Sadece Einstein özel görecelik teorisi açısından düşünelim. Öncelikle "Hareket eden iki nesnenin bir birine oranla gecen zaman farklilik gosterirken disardan onlara bakana gore ikisi icinde gecen zaman aynidir." önermesinin doğru olabilmesi için, iki nesnenin de üçüncüye göre aynı bağıl hızda hareket ediyor olması gerekiyor. Eğer böyle ise, üçüncü nesne diğer iki nesnedeki bir olaya dair süreyi ölçtüğünde de aynı sonuçları bulur.
Dolayısıyla sorunun yanıtı şu şekilde olacaktır: evrende bütün diğer neslelerin kendisine göre hareket hızı aynı olan bir nesne var ise, bu durumda bu nesne diğer tüm nesnelerdeki aynı olaya dair süreleri aynı olarak ölçer.
Örneğin büyük patlama sonrası genişleme hızı aynı ise, genişleme tamamen küresel ise ve evrenin bir merkezi varsa, işte bu merkez bütün diger sistemlerdeki aynı olaya dair yaptığı süre ölçümlerini aynı olarak bulacaktır. Elbette bu çok ideal bir durum. Ayrıca genel görecelikteki zaman kurgusunu bir kenara bıraktığımızı hatırlatmak isterim. Yani zamanın akış hızının farklı çekim alanlarında farklılaştığını hesaba katmadık.