Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Sorulara Dön
Nida Yıldırım
Üye 1 gün önce 1 Cevap
2

Hayvanlar ya da diğer canlılsr diyeyim daha kapsamlı olsun rüya görür mü?

Görürlerse bile bizim görüdüklerimiz gibi olur mu? Ya da bazı insanların siyah beyaz rüya görmesi gibi onlarında görebildekleri renklerin tamamını görürler mi yoksa sınırlı mı olur? (Cevabı varsa bile cahilliğime verin sadece 17 yaşında kafasına soru takılan bir liseliyim😇)
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Abdullah Vatansever
Lise mezunu, biyoloji hedefleyen bir öğrenciyim 1 gün önce

Rüya uykunun REM denilen evresinde görülür. Günlük olaylar, elde edinilen bilgiler, bu evrede pekiştirilir.[1]

Peki canlılar rüya görür mü?

Yapılan araştırmalar, memeli canlılarda göz haraketleri ile canlıların REM uykusu geçirdiğini gösterdi.[2]

Tüm Reklamları Kapat

Öte yandan gördükleri renk ve şekil, onların algılama şekline göre değişiyor. Sağlıklı bir insan RGB denen ve bu renklerin karışımlarını görür. O yüzden gördüğü rüyalarda bu renkleri kapsar. Durum sağlıksız bir insana örneğin görme engelli bir bireye geldiğinde, onlar görüntü değil ses ile rüya görür(doğuştan görme engelli). Yanı olay tamamen algılama şekli.

Kendi yorumum: Doğal sistemde rüyaların payı büyük, rüyamızda yaşadığımız olaylar aslında bir nevi bizi hayata hazırlıyor. Küçüklüğümde annem beni “yanımda dur, kaçırmasınlar seni” diye uyarırdı. Bende ne hikmetse rüyamda kaçırıldığımı görür, kan ter biçimde uyanırdım. Yanımdan geçen bir araba gördüğümde temkinli yaklaşır, uzak duruldum. Aradan belki 10 yıl geçti hala bazı rüyalar dün gibi aklımda. Demek istediğim böylesine önemli/canlı yararına dokunan bir sistemin diğer canlılarda olmama ihtimali garibime gidiyor.

Elimden geldiği kadar anlatmaya çalıştım, umarım faydası olur. Güzel ve karmaşık/kapsamlı bir soru, çalışmalarınızın devamını diliyorum.[2]

Kaynaklar

  1. Neil A. Campbell, et al. (2022). Campbell Biyoloji - 12. Baskıdan Çeviri. ISBN: 9786052828335. Yayınevi: Palme Yayınevi. sf: 1490.
  2. Eur J Neurosci. Tonic And Phasic Components Of Eye Movements During Rem Sleep In The Rat. (11 Haziran 2011). Alındığı Tarih: 11 Temmuz 2025. Alındığı Yer: Pubmed | Arşiv Bağlantısı
1
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.

Bize Ulaşın

ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close