+1) sahip olan parçacık olarak düşünebilirsiniz.
Soruya dönüp özetleyecek olursak: Hayır, her şeyin yapı taşı leptonlar tabii ki değil. Zaten temel parçacıklar tablosu başlı başına bunun bir göstergesi. Bu konuda söylenebilecek tek genelleme ancak, "temel parçacıklar her şeyin yapı taşıdır" olur.
Kaynaklar
- Wikipedia. Quark. (22 Aralık 2020). Alındığı Tarih: 22 Aralık 2020. Alındığı Yer: | Arşiv Bağlantısı