Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
11

Hayvanların insanlar gibi akıllı olmadığı sonucuna nasıl ulaştık?

Örneğin karıncaların mimarileri onların içgüdüleri dair deriz. Peki bu mimari onların düşüncelerinden türemiş olamaz mı?
930 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Koralp Erin
Koralp Erin
233K UP
Astrofizik meraklısı...

Canlıların, karmaşık davranışlar sergilemek için bir beyine veya sosyal etkileşime ihtiyaçları olması gerektiği inancı yanlıştır. Örneğin virüsler ve bakteriler çok ilginç ve karmaşık davranışlar sergileyecek şekilde kodlanmışlardır. Bu davranışlar genlerinden gelir ve bir sonraki nesle aktarılır. Virüsler bir zorlukla karşılaşırlarsa, bir sonraki nesil bu zorluğu yenecek şekilde yeniden kodlanır. Eğer bu yeni kodlama da başarısız olursa, o zorluğun üstesinden gelene kadar tekrar tekrar, yani bir çeşit deneme-yanılma yoluyla hayatta kalmaya çalışırlar hatta mutasyon geçirirler. Eğer bu denemeler, türün doğru şekilde üremesini engelleyecek kadar uzun sürerse, türün soyu tükenir. Yok, eğer denemelerden biri başarılı olursa, o zaman bir sonraki zorluğa kadar, yeni nesiller bu yeni kodlama ile ortaya çıkar.

Görüldüğü gibi burada çok karmaşık bir sistem vardır aslında. Virüsleri bir hayvan olarak görmemize rağmen, hatta son zamanlarda canlılık tanımının içinde olup olmadıkları tartışılmasına rağmen, bu kadar karmaşık bir döngüyü devam ettirebilecek kimyaya sahiplerdir.

Hayvanlar ise, çok daha karmaşık sistemlerin bir bütünüdür. Verdiğin karınca mimarisi örneği aslında iyi bir örnek değil. Karınca yuvaları rastlantısaldır. Toprağı rastgele kazarlar, bir engelle karşılarsa, etrafından dolanırlar. Hiç bir karınca yuvası birbirine benzemez. Buna rağmen kunduz veya dokumacı kuş çok iyi birer örnek olabilir. Kunduzların yaptıkları barajlar, hayvanlar alemindeki yapması en zor yapıdır. 10-12 yaşlarındaki hiç bir insan dahi, tek başına böyle bir yapıyı inşa edemez. Erkek dokumacı kuşunun yaptığı yuvanın aynısını, yetişkin bir insana yaptırmaya çalışırsanız, yüzde doksan başarısız olacaktır.

Tüm Reklamları Kapat

Bunun nedeni zeka değildir. Bu hareketlerin sebebi genlerden gelir. Binlerce yıldır evrimleşen bu canlılar, bu bilgiyi bir sonraki nesle aktarmayı başarmıştır. Canlı bunu düşünmez, sadece yapma isteği duyar. O yüzden buna içgüdüsel diyoruz.

Aynı, atalarımızdan bize kalan korkular gibi. Hiç yılan görmemiş birinin yılan görünce kaçması veya yüksekten korkmamız gibi. Hayati önem arz eden korkular, genlerimize kodlanmıştır. Bu davranışları düşünerek sergilemezsiniz. Sadece yapma isteği duyarsınız.

Bizde karmaşık olan bu davranış, hayvanlarda daha basittir. Yuva yapmak, avlanmak veya eş bulmak gibi eylemler ile ortaya çıkar. Bu onların "akıllı" (en azından bizim kadar) olduğu anlamına gelmez.

0
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Kafana takılan neler var?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close