Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
A B
A B
Üye
0

Hem annem hem de babam ela gözlüyken benim gözlerim nasıl kahverengi?

339 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Sezer Okay
Sezer Okay
126K UP
Biyolog

15. kromozomdaki belirli bir bölge göz renginde önemli bir rol oynar. Bu bölgede birbirine çok yakın konumlanmış iki gen vardır: OCA2 ve HERC2. OCA2 geninden üretilen ve P proteini olarak bilinen protein, melanin üreten ve depolayan hücresel yapılar olan melanozomların olgunlaşmasında rol oynar. P proteini bu nedenle iriste bulunan melanin miktarı ve kalitesinde çok önemli bir rol oynar.

HERC2 geninin intron 86 olarak bilinen bir bölgesi, OCA2 geninin aktivitesini (ekspresyonunu) kontrol eden ve gerektiğinde onu açıp kapatan bir DNA segmenti içerir. HERC2 geninin bu bölgesindeki en az bir polimorfizmin, OCA2 ifadesini azalttığı ve P protein üretimini azalttığı, bunun da iriste daha az melanin oluşmasına ve gözlerin daha açık renkli olmasına yol açtığı gösterilmiştir.

Diğer birçok gen, göz renginin belirlenmesinde daha küçük roller oynar. Bu genlerden bazıları aynı zamanda cilt ve saç renklenmesinde de rol oynar. Göz renginde rolleri bildirilen genler arasında ASIP, IRF4, SLC24A4, SLC24A5, SLC45A2, TPCN2, TYR ve TYRP1 bulunur. Bu genlerin etkileri muhtemelen OCA2 ve HERC2'ninkilerle birleşerek farklı insanlarda göz renklerinin devamlılığını sağlar.

Tüm Reklamları Kapat

Araştırmacılar, göz renginin tek bir gen tarafından belirlendiğini ve kahverengi gözlerin mavi gözlere baskın olduğu basit bir kalıtım modeli izlediğini düşünüyorlardı. Bu modele göre her ikisi de mavi gözlü olan ebeveynlerin kahverengi gözlü bir çocuğu olamayacağına inanılıyordu. Ancak daha sonraki çalışmalar bu modelin çok basit olduğunu gösterdi. Nadir de olsa mavi gözlü ebeveynlerin kahverengi gözlü çocukları da olabiliyor. Göz renginin kalıtımı, başlangıçta şüphelenildiğinden daha karmaşıktır çünkü birden fazla gen söz konusudur. Bir çocuğun göz rengi çoğu zaman ebeveynlerinin ve diğer akrabalarının göz renklerine göre tahmin edilebilirken, genetik farklılıklar bazen beklenmedik sonuçlar doğurabilir.[1]

Kaynaklar

  1. Medlineplus Genetics. Is Eye Color Determined By Genetics?. Alındığı Tarih: 2 Eylül 2023. Alındığı Yer: MedlinePlus | Arşiv Bağlantısı
2
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close