Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
Ece Müker
Ece Müker
301K UP
Üye
3

Hayatın anlamını bilebilir miyiz?

198 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Esat Kudret
Esat Kudret
111K UP
Akıl yürütmeyi öğrenmeye çalışan bir öğretmenim.

Hayatın anlamı nedir? Bilebilir miyiz?

Hayat dediğimiz o muazzam süre karşısında " hayatı' bu denli kısa olup hayat ile ilgili bu kadar kafa yoran başka bir tür yok sanırım.

İnsanlığın tarihi ile yaşıt bir soru: Hayatın anlamı nedir?

Tüm Reklamları Kapat

Anlam ya da felsefi ifadesi ile "mana" dediğimiz şey, aslında doğanın literatüründe olmayan bir kavram. Hatta insanların izahında hiç bir zaman bütünleşemediği, herkesin kendi penceresinden bakarak tasvir etmeye çalıştığı bir kavram.

Belki de şu soru ile başlamak lazım: Hayata bir anlam atfetmeli miyiz?

Hayatın, nesnesi olan bizlerden bağımsız bir anlamı, bu anlama denk düşen bir amacı var mı, olmalı mı?

Yoksa bu tamamen beynimizin gelişimi ile ortalama ömrü arasında, diğer canlılara kıyasla kabul edilemeyecek devasa farktan mı ileri geliyor ki; bu kısacık zamana bir anlam yükleme ihtiyacı duyuyoruz.

Tüm Reklamları Kapat

Belki de bizim dışımızdaki evrene nereden baktığımız ile ilgili bir sorun bu ..

Kendimizi evrenin merkezine koyup evreni buradan gözlemlediğimizde ufkumuzun yüzeyine düşen sayısız yıldız bizim için bir noktadan ibaret sarı sıcak. Dağlar resim kağıdımızın hafif kavisli bir estrümanı kahverengi ağırlıklı...

Ufkumuzun genişliği hacimsel büyüklüğümüzle özdeş ve ta tersi. Bu tanrısallıktır ve tanrılar ölümsüz olmalıdır.

Fakat gel gör ki ölümlü bedenlerin esiriyiz.

Bir şey yapmalı. Faniliğimizin de ötesine düşen, ufkumuza denk bir şey. Bir şekilde bizleri sonsuza kadar var kılacak.

Ölümsüzlüğü madde garanti edemiyorsa bunu "mana" sağlamalı. Dolayısı ile herkes yaşama dair bir amaç edinmeli. Öyle ki, bu amaç yaşamı anlama ve anlamlandırma zemini üzerine oturmalı.

Bu kötü müdür? Elbette hayır. Bilimi, teknolojiyi, sanatı, edebiyatı, insanın bu kısacık hayatına renk ve güzellik katan ne varsa hemen hemen her şeyi buna borçluyuz.

Bu tıpkı, her koşulda midede karışacak hatta dışkıya dönecek bir yemeği sofraya, sonu olduğunu bile bile, yerken keyif alabileceğimiz o kısa süre hatırına azami özeni göstererek ayrı tabaklarda, farklı konseptlerde ve estetik bir kaygı ile servis etmek gibidir.

Manası var mı var. Ben önemliyim, hayat güzel fakat kısa, madem öyle ben de mümkün olduğunca bu gerçekliği kabul edilebilir, katlanılabilir bir şekilde neden yeni baştan tasarlamayayım. Velev ki "maddi" hiç bir değeri olmasa da. Bu beni mutlu ediyor, hepsi bu...

2
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close