Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
Yusuf İğın
Üye
3

Hayvanlar yavruları gözlerinin önünde parçalanırken avcılar tarafından, üzüntü veya benzeri bir hissiyat yaşar mı?

Biz insanlar yavrularımıza, ailemize çok bağlıyız. Hayvanlarda da böyle bir bağlılık varsa özellikle memeliler de üzülebilir, diyebilir miyiz?
372 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
2 Cevap
Alim Öner
Alim Öner
26K UP
Bu konuda biraz bilgim var

Bu biraz türe de bağlı birbirlerinin yakın akrabası olan farelerin aile ile ilgili davranışları anlamlı derecede fazla farklı olabiliyor. Genel bir cevap verirsek birkaç çocuk doğuran,(genelde 20 fazla olamaz),besleyen,emzirip birkaç aya kadar tam bakımını yapan türlerde ebevey-çocuk ilişkisi nispeten insandakilere benzer. Konu ile ilgili oldukça fazla ilginç araştırma bulunuyor (yukarıda bahsettiğim) fareler üzerinde yapılan araştırmada (ismini unuttuğum için A cinsi ve B cinsi demek zorunda kaldım) A cinsi farenin boş kafesteki serbest zamanın %45-50 kadarını eşinin yanında hiçbir şey yapmadan sadece durarak geçirmesine rağmen beyindeki mutluluk ile ilgili hormon salgılanmaktadır. B cinsi ise boş vaktinin sadece %8-12 kadarını eşi ile geçiri genellikle çiftleşme amacıyla. Aile bireyleri birbirleri ile birlikte geçirdikleri vakitle beraber birbirlerine sevgi ve bağlılık duyarlar diyebilirsin az yavru varsa ve ilgilenilmesi gerekiyorsa aralarında sevgi olur biri ölürse diğeri kesinlikle üzülür. Tabi burdaki ölüm algısı da önemli bildiğimiz kadarıyla insan ölümün tam olarak ne olduğunu ve bir gün kendisinin de öluceğini bilen tek tür. Kıyaslarsak 5 yaşındaki çocuğa annen öldü demek gibidir ölüm nedir anlamaz bu nedenle babası yada 15 yaşındaki oğlu kadar üzülmez en az onlar kadar sevmesine rağmen (en fazla annesini özler uzun zamandır görmemekten). İnsanı hayvandan ayıran şey duyguları değildir hayvanlar da rahatlıkla empati kurabilir mesela bu nedenle hayvanlara hayvan robotlara robot muamelesi yapmalıyız (ne de olsa insan da maymun kategorisine girmekte maymun da hayvan).

1
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Yasin Kayalar
Yasin Kayalar
183K UP
Bilim ve felsefe okuru

Bizler de kendi soyumuza sevgiyi ve üzüntüyü bilinç dışı şekilde duyumsarız (hissederiz). Ancak bilincimiz sayesinde size bu cümleyi yazıyor ve ifade ediyor ve bu durumun farkında varıp dile getirebiliyorum. Hayvanlarda da benzer bilinç dışı güdüler vardır ve bunun sebebi genlerdir. Ancak fark onlar bizim gibi bunların yeterince farkında varacak ve ifade edecek veya anlamlandıracak durumda değillerdir. Genler sayesinde bir canlı yavrusunu korup gözetir ve yine genler sayesinde yavrusuna gelen zararı duyumsar. Buna üzüntü desek de demesek de bu duyumsama ve his onlarda da oluşur ve vardır. Aksi halde zaten koruma iç güdüsü var olamazdı. Koruma olması için bu duyumsama hissinin onlarda genetik yakınlık nedeniyle oluşması gerekir. Bu duyumsamayı sağlayan şeyler ise genler arası etkileşimdir.

1
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close