Aslında Oluyoruz!
Gerek biyolojik ( doğal) gerekse kültürel evrimimiz ( tıp) neticesinde, gerek yaşam süremizin gerekse kalitesinin artışı bunun sonucudur.
Buradaki temel yanılgı evrimin, kural ve kaideleri önceden belirlenmiş , durağan bir olgu olarak algılanmasıdır. Bizi öldüren süreçlerin de…
Oysa evrim öyle bir şey değildir. Aksine sürekli devinen diyalektik bir doğada, sürekli güncellenen yasalara tabi, sürekli değişen koşullara, süreklilik arz eden bir uyumun adıdır. Bizi öldüren süreçler de buna tabii.
Şu anda kültürel evrimimizin de etkisi ile bu devinimin bir adım ötesinde oluşumuz zaten ömür ve kalite olarak hayatımıza yansıyor. Ancak bunun sonsuza kadar sürmesi mümkün görünmüyor.
Bunun çeşitli nedenleri var. İlki; türümüzün bindiği dalı kesercesine ona yaşam sunan doğayı olağan seyrinin ötesinde bir hızla tahribi. Ki bu kültürel evrimimizin yaşam standardı açısından yarattığı artı hızımızı yavaşlatan bir unsur.
Şayet buna dur demez isek, yavaşlatmakla kalmaz durduran ve tersine çeviren bir unsura da dönüşebilir.
İkincisi ve temel olanı ise, aslında her şeyin nihai ölçü birimi, varlık sebebi olan enerjinin sonsuz olmayışı. Çünkü bizler hayatımızı sürdürebilmek için (ki bu ölümü geçici de olsa alt etmekle aynı anlama gelir) besin, su, oksijen vb. aracılar vasıtası ile dışarıdan sürekli enerji transferi yapmak zorundayız.
Haliyle ikamet ettiğimiz coğrafyada, tükenince gezegende ve yine tükenince başka gezegen ve sistemlerde bulabileceğimiz enerji eninde sonunda tükenecek.
Hatta evrenin kendisine hükmetsek bile, her kullandığımız enerjinin bir miktarını ve bir daha iş yapamayacak küçüklükte fire vere vere en sonunda evrenimizin enerjisi dahi tükenecek . (Entropi)
Dolayısı ile evrenimizin dahi ölümü tadacağı ( sıfıra yakın devinim) bir yolculukta, ölümü sözlüğümüzden çıkaracak denli bir evrimsel süreç ve uyum sağlayacağımız bir zemin de mümkün gözükmüyor.
Kaynaklar
- Peter Atkins. (2014). Evreni Yöneten Dört Yasa. Yayınevi: Alfa Bilim. sf: 120.
- Charles Darwin. (2013). Türlerin Kökeni. Yayınevi: sol ve onur yayınları. sf: 664.
- Friedrich Engels. (2006). Doğanın Diyalektiği. Yayınevi: Sol yayınları. sf: 416.