Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
Zeynep X
Zeynep X
27K UP
Üye
9

hayvan vücutlarındaki şekiller neye göre ve nasıl oluşmuştur?

1,392 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Ecem Kaya
Ecem Kaya
95K UP
Araştırmacı

KAYNAK 1

Hayvanların gövdesinde bulunan desenler veya çizgiler, çim, bitkiler vb. gibi çevreleriyle eşleşir.Bu, hayvanların yırtıcılar tarafından kolayca bozulmasını önler. çünkü zebra kendini çimlerin arkasına sakladığında, bu şeritler yırtıcıları tanımlamakta kafa karıştırır ve böylece koruma sağlar.

Zebra, çita gibi farklı hayvanların vücutlarında farklı şekil ve boyutlarda şeritler vardır.

Bu şeritler doğal kamuflaj görevi görür.Bu şeritler ile çalıların ve otların içinde yırtıcı hayvanlarından kolayca gizlenebilirler.

Tüm Reklamları Kapat

Bu şeritler, çalı ve çim arazilerinde harmanlanmalarına yardımcı olur, böylece yırtıcıları onları kolayca bulamazlar.

KAYNAK 2

Bazı hayvanların ve böceklerin vücutlarındaki desenler bir uyarlamadır. Bu kalıplar, yakın çevreleriyle uyum sağlamalarına yardımcı olur. Bu onlara iki fayda sağlar. Bu kamuflaj onları avcılardan koruyabilir ve / veya avlarından fark edilmemelerine ve kolay avlanmalarına yardımcı olabilir.

Bu modellerin bazı örnekleri yılan, kertenkele ve bukalemun derilerindekileridir. Geckos bu cilt desenlerini ölü yapraklara veya ağaç kabuğuna vb. Benzemek için kullanabilir. Bu uyarlamalarla hayvanlar kendilerini potansiyel yırtıcılardan koruyabilir ve potansiyel av tarafından fark edilmeden kalabilir. Böylece, bu uyarlamalar gıdaya daha kolay erişim ve koruma sağlar. Bu cilt modellerinin faydalarına bir başka harika örnek, zebra derisinde olanlar.

Bu çizgili paternin( Yapılacak herhangi bir şey için model; örnek. ,İzlenecek misal; izlenecek örnek. , Şekiller veya renkler dizisi; desen; motif) potansiyel yırtıcı hayvanların bir sürüdeki farklı hayvanları ayırt edememelerini sağladığı varsayılmıştır. Başka bir teori, çizgilerin zararlı böcekleri zebralara inmekten caydırmasıdır.

Tüm Reklamları Kapat

Hayvanlar ve böcekler üzerindeki paternlerin ek bir nedeni, avlanan hayvanın zehirli olduğu konusunda potansiyel bir yırtıcıya bir uyarı sinyali oluşturmaktır. Bu, zehirli ok kurbağaları ve birçok tırtıl türü için geçerlidir.

KAYNAK 3

Alan Turing'in biyolojik örüntü oluşum mekanizmasını hesaba katmak için reaksiyon difüzyon (RD) modelini ilk kez sunmasından bu yana elli yıldan fazladır. "Morfogenezin kimyasal temeli" başlıklı makalede Turing, embriyoda özerk olarak yapılan mekansal kalıpların kimyasal (hücresel) reaksiyonların durağan dalgası olarak üretildiği sonucuna vardı.

Bu yeni fikre deneysel biyologlar tarafından çok az ilgi gösterilmesine rağmen, son deneysel veriler RD mekanizmasının gerçekten hayvan gelişiminin bazı süreçlerinde işlev gördüğünü göstermektedir. RD mekanizmasının dahil olduğundan şüphelenilen fenomenler arasında, zebra balığı çizgili pigment deseni, aşağıdaki nedenlerden dolayı ideal bir model sistemi olarak vurgulanmıştır:

RD mekanizması tarafından yapılan sabit dalga canlı kalır ve sadece balık derisinde görülebilir; ve zebra balığı olarak, örüntü oluşumunun moleküler temelini açıklığa kavuşturmak için genomik bilgi ve moleküler genetik teknikleri kullanabiliriz. Bu derlemede, RD dalgasının deride nasıl yapıldığını ve korunduğunu ortaya çıkaran zebra balığı pigment patern formasyonu çalışmasındaki son gelişmeleri özetliyoruz.

AYRICA BAKABİLECEĞİNİZ LİNKLER:

https://www.canr.msu.edu/news/why-do-animals-have-different-color-patterns

https://theconversation.com/how-animals-got-their-spots-and-stripes-according-to-maths-85053

798 görüntülenme

Kaynaklar

  1. Yazar Yok. Brainly. (30 Mayıs 2020). Alındığı Tarih: 30 Mayıs 2020. Alındığı Yer: Bağlantı | Arşiv Bağlantısı
  2. Yazar Yok. Enotes. (30 Mayıs 2020). Alındığı Tarih: 30 Mayıs 2020. Alındığı Yer: Bağlantı | Arşiv Bağlantısı
  3. Yazar Yok. Pubmed.ncbi.nlm.nih.gov. (30 Mayıs 2020). Alındığı Tarih: 30 Mayıs 2020. Alındığı Yer: Bağlantı | Arşiv Bağlantısı
Bu cevap, soru sahibi tarafından en iyi cevap seçilmiştir. Ancak bu, cevabın doğru olduğunu garanti etmez.
5
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close