Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Sorulara Dön
İlker Metin
Üye 3 gün önce 2 Cevap
3

Hayatın Sonu Gerçekten Gelebilir mi?

Daha önce sormuştum ama hâlâ aklımda: Tüm canlılığı gerçekten yok etmek mümkün mü? Dünya 5 kitlesel yok oluş gördü ama yaşam hep bir şekilde devam etti. Tardigradlar gibi ekstrem koşullara dayanıklı canlılar varken, hayatın tamamen bitmesi gerçekten mümkün mü?
261 görüntülenme
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Tüm Reklamları Kapat
2 Cevap
Sena Küçükkıvanç
Yazar&Editör 3 gün önce

Evet, o işin sonu var. Medyanın sevgilisi tardigradlar bile bu partinin sonunda ışıkları kapatıp gitmek zorunda. Evet, aşırı sıcakla soğuk arası gidip geliyor, radyasyona falan da dayanıyorlar ama onların da bir ayarı var, sonuçta birer makine değiller. Gezegeni tamamen sterilize etmenin en garantili yolu ise okyanusları kaynatmaktır ki bunun için Vesta boyutunda bir asteroidin gezegene selam vermesi yeterli. Bu da yaklaşık 3.6 x 10²⁷ joule'lük enerjisiyle atmosferi su buharıyla doldurur ve gezegeni, içindeki her şeyle birlikte dev bir düdüklü tencereye çeviren meşhur kaçak sera etkisini başlatır. Yani yerin kilometrelerce altındaki o en babayiğit kemolitoototroflar bile, abi çok sıcak oldu, ben çıkıyorum diyemeden buharlaşır. Hani olur da bu asteroid piyangosu bize bir türlü vurmazsa diye evrenin bir de B planı var: kendi Güneş'imiz. Bir milyar yıla kalmaz, Güneş termostatı yavaş yavaş sona dayayıp aynı kaçak sera etkisini garantileyerek Dünya'yı lezzetli bir kurutulmuş domatese çevirecek. Yani evet, finalde jeneriği izliyoruz.

Bu cevap, soru sahibi tarafından en iyi cevap seçilmiştir. Ancak bu, cevabın doğru olduğunu garanti etmez.
11
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Esat Kudret
Akıl yürütmeyi öğrenmeye çalışan bir öğretmenim. 2 gün önce

Mesele Tanımda Gizli!

Bir şey ile ilgili yapacağımız her değerlendirme o şeyi nasıl tanımladığımızın sınırları ile sınırlıdır. Tanım değiştiğinde haliyle sınırlar da değişir.

Evet canlılığı bugünkü tanımı üzerinden ele aldığımızda onu var eden alt yapı, ister bir meteor yağmuru sonrası, ister elimiz ile bir nükleer savaş sonrası isterse güneşimizin “benden buraya kadar” deyişi ile sonlandırabiliriz fakat yanılabiliriz de.

Tüm Reklamları Kapat

Şayet devinim evrenin en temel yasası ise ve devinen “gaip” (her şeye gebe anlamında bilinmez) olarak sepetinde sürprizlerle gelebilen ise, canlılığa ve yaşama yönelik tanımlamamızın ve vesilesi ile kısıtımızın sıradanlaşıp önemsizleşmesi işten bile değil.

Hal böyle olunca da, hayatın sonu, tardigradlar dahil olmak üzere, son bulabilir mi sorusuna yönelik tek bilimsel ve objektif yanıtımız “bilmiyoruz” şeklinde olur.

Bu, bilmiyoruz yanıtı evet cevabını içerdiği gibi, devinen bir evrende çok daha karmaşık, çok daha çeşitli ve çok daha yaygın yaşamlara da potansiyel bir “evet”i içerebilir. Hatta bugünkü yaşam formlarının ortadan kalkışı çok daha hızlı ve çeşitli yaşam formlarının önünü açabilir.

Bilime muhakkak güvenmeliyiz. Değişen, gelişen, yanılan ve bundan ders çıkarıp yoluna devam eden bilime… İlk üç değişkeni yok sayıp güvendiğimiz bir bilimin üç vakte kadar bizleri yarı yolda bırakıp yanıltacağı kesin olarak aşikardır.

Su akar yolunu bulur. Su yok ise başka bir sıvı, velev ki metan gazı bile olsa yine akar ve yolunu bulur. Canlılık ve yaşam da bence öyle. Bir şartla: Tanımında katı olmamak koşulu ile … Sevgiyle…

1
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Kafana takılan neler var?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.

Bize Ulaşın

ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close