Paylaşım Yap
Sorulara Dön
Ahmet Koşar
Ahmet Koşar
1,292 UP
Üye
1

Hayvanlarda etik var mıdır?

Birçok hayvanın başka hayvanlar tarafından sahiplenildiğini görmekteyiz(annelik yapmak vb.) Ancak birçok hayvanın aynı şekilde avlandığını görmekteyiz. Peki hayvanların kendilerine özel etik ilkeleri var mıdır? Varsa evrimde bu neden oluşmaktadır?
498 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
2 Cevap
Emir Bayar
Evrim alanında araştırmacı

Sosyal canlılarda insanlardaki kadar yoğun olmasa da var. Gorillerde eşit kaynak paylaşımı yapmayan goril tüm sürü tarafından cezalandırılır ve poziszyonu düşürülebilir. Dişi gorillere zorla seks yapmaya çalışan erkek goril dişilerin tamamının ona karşı olmasıyla ve sürüden atılmayla cezalandırılabilir.

2
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Yasin Kayalar
Yasin Kayalar
183K UP
Bilim ve felsefe okuru

Matt Ridley der ki birşeyi farklılıklar değil benzerlikler tanımlar çünkü benzerlikler çok daha ilginçtir aslında. Örneğin farklı dili konuşan insanların aynı duyguları paylaşması ilginçtir çünkü bu ortak bir yapı veya doğaya işarettir. Yani görünürdeki farklılıkların altında derin bir benzerlik vardır aslında. Bu nedenle bir şeyin görünür yüzünün ardındaki bu benzerlikleri fark etmek ve anlamak çok daha önemlidir.

Bu çerçevede Hayvanlardaki etik konusuna gelirsek çıkarcı ilişkiler hayvanların sosyal yaşamlarında dayanışma sağlar. Ancak burada Richard dawkinsin bencil gen kitabında geçtiği gibi görünürdeki etikliklerin ardında aslında çıkara dayanan ilişkiler vardır. Üstelik hayvanlarda daha çok mekanik öğrenme (beyin devrelerine kazınma) durumu olduğunu anlıyoruz. Mekaniklik genelde aynı (benzer)etkiye aynı (benzer) tepki denilen bir biçimde gerçekleşen davranışları ifade eder.

Başka bir yönden konuyu ele alırsak bir şeyi tanımlayabilme başka şey o şeyi yaşamak başka şeydir. Örneğin bir çok hayvan ilk kez gördüğü yabancı bir canlıdan korkar veya çekinir. Bunu yaşar ama tanımlayamaz. Tanımlama ise illa ki aynı sesle aynı kelimelerle tanımlama olarak algılanmamalı. Çünkü korkunun anlamı ilk başta bahsettiğim gibi her dilde farklı seslerle tanımlansa da anlamı aynıdır. Demek ki tanımlamada her zaman aslolan şey anlam ve farkındalıktır. Yani ne yaşadığını fark etmeden tanımlama yapılamaz demektir. Bu nedenle hayvanlarda etikmiş gibi görünen davranışlar gözlemlemek onların etik tanımlama da yaptığı anlamına gelmez. Böyle bir 'tanımlanmamış etik' ise gerçekte etik değildir. Çünkü tanımı yaptığınızda ortaya çıkacak anlam etik kavramını belirler. Şöyle ki Tanım olmadan (o canlı için) etik veya etik olmayan ayrımı olmayacaktır. Biraz daha açarsak etik ve etik olmayan ancak tanım yapabilen (anlam üreten) varlıklar için vardır (anlamlıdır ve tanımlıdır). Bu gerekçelerle hayvanlarda gerçek anlamda etik vardır diyemeyiz. Görünürdeki davranışlara bakarak bu değerlendirmeyi yapmak hayvanlardaki davranışların ayırdında olduklarını iddia etmek demektir. Hayvanlarda görünen davranışlara etik veya etik olmama anlamını veren bizleriz ve etik kavramı bizler için anlamlı tanımlı ve vardır.

Tüm Reklamları Kapat

109 görüntülenme
2
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close