Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Sorulara Dön
Cansu Bayar
Üye 22 Kasım 2 Cevap
3

Hayatta kalmamız en uyumlu evrimleşmeye bağlıysa neden bizi öldüren sebeplerle uyumlu hale gelemiyoruz?

295 görüntülenme
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Tüm Reklamları Kapat
2 Cevap
Esat Kudret
Akıl yürütmeyi öğrenmeye çalışan bir öğretmenim. 22 Kasım

Aslında Oluyoruz!

Gerek biyolojik ( doğal) gerekse kültürel evrimimiz ( tıp) neticesinde, gerek yaşam süremizin gerekse kalitesinin artışı bunun sonucudur.

Buradaki temel yanılgı evrimin, kural ve kaideleri önceden belirlenmiş , durağan bir olgu olarak algılanmasıdır. Bizi öldüren süreçlerin de…

Tüm Reklamları Kapat

Oysa evrim öyle bir şey değildir. Aksine sürekli devinen diyalektik bir doğada, sürekli güncellenen yasalara tabi, sürekli değişen koşullara, süreklilik arz eden bir uyumun adıdır. Bizi öldüren süreçler de buna tabii.

Şu anda kültürel evrimimizin de etkisi ile bu devinimin bir adım ötesinde oluşumuz zaten ömür ve kalite olarak hayatımıza yansıyor. Ancak bunun sonsuza kadar sürmesi mümkün görünmüyor.

Bunun çeşitli nedenleri var. İlki; türümüzün bindiği dalı kesercesine ona yaşam sunan doğayı olağan seyrinin ötesinde bir hızla tahribi. Ki bu kültürel evrimimizin yaşam standardı açısından yarattığı artı hızımızı yavaşlatan bir unsur.

Şayet buna dur demez isek, yavaşlatmakla kalmaz durduran ve tersine çeviren bir unsura da dönüşebilir.

Tüm Reklamları Kapat

İkincisi ve temel olanı ise, aslında her şeyin nihai ölçü birimi, varlık sebebi olan enerjinin sonsuz olmayışı. Çünkü bizler hayatımızı sürdürebilmek için (ki bu ölümü geçici de olsa alt etmekle aynı anlama gelir) besin, su, oksijen vb. aracılar vasıtası ile dışarıdan sürekli enerji transferi yapmak zorundayız.

Haliyle ikamet ettiğimiz coğrafyada, tükenince gezegende ve yine tükenince başka gezegen ve sistemlerde bulabileceğimiz enerji eninde sonunda tükenecek.

Hatta evrenin kendisine hükmetsek bile, her kullandığımız enerjinin bir miktarını ve bir daha iş yapamayacak küçüklükte fire vere vere en sonunda evrenimizin enerjisi dahi tükenecek . (Entropi)

Dolayısı ile evrenimizin dahi ölümü tadacağı ( sıfıra yakın devinim) bir yolculukta, ölümü sözlüğümüzden çıkaracak denli bir evrimsel süreç ve uyum sağlayacağımız bir zemin de mümkün gözükmüyor.

Kaynaklar

  1. Peter Atkins. (2014). Evreni Yöneten Dört Yasa. Yayınevi: Alfa Bilim. sf: 120.
  2. Charles Darwin. (2013). Türlerin Kökeni. Yayınevi: sol ve onur yayınları. sf: 664.
  3. Friedrich Engels. (2006). Doğanın Diyalektiği. Yayınevi: Sol yayınları. sf: 416.
Bu cevap, soru sahibi tarafından en iyi cevap seçilmiştir. Ancak bu, cevabın doğru olduğunu garanti etmez.
3
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Ayşe Irmak
Ayşe Irmak
20K UP
Biyoloji olimpiyatlarına hazırlanan bir öğrenciyim. 22 Kasım

Aslında "Bizi öldüren sebeplerle uyumlu hâle gelemiyoruz." cümlesinin kendisi evrim teorisine uymuyor çünkü evrim tek bir bireyin dışarıya uyumunu arttıran bir süreç değil. Evrim sadece kuşaklar boyunca en uyumlu canlıların hayatta kalması ve üremesiyle işleyen bir mekanizma. Yani evrimin dışarıdan kontrol edilmesi ve canlıların belli özelliklere sahip olacak şekilde evrimleşmesi gibi bir durum söz konusu değil. Mikroevrim gibi kavramlarla da bir canlı türünün çoğunluğunun bir özelliğe sahip olmaya başlaması veya sahip oldukları bir özelliği kaybetmeleri anlatılıyor. Yani evrim kişisel değil atalardan yavrulara olacak şekilde gerçekleşiyor. Bu özelliklerin hepsinin insan türü için de geçerli olması dolayısıyla da her ne kadar biz fark edemesek de evrimleşmenin çocuk sahibi olamayacak kadar öldürücü hastalıklardan kurtulmaya yönelik olacağı söylenebilir.[1]

Kaynaklar

  1. N. A. Campbell, et al. (2013). Campbell - Biyoloji. ISBN: 9786053551478. Yayınevi: Palme.
2
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close