Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
Emir Bayar
Emir Bayar
131K UP
Üye
6

Her canlının en iyi genlere sahip olduğu dünyada evrim nasıl olurdu veya olur muydu?

(değişmeyen hayali bir dünya ve çevre içinde)
579 görüntülenme
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
3 Cevap
İlhan Taşlı
Egzistansiyalist

Değişen çevre şartlarına göre seçilim baskısına uğramış ve hayatta kalabilmeyi başarmış türler, içinde bulunduğu şartlara göre en iyi genlere sahiptir zaten. Bu açıdan bakıldığında, başarılı olamayanlar çoktan elendi.

"En iyi genler" derken neyi kast ettiğinizi tam anlamışta değilim. En iyi veya en kötü gen kavramı diye bir şey yoktur. Örnek verecek olursak; Atmosferimizde çok ani bir değişiklik olsa ve O2 oranı düşse, pek çok canlı bu duruma (biz dahil) uyum sağlayamaz ve yok olur. Oksijene ihtiyaç duymayan pek çok bakteri ve mikrop türü yaşamına devam edebilir. Bu durumda basit bir bakteriden daha kötü genlerimiz var diyebilir miyiz? Evrim ve işleyişi konusunda bu sitede yayımlanmış harika yazılar var (pek çoğu eski yayım, ama EA Akademiden konu seçimli olarak ulaşabilirsin).

Tüm Reklamları Kapat

5
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Ertuğrul Genç
Bilimle Kafayı Bozmuş Biri

Evrim, biyolojik açıdan, canlıların nesilden nesile değişerek yeni özellikler kazanması veya kaybetmesi sürecidir. Evrim, canlıların çevresel koşullara, genetik varyasyonlara ve doğal seçilime bağlı olarak adaptasyon göstermesiyle gerçekleşir. Evrim, canlıların ortak atadan geldiğini ve zamanla farklılaştığını savunur.

Her canlının en iyi genlere sahip olduğu dünyada evrim nasıl olurdu veya olur muydu sorusuna ise, bilimsel bir cevap vermek zordur. Çünkü böyle bir dünya hayali ve değişmeyen bir çevre gerçekçi değildir. Evrimin temel nedenlerinden biri, canlıların genetik çeşitliliğidir. Genetik çeşitlilik, canlıların aynı tür içinde bile farklı genlere sahip olması demektir. Bu farklılık, mutasyon, eşeyli üreme, rekombinasyon, gen akışı gibi süreçlerle oluşur. Eğer her canlı en iyi genlere sahip olsaydı, bu süreçler işlemez ve genetik çeşitlilik azalırdı. Bu da evrimin yavaşlamasına veya durmasına yol açabilirdi.

Tüm Reklamları Kapat

Ayrıca, en iyi genlerin ne olduğu da göreceli bir kavramdır. Bir ortamda avantaj sağlayan bir gen, başka bir ortamda dezavantaj olabilir. Örneğin, kutup ayılarının beyaz tüyleri onları avcılardan korurken, tropikal ormanlarda yaşayan ayılar için bu renk saklanmak için uygun değildir. Dolayısıyla, en iyi genlerin hangileri olduğu ortama göre değişebilir. Eğer çevre değişmezse, canlılar da değişmeye gerek duymaz ve evrim yön değiştirebilir.

Bu nedenlerle, her canlının en iyi genlere sahip olduğu dünyada evrim nasıl olurdu veya olur muydu sorusunun kesin bir yanıtı yoktur. Ancak bu soru, evrimin nasıl işlediğini anlamak için ilginç bir düşünce deneyi olarak kullanılabilir.

4
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Ece Budunoğlu
konuyla ilgili kitaplar okudum

En iyi gen diye bir kavram yoktur. Bir gen A ortamında varolabilecek en iyi genken B ortamında bu durum farklıdır. Ayrıca X ortamı için varolabilecek en ideal gen varolsaydı bile bir sonraki nesilde artık olmazdı çünkü evrim bilinçli bir şekilde hareket etmez, mutasyonlarla nesilden nesile mikro evrim olarak devam eder ve bunlar 100 nesil sonra gözle görülür farklılıklar yaratır, makro evrime dönüşür.

1
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Sorulara Dön
Evrim Ağacı'na Destek Ol
Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katmak için hemen buraya tıklayın.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
EA Akademi
Evrim Ağacı Akademi (ya da kısaca EA Akademi), 2010 yılından beri ürettiğimiz makalelerden oluşan ve kendi kendinizi bilimin çeşitli dallarında eğitebileceğiniz bir çevirim içi eğitim girişimi! Evrim Ağacı Akademi'yi buraya tıklayarak görebilirsiniz. Daha fazla bilgi için buraya tıklayın.
Etkinlik & İlan
Bilim ile ilgili bir etkinlik mi düzenliyorsunuz? Yoksa bilim insanlarını veya bilimseverleri ilgilendiren bir iş, staj, çalıştay, makale çağrısı vb. bir duyurunuz mu var? Etkinlik & İlan Platformumuzda paylaşın, milyonlarca bilimsevere ulaşsın.
Youtube
Uzayda Yaşam Dibimizde Olabilir mi?
Uzayda Yaşam Dibimizde Olabilir mi?
Zırvasız Bilim: Deprem Tahmini? Uzaylılardan Sinyal? Aspartam ve Kanser?
Zırvasız Bilim: Deprem Tahmini? Uzaylılardan Sinyal? Aspartam ve Kanser?
Siz Ne Kadar Ortalama İnsansınız? | Galton Panosu!
Siz Ne Kadar Ortalama İnsansınız? | Galton Panosu!
Ay'a Dev Bir Teleskop İnşa Edebilir miyiz?
Ay'a Dev Bir Teleskop İnşa Edebilir miyiz?
Sandığınız Kadar Boş Değilsiniz!
Sandığınız Kadar Boş Değilsiniz!
Podcast
Evrim Ağacı'nın birçok içeriğinin profesyonel ses sanatçıları tarafından seslendirildiğini biliyor muydunuz? Bunların hepsini Podcast Platformumuzda dinleyebilirsiniz. Ayrıca Spotify, iTunes, Google Podcast ve YouTube bağlantılarını da bir arada bulabilirsiniz.
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Kafana takılan neler var?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Gönder
Ekle
Soru Sor
Geri Bildirim Gönder
ve seni takip ediyor
Evrim Ağacı Uygulamasını
İndir
Chromium Tabanlı Mobil Tarayıcılar (Chrome, Edge, Brave vb.)
İlk birkaç girişinizde zaten tarayıcınız size uygulamamızı indirmeyi önerecek. Önerideki tuşa tıklayarak uygulamamızı kurabilirsiniz. Bu öneriyi, yukarıdaki videoda görebilirsiniz. Eğer bu öneri artık gözükmüyorsa, Ayarlar/Seçenekler (⋮) ikonuna tıklayıp, Uygulamayı Yükle seçeneğini kullanabilirsiniz.
Chromium Tabanlı Masaüstü Tarayıcılar (Chrome, Edge, Brave vb.)
Yeni uygulamamızı kurmak için tarayıcı çubuğundaki kurulum tuşuna tıklayın. "Yükle" (Install) tuşuna basarak kurulumu tamamlayın. Dilerseniz, Evrim Ağacı İleri Web Uygulaması'nı görev çubuğunuza sabitleyin. Uygulama logosuna sağ tıklayıp, "Görev Çubuğuna Sabitle" seçeneğine tıklayabilirsiniz. Eğer bu seçenek gözükmüyorsa, tarayıcının Ayarlar/Seçenekler (⋮) ikonuna tıklayıp, Uygulamayı Yükle seçeneğini kullanabilirsiniz.
Safari Mobil Uygulama
Sırasıyla Paylaş -> Ana Ekrana Ekle -> Ekle tuşlarına basarak yeni mobil uygulamamızı kurabilirsiniz. Bu basamakları görmek için yukarıdaki videoyu izleyebilirsiniz.

Daha fazla bilgi almak için tıklayın

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close