Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Sorulara Dön
Anonim
Anonim Üye 26 Haziran 2020 1 Cevap
1

Hayvanlarda insanlar gibi menepoz-antropoz dönemleri var mıdır?

13,531 görüntülenme
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Ecem Kaya
Ecem Kaya
100K UP
Araştırmacı 27 Haziran 2020

Yumurtalıklı çoğu insan menopoz geçirir. Ancak çoğu hayvan bunu yapmaz ve üreme organları olduğu kadar sürer. Biz bir aykırı durumuz. Balinalar da öyle.

Bir grup bilim insanının Pazartesi günü Scientific Reports dergisinde bildirdiğine göre, Beluga balinaları ve narwhals, menopoz memelilerinin saflarına bilinen en son katkıdır .

Bu, toplam tür sayısını beşe getiriyor: bu iki balina, katil balinalar, kısa kanatlı pilot balinalar ve biz.

Tüm Reklamları Kapat

İngiltere'deki Exeter Üniversitesi'nde hayvan davranışı inceleyen Sam Ellis , yaşamın kaba, evrimsel bakış açısıyla - hayatta kalma ve üremenin varoluşun ana hedefleri olduğunu - “üremeye devam etmemek çok garip” dedi .

Bu yüzden Ellis ve araştırmacıları, bu olağandışı biyolojik özelliğe sahip olan diğer olağanüstü yaratıkları aramaya gittiler.

Başka hiçbir insan olmayan primat menopoza girmez. En yakın primat akrabalarımız, üreme organları vücutlarının geri kalanı ile senkronize olarak yavaşladıkları için esasen sonuna kadar hamile kalabilirler.

Emekli Emory Üniversitesi şempanze araştırmacısı James Herndon , "Şempanzeler yaşam sürelerinin çoğunda üreme açısından uygundur" dedi .

Tüm Reklamları Kapat

2012'de yayınlanan esir şempanzeler üzerine yaptığı araştırma, kadın şempanzelerin yaşamlarının son yıllarında menopozdan geçtiğini göstermektedir .

Kadınlar genellikle 45-55 yaşları arasında menopoza girerler ve onlarca yıl daha yaşayabilirler.

Yeni raporun yazarları, Balina Araştırmaları Merkezi ile birlikte Exeter ve York Üniversitelerinde dişli balinalara odaklandılar.

Dişli katil balinaların da kırk yıllık araştırmaya dayanan menopozdan geçtiğini biliyorlardı. Araştırmacılar, ilgili 16 balina türünün anatomik verileriyle tarama yaptı.

Diğer araştırmacılar, kitle teli gibi olaylardan sonra diseke edilen ölü balinaların anatomik tanımlarını topladılar.

Bilim adamları diş gibi özelliklerden balinaların yaşlarını anlatabilirler.

Balina yumurtalıklarının analizi hayvanların üreme oranlarını gösterir. (Bir balina her yumurta bıraktığında yumurtlama yumurtalıkta küçük bir kalıcı yara izi bırakır.)

"Eğer bütün bir nüfusa sahipseniz," dedi Ellis, "yumurtalıktaki faaliyet ile yaş arasındaki ilişkiyi elde etmeye başlayabilirsiniz."

Bu ilişki belugas ve narwhall'ların 60-70 yıllık yaşamlarının bitiminden önce yumurtlamayı bıraktığını ortaya koydu. Sperm balinaları gibi diğer dişli balinalar verimli kaldı.

Menopozun iki evrimsel gereksinimi vardır: "Uzun süre yaşamalısınız ve hayatınızın sonunda üremeyi bırakmanız gerekiyor," dedi Ellis.

Tüm Reklamları Kapat

Büyükanneler menopoz için anahtar olabilir. 1980'lerin ve 1990'ların sonlarındaki antropolojik çalışmalar, menopozun modern avcı-toplayıcıların kabileleri de dahil olmak üzere dünyanın dört bir yanındaki insanlar için ortak olduğunu gösterdi.

Utah Üniversitesi'nde antropolog olan Kristen Hawkes , bu araştırmanın mimarlarından ve "büyükanne hipotezi" olarak adlandırılanlardan biriydi.

Bu hipotezde, yaşlı bir kadın çocuklarının çocuklarının gelişmesine yardımcı olur. Menopozdan sonra, artık çocuk sahibi olamadığında, zamanını ayırır ve torunlarına yardım etmek için bilgi biriktirir.

Tüm Reklamları Kapat

Hawkes, "büyükanne etkileri nedeniyle soyumuzda uzun ömürlülüğün gelişimine bahse girer".

Soğuk ve uzak kuzey denizlerindeki doğal habitatlarındaki narwhals ve beyaz balinaların davranışlarını incelemek zor.

Alaska ve Rusya'da belugas okuyan ancak mevcut rapora dahil olmayan ekolog Roderick Hobbs, "Belugas'ta, ilk birkaç yıl boyunca anne bakımı dönemi iyi belgelenmiştir. Bunun ötesinde sosyal yapı iyi bilinmemektedir" dedi. .

Bu balinalar için Hawkes, "bir çeşit büyükanne muhtemel görünüyor, ama ne?" Dedi.

Tüm Reklamları Kapat

Katil balina annelerinin "büyük yetişkin oğulları" ile somon paylaştıklarını ortaya koyan son zamanlarda orcas'taki bir çalışmaya işaret etti . Bu yetişkin oğullar başka bir yerde çiftleşiyorlar ve böylece büyük annelerin orca kapsülünün soyuyla rekabet etmeyen "büyük annelerin büyük oğullarına verdiği yardım daha fazla torunla sonuçlanıyor".

Bu yeni çalışma, menopozun dişli balinalarda üç kez bağımsız olarak evrildiğini göstermektedir: bir kez katil balinalarda, bir kez kısa kanatlı pilot balinalarda ve bir kez de nargile ve belugas'ın ortak atalarında.

Ellis, bu balina türlerinin sosyal yapılarının benzer olabileceğinden şüpheleniyor.

Ancak beyaz balinalar üzerinde yapılan hiçbir çalışmada, "üreme sonrası dişilerin torunlarının başarısına katkıda bulunduğunu göstermek için" gerekli olan çok nesilden oluşan bir perspektif bulunmamaktadır.

İnsanlar, "evrim geçirdiğimiz atalardan oldukça uzaktalar," dedi Ellis, erken insan gruplarına uygulanan seçim baskılarından uzaklaştı. Ancak bu balinaların milyonlarca yıl önce ataları ile benzer ortamlarda ve gruplarda yaşadığını söyledi.

Balina menopozuna yol açan koşulları anlarsak, belki de bunu kendimizde daha iyi anlayabiliriz.

464 görüntülenme

Kaynaklar

  1. Yazar Yok. Science Alert. (27 Haziran 2020). Alındığı Tarih: 27 Haziran 2020. Alındığı Yer: Bağlantı | Arşiv Bağlantısı
2
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close