Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
0

her çeşit varoluş çeşitli bağımlılıklar üzerinde gerçekleşirken, "bağımlılık" kavramını çoğunlukla negatif kavrayan insan zihni "yüce" olabilir mi?

oksijene bağımlı biyolojik makineler/canlılar, eğitime bağımlı nöral ve sinaptik makineler/beyinler, sevgiye bağımlı romantikler, öfkeye bağımlı düşmanlar, çekirdeğine bağımlı elektronlar, yöneticisine bağımlı yönetilenler, elektriğe bağımlı elektronik aletler, inanca bağımlı müminler, internete bağımlı akıllı telefonlar, eroine bağımlı "zavallılar?"
397 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Ersals Krononot
Ersals Krononot
251K UP
Krononot⁸

Buradaki patolojik bağımlılık ile bağ kavramlarını ayırmak gerekiyor. Kişinin, kendisine zarar verdiğini bildiği bir konudan uzaklaşmak istemesine rağmen bunu tam olarak gerçekleştiremiyor olduğu konular bağımlılık tanımına girer. Ancak kişinin patronu ile olan sosyal etkileşimi bir bağımlılık değil, sosyal bağ olarak tanımlanabilir. Eğer bağımlı kişilik sorunu yoksa tabii ki :)

Oksijen - organizma, elektron- çekirdek gibi etkileşim biçimlerinin bağ kurma nedeni ve bu bağın işleyişi bildiğimiz bağımlılık mekanizmasından tamamen ayrıdır.

Tüm Reklamları Kapat

Bağımlılıkta, kişinin bir uyaranla etkileşiminin, kısayoldan ve ani dopamin artışına karşı süreklilik oluşturması söz konusudur. Ancak oksjienin organizmanın enerji üretmede hammadde olması ya da güçlü nükleer kuvvetlerin elektron - çekirdek etkileşimini sağlaması gibi konular bundan tamamen ayrı.

Bağımlılığın her türlüsü, gelişmiyor olmanın bir negatif yan etkisi olarak düşünülebilir. Tabii ki kültürel, aile içi alışkanlılar gibi kaynakları olabilir. Ancak kişinin yaşamsal üst bir hedefi olmaması ve buna bağlı bireysel gelişim süreci yaşamaması, bir konuda uzmanlaşma zahmeti göstermemesi gibi durumlar, gerekli dopamini kolay yollardan elde etmeye itebilir. Genelde duygusal bir bilinçaltı neden kaynaklıdır. Özellikle sigaraya yüklenen bireysel anlam, ona olan bağımlılıkta çok önemli bir rol oynar. Örneğin bir bayan, ölen babasının yaşamında sigara kokması nedeniyle sigara bağımlısı olması, sigaraya olan bağımlılık hikayesi vakası örneğidir. Nesneyle, geçmişteki duygusal bağı birleştirerek bağımlılık oluşabilir.

163 görüntülenme
1
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Kafana takılan neler var?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close