Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
4

Hayvansal gıdaların vegan yiyeceklere kıyasla insan için daha faydalı olması gerekmez mi?

Günümüz araştırmalarına göre vegan beslenme hayvansal beslenmeye göre çok daha faydalı. Evrimsel açıdansa yüzbinlerce yıldır avcılık ile hayatta kalırken yerleşik hayatla birlikte vegan yiyecekleri tüketmeye başladık(20.000 yıl civarı olması lazım). Bu verilere göre hayvansal gıdaların insan için daha faydalı olması gerekmez mi?
283 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Görkem Öge
Toprak Mühendisi

Bu soruya cevap verebilmek için fayda-zarar ikiliğinin ne olduğunu incelememiz gerekli.

Bir kere an başta Harari sağolsun, günümüz insanının ve yaşantısının tüm bileşenlerini, yüzbinlerce yıl önce yaşamış insanların yaşam bileşenleri ile ölçüp tartma yaklaşımı hayatlarımıza peydah oldu ve işin içinden çıkamaz olduk. Yani neredeyse insanlar, "mağara adamının elinde ayfon mu vardı?" diye soracak. Bu çok ama çok yanlış bir yaklaşım. İnsan değişti, Dünya değişti, yaşam ortamlarımız, yaşama dinamiklerimiz değişti. "Bak ilkel insanda böyleydi" odağı çevresinde biçimlenen sohbetlerde öne sürülen argümanların çoğu yanlış zaten. Artık geçerli değiller.

Tüm Reklamları Kapat

Konumuz bağlamında, yüzbin yıl önceki insanın günlük kalori ihtiyacıyla, besine ulaşma kolaylığıyla, çevre ve doğayla mücadele etme güçlüğü ile, üreme dinamikleri ile, bedensel hareketlilik ve dayanım durumları ile günümüz insanı arasında nasıl bir benzerlik var? Hiç yok. Hiç alaka yok. Avcı-toplayıcı insan nerdeee, biz nerede? Kaloriye ihtiyacımız yok. Mineral, vitamin, element eksikliklerimiz yok. Mevsimsel değişimlerin beslenmemiz üzerine etkisi yok. İstediğimiz zaman üreyebiliyoruz, istemiyorsak hiç üremiyoruz. Kilometrelerce koşup geyik avlamak ya da aslandan kaçmak zorunda değiliz. Çocuklarımız iyi büyüsün diye elimizden geldiğince kalorili proteinli besinler için özel olarak çabalamak zorunda değiliz. Yani o kadar farklı bir Dünya ki bizim yaşadığımız Dünya, beslenme şeklimizin ilkel atalarımızla zerre alakası yok.

O zamanlar, yokluk çağları. Yok yani. Mızrağı fırlattın, ıskaladın, geyiği avlayamadın mı? O gün açsın, bitti. Döndün mağarana, yaktın ateşini, kıvrılıp uyudun, zaten bütün gün güneşin altında yürüyüp av aramışsın, yorgunluktan ölmüşsün, hâlin dermanın yok. Bu adamla, en büyük derdi işten çıkıp arabasına binip eve giderken uğradığı marketten dana jambon mu alsam antep sucuğu mu diye karar vermek (tabi ülkemiz için ekonomik şartlar var, o ayrı) olan adam arasında nasıl bir beslenme ortaklığı gözetebiliriz ki?

Özetle... Harari değerli, önemli bir yazar ama onun sebep olduğu çok kötü bir durum var. Günümüz yaşam dinamiklerini, yüzbinlerce yıl öncesinin yaşamsal dinamiklerle açıklamaya çalışma eğilimi. Bu çok yanlış bir yaklaşım. Dünya da değişti, insan da. Bunu görebiliriz umarım.

4
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Kafana takılan neler var?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close