Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
Burcu Burcu
Burcu Burcu
4,970 UP
Üye
2

Hayvanların neslinin tükenmesi normal bir şey değil mi?

Bunun korkunç bir şey olduğu yansıtılıyor fakat canlılık zaten sürekli evrim geçirmiyor mu? Her yıl bir sürü türün nesli tükenip yerine yenileri adapte oluyor. Şartlara göre uyum sağlayanlar kalıyor ve ona göre evrimleşiyor. Hayvanların neslinin tükenmesi korkulacak bir şey mi ki neden bu kadar abartılıyor ben mi yanlış biliyorum?
307 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
2 Cevap
Görkem Öge
Kozmoloji meraklısı.

Bazı türlerin neslinin tükenmesi normal bir şey ama bizim bu konuda yaşadığımız endişenin sebebi, günümüzde tükenen nesillerin sebebinin insanoğlu olması. Yani bugün tükenen nesillerin büyük çoğunluğunun sebebi doğal süreçler değil. Biziz.

Ve bu alanda çalıştıkça aslında dünyadaki canlılığa verdiğimiz hasarın ne kadar büyük olduğunu fark ediyoruz. O nedenle paniğimiz giderek artıyor. Çünkü her çalışmada insanın ne kadar ürkütücü bir tür olduğu ortaya çıkıyor.

Bu nedenle de ortada bir abartı yok. Hatta aksine verdiğimiz tepkiler ve yaptığınız uyarılar az bile. Tahmin ediyorum ki bugün dünyadaki tüm enerji üretimini şak diye kapatıp elimize ok ve yay alacak olsak bile dünyaya verdiğimiz zararın doğa tarafından onarımı yüzyıllar, belki binyıllar sürer. Dolayısıyla... Abartı yok. Aksine küçümseme var.

Tüm Reklamları Kapat

5
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Merve Arıcıbaşı
PhD Veterinary Sciences

Ekosistemin gücü ekosistemde yaşayan hayvanların çeşitliliği ile orantılıdır.

Ekosistem besin piramidi ile ilgili Google'da arama yaparsanız bir çok bilgi ve görsele ulaşabilirsiniz. Bu piramitlerde en altta üretici ve ayrıştırıcılar, bunun üzerinde de birincil, ikincil, üçüncül, dördüncül tüketiciler şeklinde sıralanırlar. Bu basamaklarda oluşacak bir türün yok oluşu kesinlikle diğer basamaklardaki türleri ve dolayısıyla da ekosistemi etkiler.

Ayrıntılara girdikçe bu işin çetrefilliği de ortaya çıkıyor. Yabani arılardan bir örnek vererek açıklayayım. Arı yetiştiriciliği ile birlikte kovan arılarının yabani ağrıların varlığını tehtid ettiği ve birçok yabani arı türünün yok olduğu biliniyor. Peki bunun doğaya ne etkisi oldu: şu gözlenmişki arı türleri arasında büyüklük, çiçek tercihi ve gün içinde aktif olduğu saatler konusunda büyük varyasyonlar var. Bazı bitkilerin hassas çiçekleri ancak hafif arıları kaldırabiliyor ve bazı çiçekler de sabah erken saatlerde açıyor vs.. görülmüş ki arılarda da çiçeğe özel spesifikleşme mevcut ve bu hassas çiçeklerin polenizasyonunu ancak güne erken başlayan, hafif yabani arılar sağlayabiliyor. Dolayısıyla bu tip yaban arısının neslinin tükenmesi berli bir tür çiçeğin de neslinin tükenmesi ile sonuçlanıyor.

Tüm Reklamları Kapat

Siz çeşitliliği azaltıp monokültüre yaklaştıkça ekosisteminizin zayıflayıp hayatta kalma şansı o kadar artıyor. Yani işiniz git gide pamuk ipliğine dayanıyor.

Bu sebeple çeşitlilik ne kadar çoksa ekosisteminizin hayatta kalma, büyük felaketlerden sonra toparlanıp yola devam etme şansı artıyor. Işte bu zincir sebebiyle nesli tükenen hayvanlar için endişe ediliyor.

8
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close