Rüya uykunun REM denilen evresinde görülür. Günlük olaylar, elde edinilen bilgiler, bu evrede pekiştirilir.[1]
Peki canlılar rüya görür mü?
Yapılan araştırmalar, memeli canlılarda göz haraketleri ile canlıların REM uykusu geçirdiğini gösterdi.[2]
Öte yandan gördükleri renk ve şekil, onların algılama şekline göre değişiyor. Sağlıklı bir insan RGB denen ve bu renklerin karışımlarını görür. O yüzden gördüğü rüyalarda bu renkleri kapsar. Durum sağlıksız bir insana örneğin görme engelli bir bireye geldiğinde, onlar görüntü değil ses ile rüya görür(doğuştan görme engelli). Yanı olay tamamen algılama şekli.
Kendi yorumum: Doğal sistemde rüyaların payı büyük, rüyamızda yaşadığımız olaylar aslında bir nevi bizi hayata hazırlıyor. Küçüklüğümde annem beni “yanımda dur, kaçırmasınlar seni” diye uyarırdı. Bende ne hikmetse rüyamda kaçırıldığımı görür, kan ter biçimde uyanırdım. Yanımdan geçen bir araba gördüğümde temkinli yaklaşır, uzak duruldum. Aradan belki 10 yıl geçti hala bazı rüyalar dün gibi aklımda. Demek istediğim böylesine önemli/canlı yararına dokunan bir sistemin diğer canlılarda olmama ihtimali garibime gidiyor.
Elimden geldiği kadar anlatmaya çalıştım, umarım faydası olur. Güzel ve karmaşık/kapsamlı bir soru, çalışmalarınızın devamını diliyorum.[2]
Kaynaklar
- Neil A. Campbell, et al. (2022). Campbell Biyoloji - 12. Baskıdan Çeviri. ISBN: 9786052828335. Yayınevi: Palme Yayınevi. sf: 1490.
- Eur J Neurosci. Tonic And Phasic Components Of Eye Movements During Rem Sleep In The Rat. (11 Haziran 2011). Alındığı Tarih: 11 Temmuz 2025. Alındığı Yer: Pubmed | Arşiv Bağlantısı