Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Sorulara Dön
Melisa Ok
Melisa Ok
2,042 UP
Üye 13 Nisan 2023 2 Cevap
2

Hayvanların çiftleşme dönemleri neden genellikle ilkbahar aylarıdır?

780 görüntülenme
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Tüm Reklamları Kapat
2 Cevap
Yaren Hazar
Yaren Hazar
121K UP
Öğrenci 13 Nisan 2023

Yılın yalnızca belirli zamanlarında başarı ile çiftleşen hayvan türleri mevsimsel üreme özelliğine sahiptir. Yılın belirli zamanları, ortam sıcaklığı, besine ve suya ulaşılabilirlik ve diğer türlerin avlanma davranışlarında değişiklik gibi faktörler nedeniyle yavruların hayatta kalma şansının en uygun düzeyde olmasına olanak verir. Bu yüzden kışın genelde uyku halinde olup veyahut göç eden , yuvalarından çıkmayan hayvanlar bulunur. Üremelerinde ki en önemli etkenlerden birisi yavru için besin bulmaktır. Hayvanların ilkbahardan önceki mevsimlerde cinsel döngülerinde östrusları devre dışı hâlde kalır. Hayvanların dişileri sonbaharda günler kısaldığında östrus hâline geçerken ilkbahar ve yaz aylarında östrus dışı hâle geçerler. Sonbaharda gün ışığının azalması retina sinirlerinin ateşlenmesini azaltır, bu nedenle üst servikal sinir düğümünün uyarımı azalır. Sonucunda melatonin salgılanmasında artış olur. Ve ilkbahar aylarını seçerler.

Mevsimsel koşullar uygun olduğunda üreyen hayvanlar fırsatçı üreme özelliğine sahip iken, insanlar gibi tüm yıl boyunca üreyebilenler ise sürekli üreme özelliğine sahiptir.

İlkbahar yada belirli mevsimi seçen hayvanlarda hormon düzenleme işlevi nedeniyle üremede merkez kontrolün hipotalamus olduğu kabul edilir. Dolayısıyla üremeye ne zaman hazır olunacağını belirleyen faktörler bu dokuyu etkiler.

Tüm Reklamları Kapat

[1]

[2]

[3]

[4]

Kaynaklar

  1. Bilinmiyor A.. Genital Siklus Östrus Siklusu. Alındığı Tarih: 13 Nisan 2023. Alındığı Yer: Açıköğretim İstanbul Edu | Arşiv Bağlantısı
  2. Lehman, M. N.; Goodman, R. L.; Karsch, F. J.; Jackson, G. L.; Berriman, S. J.; Jansen, H. T.. The Gnrh System Of Seasonal Breeders: Anatomy And Plasticity. (20 Ocak 2022). Alındığı Tarih: 13 Nisan 2023. Alındığı Yer: Internet Archive | Arşiv Bağlantısı
  3. Senger, P. L. (Phillip L.). Pathways To Pregnancy And Parturition. (10 Ekim 2013). Alındığı Tarih: 13 Nisan 2023. Alındığı Yer: Internet Archive | Arşiv Bağlantısı
  4. Prof.Dr.Çiğdem ALTINSAAT. Ii.sinif Davraniş Fizyolojisi Dersi ( ) Prof.dr.çiğdem Altinsaat Hayvanlarda Üreme Ve Analik Davranişlari - Pdf Free Download. Alındığı Tarih: 13 Nisan 2023. Alındığı Yer: DOCPLAYER | Arşiv Bağlantısı
1
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Silinmiş Üye
Silinmiş Üye Bilim Sever 13 Nisan 2023

Çevre koşulları çiftleşme ve üreme için uygun hale geldiği için tercih edilir. İlkbahar aylarında günler daha uzun, hava daha sıcaktır ve bitkiler daha fazla büyür, bu da hayvanların daha aktif olmalarına, daha çok besine ulaşmasına ve enerji depolamalarına olanak sağlar. Böylece üreme ve çiftleşme için daha fazla güçleri olur.

1
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close