Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
Vekil None
Üye
1

Her Şeyin Teorisi Yapay Zeka ile bulunabilir mi?

Geçen aylarda aklıma 'Acaba Genel Yapay Zeka (AI) Her Şeyin Teorisi'ni bulabilir mi?' Sorusu gelmişti ve bu soruyu bir mana da kendimle konuşarak aşşağıdaki haliyle kaydettim. Sizce bu seneryonun gerçeklik bulma olanağı var mı? Kayıt: https://anotepad.com/note/read/fnpxtgs2
504 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Veterans Tr
Merak ve beyin jimnastiği :)

Öncelikle her şeyin teorisi kavramını pek sahici ve mantıklı bulmayan biri olduğumu belirteyim. Bu yaklaşım gerek kelime anlamı, gerek okuyanların zihninde oluşturduğu görkem gereğince adeta fiziğin ve insan aklının doruk noktası gibi tarif edilmektedir. Bence evreni anlama sürecine Deterministik ( Yani her şeyin hesaplanıp öngörülebilir olması) bakış açısının bir uzantısı ile yaklaşmak sağlıksızdır. Bu tip bir yaklaşımın ne kadar geçersiz olduğunu Arşimet, Newton, Einstein ve Hawking'in fiziğin temellerini kendi ellerindeki bilgi ve yeni yaklaşımlarla tekrar tekrar nasıl sarstığına bakarak bile görebiliriz. Her şeyin teorisi olarak ortaya atacağımız teori her ne kadar ispatlandığı zaman diliminde geçerli ve işlevsel olacak olsa da. Evren hakkındaki sınırlı bilgimize dayanarak yapılmış geçici bir çıkarımdan öteye geçmeyecektir.

Kısacası bildiğimiz ve bilebileceğimiz evrenin tüm bilgisini bir bilgisayara yükleyebilir, ardından bütün bu veriyi işleyip bize bu veriler ışığında 1 dakika veya 1 saat sonra ne olacağının modellemesini yapmasını isteyebiliriz. Ancak bu işlem bile kesin bir sonuç veremeyecektir. Çünkü evren biraz fazla hızlı genişliyor, aynı zamanda değişiyor ve bu değişim o kadar hızlı ve rastgele oluyor ki kesin, mükemmel bir çıkarım yapmak imkansızlaşıyor. Karl Popper'in bilgi felsefesine olan yaklaşımı ve genel olarak belirsizlik kavramı hakkında okuma yapmanı öneririm. Zaten ben de bu yaklaşımı savunan biriyim.

Bence yapay zeka evreni anlama serüvenimizde elimize geçen muhteşem bir araç. Tek bir insanın kendi ömrü içinde analiz edemeyeceği milyarlarca sayfalık deney verisini çok daha hızlı işlemek bu sayede mümkün. Bu imkanları kullanarak fiziğin işleyişi hakkında şimdikinden daha tutarlı ve işlevsel formüller elde edeceğimiz kaçınılmaz. Ancak yine de başta belirttiğim gibi bütün teorilerimiz yeni bir veri ile karşılaştığında tekrardan gözden geçirilmesi ve düzeltmeye tabi tutulması gerekecek çıkarımlar olmaya devam edecek görüşündeyim.

Tüm Reklamları Kapat

Her şeyin teorisi hakkında son olarak şunu da eklemek isterim. Ben de senin soruna benzer bir düşünce ve beklenti içindeyim. Ancak bunun sebebi insanlardan sadece daha hızlı işlem yapabilme becerisine bir aracın gelip evreni bizden daha iyi anlamlandırmasını beklemem değil. Evreni anlamlandırırken bizim araçlarımızdan yani 5 duyumuzdan ve hesaplama yöntemlerimizden daha farklı dinamikler aracılığı ile daha bütüncül bir yaklaşıma ulaşma ihtimalidir. Buda ancak yapay bir bilinç ve bu bilincin kendi farkındalığı ve tabi kendi evirimi ile mümkün olabilir. Nede olsa biz insanlar dünya atmosferinde adeta kapalı bir kutunun içinde evrenin geri kalanına oldukça yabancı ve duyarsız evrimleşen canlılarız. Niyetim insanı küçümsemek değil tabi. Ancak belkide gezegenimiz dışında geçireceğimiz süre içinde edineceğimiz yeni evrimsel avantajlar evreni anlamlandırma yöntemimizi kökünden değiştirecektir bu sürecin nasıl işleyeceğini şimdilik öngöremiyoruz. Bence asıl sorun böylesine güçlü bir yapay bilincin her şeyin teorisi olmaya aday bir teori bulsa bile bunu bize nasıl anlatacağı olacaktır. Sorunda haklı olarak yapay zekanın işlemleri nasıl basitleştirebileceğine değinmişsin ama bu yinede yetersiz kalabilir. Örneğin ağaçta oturan bir sincaba çok basit bir termodinamik yasasını bile bizim anladığımız ölçüde anlatmak mümkün olamayacağından, iş yine bizim kendi yöntemlerimizi ve araçlarımızı geliştirerek bu sorunu çözmek zorunda olacağımıza çıkıyor diye düşünmekteyim. :)

138 görüntülenme
1
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close