Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Sorulara Dön
Bektaş Çoban
Üye 17 Temmuz 2022
2

Hayatın anlamına çok fazla kafa yormanın bir anlamı var mı?

636 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Silinmiş Üye
Silinmiş Üye Optimistik Nihilist 17 Temmuz 2022

Bundan yaklaşık 70 bin yıl önce bilişsel devrim adını verdiğimiz bir olayla bilinçli bir organizma (Homo sapiens sapiens) haline geldik. Düşünmeyi ve bir şeyleri anlamlandırma; temel ihtiyaçlara yönelik, insanların birbirine haber verebilme yeteneğini bilişsel devrim ile kazandık.[1]

İnsanlar bilim sayesinde yaşadıkları bu garip yerin aslında kendileri için var olmadıklarını zamanla anladılar. Güneş'in aslında kendilerini ısıtmak için parlayan bir sarı top ya da Tanrı olmadığını, zaten bir şekilde onlardan önce var olduğunu anladılar. Dünyamerkezciliği terk ettiler, Evren sandığımızdan çok daha büyüktü ve Dünya Evren'in merkezinde falan değildi. Her şey kusursuz değildi, Dünya'da çok fazla acı vardı ve Evren mükemmel işlemiyordu. Kısacası insanlar zaten var olan doğada evrimleşen, adapte olan sayısız canlıdan yalnızca biriydi ve elenmemekten başka bir başarıları yoktu. Var olmalarının tek nedeni buydu. Zamanla hayatın hiç de sandığımız gibi bir anlamı olmadığını anladık. Bizler zamanın küçük, gerçekten çok küçük bir parçasıydık ve bir gün ölüp gidecektik. "Neden?" sorusunu sorduğumuz zaman bir sonuca vardık: "Bir sebep yok, her şey anlamsız. Bir gün yok olacağız, Evrenimiz bile yok olacak."

Kısacası merak ve idrak yeteneğimiz ile geliştirdiğimiz bilim bize koca bir HİÇ'ten bahsetmekten başka bir şey yapmıyor. Bu yüzden hayatın anlamına kafa yoracaksak bile bilimsel bir açıdan değil, sübjektif bir açıdan kafa yormalıyız. Hayatımızın anlamını kendimiz bulmalıyız. Hayatın mutlak bir anlamı olmadığını kabullenip yaşamak için bir sebep olması için kendi hayatımızı kendimiz anlamlandırmalıyız. Buna optimistik nihilizm diyoruz.

Tüm Reklamları Kapat

"Hayatın anlamına kafa yormaya gerek var mı?" derseniz... Aslında evet! Eğer optimistik (iyimser) bir bakış açısıyla yaklaşacaksak, hayatın anlamını düşünmek güzel bir motivasyon dahi olabilir! Az önce Evren hakkında çok fazla şey öğrendiğimizden bahsettim ama hâlâ bilmediğimiz çok şey var. Bu yüzden benim için hayatın anlamı, sonraki nesillere bu ihtişamlı Evren'i anlamaları için güzel bilgi mirasları bırakmaktır.

Onun dışında "hayatın anlamı yok, intihar etmeliyim" gibi saçma pesimist düşünceler üzerinden hayatın anlamını sorgulamak elbette anlamsızdır. Bu tür düşüncelere kafa yormak şahsi kanaatimce gereksizdir.

"Carpe Diem!" ve "Hakuna Matata!"

178 görüntülenme

Kaynaklar

  1. Y. N. Harari. (2011). Hayvanlardan Tanrılara Sapiens. Yayınevi: Kolektif Kitap. sf: 443.
Bu cevap, soru sahibi tarafından en iyi cevap seçilmiştir. Ancak bu, cevabın doğru olduğunu garanti etmez.
4
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close