Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
Anonim
Anonim Üye
1

Hayattan ve kendimizden beklediğimiz çok şeyler var ve bunların çoğu maddi şeyler sizce böyle olmamız ne kadar doğru?

Hayattan ve kendimizden beklediğimiz çok şeyler var ve bunların çoğu maddi şeyler sizce böyle olmamız ne kadar doğru?
294 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Fatih Ozgul
Fatih Ozgul
1,385 UP
Felsefe dersleri veriyorum.

Bu konuda şu söylenebilir. Bir kişinin hayattan maddi şeyler beklemesi onun kendisini maddi açıdan eksik olarak gördüğü anlamına gelir. Aksine bir kişinin hayatta manevi şeyler beklemesi, mesela tarihte iz bırakan bir insan olmasını istemesi, insanların nazarında popüler olmak istemesi, veya öldükten sonra Tanrı nazarında yüksek rütbeli bir insan olarak tekrar dirilmesi gibi manevi hazlar peşinde olması onun ileride böyle bir hayatın peşinde olacağını düşündürür.

Napolyon Rusyayı işgal etmek için çıktığı seferde yenilir ve Ruslara esir düşer. Esir iken kendisine sorulur, "sen neden buralara kadar geldin, sen ne için savaşıyorsun?" O da soruya soruyla karşılık verir. "Peki siz ne için savaşıyorsunuz?" Rus kumandan cevap verir "Vatanımız için, namusumuz için, şerefimiz için savaşıyoruz". Napolyon cevap verir "Ben para için, şöhret için, yeni topraklar için, yeni esir ve ganimetler için, güzel Rus kadınları için savaşıyorum". Rus kumandan güler ve "bunlar için mi savaştınız gerçekten?" deyince Napolyon şöyle der "insan ancak kendinde eksik olan şey neyse onun için savaşır".

Tüketici toplumunda daha çok tüketmek için daha çok paraya ihtiyacın olur. Daha çok tüketirsen daha mutlu olursun diye sana dayatılır. Sonra ihtiyacın bile olmayan şeyleri satın almak için daha çok çalışmanı, daha çok para kazanmanı isterler. Bu yolla seni köle haline getirirler. Maddi olarak doymak mümkün değildir. Tuzlu su gibi, içtikçe daha çok içersin ve susuzluğun bir türlü gitmez.

Tüm Reklamları Kapat

Manevi başarılar elde etmek için hayatını harcarsan bunun sonu gelmez. Bir noktadan sonra bunun da faydasız bir iş olduğunu düşünmeye başlarsın.

İnsan olarak ölümlü olduğunu düşününce aslında maddi veya manevi beklentiye girmenin büyük bir hayal kırıklığı olduğunu idrak ederiz. Yaklaşık 150 yıl sonra kimse yaşadığımızı bile bilmeyecek mezar taşımız bile muhtemelen yok olacak. O açıdan bakınca, hayata bir noktadan başlayıp son nefese kadar birşeyler yapmak, üretmek, popüler tüketim kültürünün tuzaklarına düşmemek, var olduğunu hatırlamak, bununla mutlu olmak,eğer inanıyorsan şükretmek ve hayat tecrübelerini etrafına, kendinden sonra gelen çocuklarına aktarmak en doğru yoldur diye düşünüyorum. Bu sayede "survival of the fittest" (en iyi adapte olan hayatta kalır) kuralını hayatıyla yaşayarak ispat etmiş, kazandığın gelişim, evrim, bilgi ve tecrübeyi genlerin ve anlatımları yoluyla yeni nesillere aktaran bir insan olmuş, kendi türünü de ileriye götürmüş olursun.

Kurandaki en kısa bölüm(asr süresi) "insanoğlu şüphesiz ziyandadır, ancak iman edip, Salih amel işleyenler müstesna" demektedir. Salih amel ise hiçbir karşılık beklemeden etrafına iyilik yapan kişi demektir. Üstün ahlaklı ve erdemli hayat yaşamanın yolu hiçbir karşılık beklemeden değer üretmek ve bunları başkalarının hizmetine karşılıksız sunmaktadır. Bu hayat tarzını sadece bir ödev olarak kabul edip ne gereğinden az iyilik yapmalı, ne de gereğinden fazla kendini parçalamamalı. İmmanuel Kant ahlaklı ve erdemli bir hayatın mutluluk vereceğini, bunu ise sadece ödev olarak yapmak gerektiğini söyler.

0
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Kafana takılan neler var?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close