Her madde aynı sürede aynı miktarda enerjiyi içine çekmez çünkü maddelerin “öz ısı” dediğimiz sıcaklık artışı için ihtiyaç duyduğu enerji miktarı birbirinden farklıdır. Örneğin su, metaller ya da hava gibi maddelerden çok daha yüksek bir öz ısıya sahiptir; yani aynı miktarda suyu ısıtmak metali ısıtmaktan çok daha fazla enerji gerektirir. Bu yüzden su aldığı ısıyı yavaş yavaş emerken, metaller ve hava hızla ısınıp soğur.
Bir de molekül yapısı var tabii. Su molekülleri hidrojen bağları sayesinde enerjiyi bünyesine alırken hemen ısınmaz; önce bu bağları yavaşça esnetir. Diğer yandan bağları daha zayıf olan maddeler enerjiyi alınca moleküller hızla hareketlenmeye başlar ve hemen ısınırlar. Bu yüzden daha karmaşık ya da güçlü molekül yapısına sahip maddeler ısıyı daha uzun süre saklar ve hemen sıcaklık artışı göstermez. Aslındabu o kadar önemli bir şeydir ki, ısı enerjisi depolama sistemlerinden okyanusların sıcaklığı düzenlemesine kadar birçok yerde vardır.
Kaynaklar
- P. P. Urone, et al. (2012). Temperature Change And Heat Capacity. OpenStax. | Arşiv Bağlantısı
- OpenEd CUNY. Biology 2E, The Chemistry Of Life, The Chemical Foundation Of Life, Water. Alındığı Tarih: 29 Ekim 2024. Alındığı Yer: OpenEd CUNY | Arşiv Bağlantısı