Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Sorulara Dön
Erhan Lale
Üye 1 ay önce 5 Cevap
11

Hayvanlari yapay secilim ve egitim ile zekilestirmek, dil ögretmek duygu-düsüncelerini, algilarini anlamak mümkün mü?

10 bin yil önce yasamis atalarimiz ile aramizda cok az genetik fark var, o zaman dogmus bir bebegi zaman makinesi ile bugüne getirsek insanlardan ayirt edilemezdi muhtemelen. Binlerce yildir beraber yasadigimiz köpeklere egitimler veriliyor, yapay secilim uygulaniyor ama bugünkü köpekler Jack London romanlarindaki köpeklerden zeki degiller sanki.
929 görüntülenme
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Tüm Reklamları Kapat
5 Cevap
Merve Naz Yücel
Sadece meraklı bi insanım 1 ay önce

Dil öğretme konusunda yapılan deneyler; maymunlar, papağanlar ve yunuslar gibi bazı hayvanların semboller veya işaret diliyle iletişim kurabildiğini göstermiştir. Ünlü örneklerden biri, işaret dili öğrenen goril Koko’dur. Ancak, hayvanların dili bizim gibi gramer yapısıyla kullanamadıkları görülmüştür ve bu da zeka gelişiminin yalnızca öğrenmeye değil, biyolojik sınırlara da bağlı olduğunu gösterir.

Hayvanların duygu ve algılarını anlamak için nörobilim ve yapay zeka destekli çalışmalar devam etmektedir. Beyin dalgaları ve davranışsal analizler, onların hissettikleri ve nasıl düşündükleri hakkında ipuçları verir. Ancak, insan zihnine benzer bir bilinç oluşturmak için genetik mühendislik veya ileri düzey yapay seçilim gerekecektir.

Sonuç olarak, hayvanların zekası belirli ölçüde artırılabilir ve iletişim becerileri geliştirilebilir. Ancak, insan benzeri düşünme ve dili tam anlamıyla öğrenmeleri için biyolojik sınırlarını aşmak gerekecektir. Bu bilimsel açıdan mümkün olan ya da olabilecek bir şey olsa da etik olarak tartışmaya açık bir konudur.

Tüm Reklamları Kapat

Bu cevap, soru sahibi tarafından en iyi cevap seçilmiştir. Ancak bu, cevabın doğru olduğunu garanti etmez.
8
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Abdullah Kızılgüneş
Bilginin ve bilimin kıymetini bilen bi gariban 1 ay önce

Bunun iki sebebi olabileceğini düşünüyorum.

Birincisi belki de köpeklerin beyin kapasitesi sınırlıdır ve bi yere kadar gelişebiliyordur. (bunun pek olabileceğini düşünmüyorum açıkçası)

İkincisi belki de verdiğimiz eğitim yada uyguladığımız yapay seçilim yöntemleri yanlıştır. Onların sınırlarını yanlış açılardan zorluyor yada yanlış yerlerde hayatlarını basitleştiriyoruzdur.

Tüm Reklamları Kapat

4
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Öznur Şenyurt
matematik öğrencisiyim ama ilgili konunun araştırmacısıyım 1 ay önce

Bence yapılabilir. Tabi şartları en optimum düzeye çıkartmak gerekir. Kaldı ki bunun bir örneği Maymun Kanzi ile verilebilir.[1] Similasyonlar kullanılarak hayvanların seçim yapma algoritması geliştirilebilir. Ayrıca hayvanların da bir konuşma sitili mevcuttur. insan gibi konuşmasını beklemek düşük bir ihtimaldir fizyolojik olarak da bize benzemesini beklemek ile aynı durumdur. İnsan dili değilde algoritmik bir dil oluşturarak hayvanların da konuşması sağlanabilir. Bu algoritmalar ses çıkartma üzerine değil hareket üzerine olması bu konunun uygulanabilmesi noktasında en optimal çözümdür.

Kaynaklar

  1. S. Savage-Rumbaugh. Kanzi: The Ape At The Brink Of The Human Mind. ISBN: 9780471159599. Yayınevi: Wiley.
4
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Moderatör Uyarısı
Yapay Zeka Kullanımı 1 moderatör tarafından eklendi
Cevapta çoğunlukla ya da tamamen yapay zeka kullanılmıştır.
0
Ali Çağan Kaya
Öğrenciyim 1 ay önce

Evet, hayvanları yapay seçilim ve eğitim yoluyla zekileştirmek, onlara dil öğretmek ve algılarını anlamak teorik olarak mümkündür. Ancak, bunun sınırları genetik, nörobilim ve bilişsel kapasite ile belirlenir.

### **1. Yapay Seçilim ve Genetik Mühendislik:**

- **Yapay Seçilim:** İnsanlar, belirli bilişsel yeteneklere sahip hayvanları seçerek üreterek, zeka seviyelerini artırabilir. Örneğin, köpeklerin insan komutlarını daha iyi anlayacak şekilde evrimleşmesi buna örnektir.

Tüm Reklamları Kapat

- **Genetik Mühendislik:** CRISPR gibi teknolojilerle zeka ile ilişkili genler (örneğin FOXP2 dili etkileyen bir gendir) değiştirilerek bilişsel yetenekler artırılabilir.

### **2. Eğitim ve Bilişsel Gelişim:**

- **Dil Öğretimi:** Maymunlar, yunuslar ve papağanlar gibi bazı hayvanlara işaret dili veya sembolik diller öğretilebilmiştir (örneğin, bonobo Kanzi). Ancak, insan dilini tam anlamıyla kullanmaları bilişsel sınırlamalar nedeniyle mümkün değildir.

- **Beyin Plastikliği:** Sürekli eğitim ve uyarıcı ortamlar, hayvanların problem çözme yeteneklerini artırabilir.

Tüm Reklamları Kapat

### **3. Duygular ve Algılar:**

- **Beyin Tarama (fMRI, EEG):** Hayvanların beyin aktiviteleri incelenerek duygu ve düşünceleri daha iyi anlaşılabilir. Örneğin, köpeklerin sahiplerine karşı sevgi ve bağlılık hissettikleri fMRI ile doğrulanmıştır.

- **Davranış Analizi:** Hayvanların yüz ifadeleri, sesleri ve hareketleri analiz edilerek onların duygu durumları çözümlenebilir.

### **Sonuç:**

Hayvanları zekileştirmek ve dillerini anlamak biyoteknoloji ve yapay zeka ile desteklenen eğitim yöntemleriyle kısmen mümkün olsa da, bilişsel sınırları aşmak için genetik müdahaleler ve nörolojik kapasite artırımı gereklidir. Ancak etik ve biyolojik sınırlamalar bu sürecin önündeki en büyük engellerdir.

3
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Cankut İşçi
Öğrenciyim 1 ay önce

Aslında cevap için çok uzağa bakmaya gerek yok, doğal olarak bakarsak doğal seçilim ortama en uygun olan canlının yaşamasını sağlar. Bizde insanlar ile iletişime geçebilen azda olsa maymunlar gibi işaret dili bilen hayvanların daha güçlü olacağı bir ortam kurarsak belki bu hipotezin cevabını bulabiliriz.

3
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Kafana takılan neler var?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.

Bize Ulaşın

ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close