Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
Sinan Yavuz
Sinan Yavuz
1,290 UP
Üye
1

Her Şeyin Yapıtaşı Aslında Leptonlar Olabilir Mi?

Kuarklar 3 parçadan oluşmakta ve bunlardan ikisi pozitif biri negatif (proton) ya da iki negatif biri pozitif (nötron) parçaçıkların bir araya gelmesiyle kuarklar oluşmakta. 1,2 ya da 3. nesil tüm kuarklarda aynı durum görülmekte. Dikkatli düşünülürse eğer bu pozitif ve negatif parçacıklar aslında elektron ve pozitronlar değil midir?
360 görüntülenme
Her Şeyin Yapıtaşı Aslında Leptonlar Olabilir Mi?
Her Şeyin Yapıtaşı Aslında Leptonlar Olabilir Mi?
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Ögetay Kayalı
Astrofizikçi

Konunun temelinde epey bir karışıklık yaşamışsınız. Parçacık fiziğinde "temel parçacıklar" olarak adlandırdığımız parçacıkların tanımı gereği, bunların hiçbiri başka "alt parçacıklardan" oluşmaz. Kuarklar da 3 alt parçacıktan oluşmuyor. Tam aksine proton ve nötron, kuarklardan oluşuyor.

Örneğin proton iki yukarı bir aşağı kuarktan oluşuyor. Nötron ise iki aşağı bir yukarı kuarktan oluşuyor. Bunlar baryon dediğimiz sınıfa dahil oluyorlar (tek sayıda kuark barındıranlar, en az üç tane olmak üzere). Evrenin yaklaşık %5'i bildiğimiz madde derken, aslında çoğunlukla baryonik maddeyi ifade ediyoruz ve akademik makalelerde de baryonik madde yoğunluğu olarak geçer.

Pozitif ve negatif parçacık diye bir tanım yok keza. Parçacıkların bazıları yüklü parçacıklardır, bazıları ise yüksüzdür. Örneğin foton yüksüz bir parçacıktır, fakat elektron veya müon yüklü bir parçacıktır. Bu tamamen parçacığın karakteristik bir özelliği. Pozitron dediğimiz ise elektronun karşıt parçacığı. Bunu elektronla aynı kütleye, aynı spin değerine fakat bu sefer zıt yüke (+1) sahip olan parçacık olarak düşünebilirsiniz.

Tüm Reklamları Kapat

Soruya dönüp özetleyecek olursak: Hayır, her şeyin yapı taşı leptonlar tabii ki değil. Zaten temel parçacıklar tablosu başlı başına bunun bir göstergesi. Bu konuda söylenebilecek tek genelleme ancak, "temel parçacıklar her şeyin yapı taşıdır" olur.

Kaynaklar

  1. Wikipedia. Quark. (22 Aralık 2020). Alındığı Tarih: 22 Aralık 2020. Alındığı Yer: | Arşiv Bağlantısı
1
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close