Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Sorulara Dön
3

Hayvanlar (Animalia) nasıl evrimleşti?

266 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Ebru Tuba Ölçücü
evrimsel biyoloji araştırmaları

Sorunun cevabı, birkaç cümleyle açıklanamayacak kadar uzun ancak ''kısaca'' açıklamaya çalışacağım.

Tüm hayvanlar ve bitkiler çok hücreli ökaryotlar olarak sınıflandırılır: Vücutları çok sayıda hücreden oluşur ve bu hücrelerin mikroskobik incelemesi, bunların bir çekirdek ve bir dizi başka organel içerdiklerini ortaya çıkarır . Bakteriler gibi prokaryotik organizmalarla karşılaştırıldığında bitkiler ve hayvanlar nispeten yeni bir evrimsel kökene sahiptir. DNA kanıtları, ilk ökaryotların 2500 ila 1000 milyon yıl önce prokaryotlardan evrimleştiğini gösteriyor. Yani ökaryotlar bir takson olarak Prekambriyen'in son dönemi olan Proterozoik Çağ'a tarihlenmektedir. Bu döneme ait kayalarda hem basit tek hücreli hem de daha karmaşık çok hücreli organizmaların fosilleri bol miktarda bulunur. Aslında "Proterozoik" adı "erken yaşam" anlamına gelir.

Jeolojik zaman çizelgesi
Jeolojik zaman çizelgesi
Deposit Photos

Hem bitkiler hem de hayvanlar kökenlerini , bir hücrenin diğerini yuttuğu ancak daha sonra bazı nedenlerden dolayı onu sindiremediği bir süreç olan endosembiyoza borçludur. Bunun kanıtı hücrelerinin çalışma biçiminde yatmaktadır. Hem bitki hem de hayvanlar , enerji taşıyan ATP molekülünü üretmek için aerobik solunumu kullanarak hücrelerindeki enerjiyi serbest bırakmak için mitokondri adı verilen yapılara güvenirler . Mitokondrinin serbest yaşayan aerobik bakterilerden evrimleştiğine dair önemli kanıtlar vardır : bunlar bakteri hücresi boyutundadır; hücreden bağımsız olarak ikili bölünme yoluyla bölünürler ; tek bir dairesel DNA molekülü biçiminde kendi genomlarına sahiptirler ; onların ribozomları, ökaryot hücresinin sitoplazmasında bulunan ribozomlardan çok bakterilerin ribozomlarına benzer; ve kloroplastlar gibi bunlar da, başka bir hücre tarafından yutulan bakteri hücrelerinden türetilmiş olmaları durumunda bekleneceği gibi, çift bir zarla çevrelenirler.

Tüm Reklamları Kapat

Hayvanlar denizde evrimleşti. Canlılık denizde oluştu. Ve en az 600 milyon yıl boyunca orada kaldılar. Bunun nedeni, koruyucu bir ozon tabakasının yokluğunda, arazinin ölümcül düzeyde UV radyasyonuna maruz kalmasıydı. Fotosentez atmosferdeki oksijen seviyesini yeterince yükselttiğinde ozon tabakası oluştu, bu da canlıların karaya çıkma riskinin mümkün olduğu anlamına geliyordu. Çok hücreli hayvanların veya metazoanların en eski fosil kanıtı, pürüzsüz, solucan benzeri organizmalar tarafından yapılmış gibi görünen yuvalardır. Bu tür iz fosiller Çin, Kanada ve Hindistan'daki kayalarda bulundu, ancak bunlar bize onları oluşturan hayvanlar hakkında temel şekilleri dışında çok az şey anlatıyor.

Daha sonra Ediakara hayvanları ortaya çıktı. Karmaşık, yumuşak gövdeli, çok hücreli hayvanlar, fosil kayıtlarında ilk kez 620 ila 550 milyon yıl önce (Vendyen Dönemi'nde) ortaya çıktı. Dünyanın çeşitli yerlerinde bulunmasına rağmen, bu özel hayvan grubu, ilk keşfedildikleri Avustralya'daki bölgeye atfen genellikle Ediacaran faunası olarak bilinir. Ve devamında birçok hayvan türleri ortaya çıktı..

Ediakara hayvanları
Ediakara hayvanları
Science Photo

Kaynaklar

  1. sci.waikato. The History Of Animal Evolution. Alındığı Tarih: 15 Kasım 2023. Alındığı Yer: WAIKAKO UNV. (sci.waikato.ac.nz) | Arşiv Bağlantısı
3
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close