Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
7

hayvanlarda müzik kulağı var mıdır?

Biz insanlar pop,rap,klasik,hiphop tarzı müzikler üretir ve dinleriz ya peki insan dışındaki hayvanlar?
727 görüntülenme
hayvanlarda müzik kulağı var mıdır?
hayvanlarda müzik kulağı var mıdır?
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
2 Cevap
Emre Ertürk
Emre Ertürk
29K UP
Evrim Ağacı çevirmeni

Kediler için bestelenmiş özel bir müziğin kedilerin veteriner ortamındaki stres davranışlarını azalttığını ve onlarla etkileşime giren yabancı kişilere daha sakin davranmalarını sağladığını bilimsel bir araştırma ortaya koymuştur. Bu araştırmada "kedi müziği"nin yanında klasik müzik (Gabriel Fauré'nin Élégie eseri) ve sessizlik kullanılmıştır ama bu ikisinin herhangi bir etkisi gözlemlenmemiştir. Araştırmada kullanılan kedi müziğini ABD Ulusal Senfoni Orkestrası çellisti David Teie, başka bir bilimsel hipoteze dayanarak kedinin doğal özelliklerinden (kalp ritmi, onun için anlamlı sesler, frekans aralıkları vb.) yola çıkarak bestelemiştir ve kullanılan eserin adı "Scooter Bere Aryası"dır (Scooter Bere's Aria).

Çeşitli kuş ve memeli hayvanların da ritmik insan müziklerine eğitimle ya da eğitim olmaksızın dans benzeri beden hareketleriyle tepki verdikleri bilinmektedir:

Tempo Transfers to Music in a California Sea Lion (Ronan)

Tüm Reklamları Kapat

Snowball (TM) - Another One Bites The Dust

188 görüntülenme

Kaynaklar

  1. Amanda Hampton et al.. Effects Of Music On Behavior And Physiological Stress Response Of Domestic Cats In A Veterinary Clinic. (22 Kasım 2020). Alındığı Tarih: 22 Kasım 2020. Alındığı Yer: doi: 10.1177/1098612X19828131. | Arşiv Bağlantısı
  2. Charles T.Snowdon et al.. Cats Prefer Species-Appropriate Music. (22 Kasım 2020). Alındığı Tarih: 22 Kasım 2020. Alındığı Yer: doi: 10.1016/j.applanim.2015.02.012. | Arşiv Bağlantısı
Bu cevap, soru sahibi tarafından en iyi cevap seçilmiştir. Ancak bu, cevabın doğru olduğunu garanti etmez.
3
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Ekin Günay
Ekin Günay
59K UP
Veteriner Hekimliği Öğrencisi, 4. Sınıf

Her ne kadar hayvanların (özellikle papağangiller ve diğer ötücü kafes kuşları) müzikle birlikte dans benzeri hareket ettiklerini sosyal medyada görsek de dikkatli incelendiğinde bu hareketlerin onlara öğretildiği ve arka plandaki müziğin ritmiyle bağımsız hareket ettiklerini göreceksiniz. Kısacası hayvanlar ritim duygusuna sahip olarak arkadaki müzikle uyumlu bir şekilde dans etmiyor o videolarda, sadece onlara öğretilen veya yaptıkları zaman beğendikleri bir tepkiyle karşılaştıkları hareketleri yapıyorlar. Kısacası şu an için hayvanlarda genel bir ritim duygusunun varlığından söz etmemiz pek mümkün değil gibi. Özellikle papağanlar ve ötücü kafes kuşlarıyla yapılan bir araştırmada da bu ritim duygusunun oldukça nadir bir özellik olduğundan bahsedilmekte. Aynı zamanda ötücü kuşların çok az bir kısmında çıkartılan seslerde de ritmik bir takım yapılar saptanmış, ancak araştırmalar genelleme yapmak için oldukça yetersiz. Tabii ki gelecekte bu konuda yapılacak yeni ve geniş ölçekli araştırmalarla birlikte her şey değişebilir. Aşağıya konu hakkında papağangiller ve ötücü kafes kuşlarında yapılmış bir araştırma yazısını bırakıyorum.

Kaynaklar

  1. M. Spierings, et al. Can Birds Perceive Rhythmic Patterns? A Review And Experiments On A Songbird And A Parrot Species. (19 Mayıs 2016). Alındığı Tarih: 24 Aralık 2020. Alındığı Yer: Frontiers doi: 10.3389/fpsyg.2016.00730. | Arşiv Bağlantısı
1
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Kafana takılan neler var?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close