Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
Öykü .
Öykü .
4,980 UP
Üye
3

Hayvanlar düşünebilir mi?

3,312 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Ersals Krononot
Ersals Krononot
251K UP
Krononot

Hayvanlar da tabii ki düşünür, sayısız örneği var.

Ancak, yüksek yapılı canlılarda düşünce, beyin yapısına bağlı bir kognitif fonksiyon olduğu için, BEYNİN YAPISI bu konuda belirleyicidir.

Tüm Reklamları Kapat

Sürüngen beyin, omurgalılarda yüksek yapılı organizmalarda temel beyin yapısıdır, yaşamsal fonksiyonları, güdüleri kontrol eder, yaşamda kalmayı sağlar.

Orta beyin ve korteks ise, sürüngen beyinden gelen güdü dürtüleri yorumlar, bu ihtiyaçların giderilmesinin yöntemini belirler, gelişmişlik oranında temel fiziksel ihtiyaçlara anlam yükler, ve bunların dışında ihtiyaçlar edinebilir.

Tüm Reklamları Kapat

Özellikle yunusların çok gelişmiş bir beyin yapıları olduğu için, sosyal yaşamları, kullandığı kelimeler ve biribirine ait isimlerin olduğuna dair bilgiler mevcut. Sinan Canan, yunusların yüzgeçleri olduğu, elleri olmadığı için gelişemediklerini ifade eder eğlenceli bir dille. Aslında bu doğru, çünkü onların sosyal yaşam kalitesi az rastlanır bir karmaşıklığa sahip.

Ancak hayvanlarda orta beyin insan kadar gelişmediği için, güdülerin yorumlanması-duygular bize göre oldukça biyolojik kökenli kalmakta. Bir çok hayvanın sahibini kaybettikten sonra depresif davrandığını vs biliyoruz. Ancak, yine de farkındalık düzeyinin izin verdiği sınırlar içinde bir bağlılık hissi olduğunu biliyoruz.

Canlıları beyin yapılarına göre az gelişmiş çok gelişmiş olarak sınıflandırmak, çok düşünen az düşünebilen olarak hiyerarşiye sokmak da yöntemsel olarak doğru olmaz, çünkü her canlı, içinde buluduğu şartlara uyumlanabilme oranında üstündür. Yani yaşamda kalma, çevresel şartlarla uyumlanabildiği oranda yaşam döngüsü devam edebilir.

1,228 görüntülenme
Bu cevap, soru sahibi tarafından en iyi cevap seçilmiştir. Ancak bu, cevabın doğru olduğunu garanti etmez.
13
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close