Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
Anonim
Anonim Üye
4

Hayatımın amacını bulamıyorum nasıl bulabilirim?

Hocamızın yazmamızı istediği bir kompozisyon üzerine hayatımın amacı ne diye düşünmeye başladım ve olmadığını fark ettim. Sadece hayallerim, hedeflerim var bunlar yaşama amacım değil gibi nasıl hayatımın amacını bulabilirim?
930 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
2 Cevap
Fatih Ozgul
Fatih Ozgul
51K UP
Felsefe dersleri veriyorum.

Aristo hayatın amacı mutlu olmaktır diyor. Ancak mutlu olmak değişken bir kavramdır. Platon insan haz ve acı arasında gidip gelen bir hayvan gibidir diyor. Hazzı elde etmek ve acıdan kaçınmak mutluluğun formülü olabilir. Ancak mutluluk kişinin ihtiyaçlarına göre değişkendir. Maslow ihtiyaçlar pramiti olarak bilinen bir hiyerarşi olduğunu söyledi. En temel ihtiyaçlar barınma, güvenlik, onun üzerinde beslenme, onun üzerinde diğerleri gibi. En tepede ise insanın kendini gerçekleştirme isteği olduğunu söyledi. Yani her bireyin ihtiyacı farklıdır ve bu farklı bireylerin farklı şekilde tatmin ihtiyaçları bulunur. Alt seviyeden başlayarak kişiler ihtiyaçlarını tatmin ederek üst seviyeye çıkıyor ve bu şekilde kendini gerçekleştirmeye çalışıyorlar.

Ancak yukarıdaki açıklamalar tipik materyalist dünya görüşünü yansıtmaktadır. Çünkü insanın ihtiyaçları sadece maddi kaynaklı değildir. İnsan ruhunun varlığı çoğu filozof tarafından kabul edilmiştir ve ruh maddi hazlardan ve korkulardan etkilendiği gibi, manevi olarak da tatmin olmak ister. Bu manevi boşluk insandaki ölüm korkusu, yalnızlık, fakirlik, olaylar karşısında acizlik, ve bilinmezlik karşısında dayanacağı kendinden daha güçlü, bilgili, yardımsever ve adaletli bir üst varlığa olan ihtiyacı doğurmaktadır. İşte bu üst varlık başlangıçta anne, baba, arkadaş, dost iken ileriki aşamada Tanrı duygusuna çevrilir. İnsan çaresiz bir şekilde bu dünyada yaşarken içindeki bu Tanrı duygusu ona güven verir. İnanmaya olan ihtiyacı ona hayatta kalma mücadelesinde yeni bir anlam katar. Doğru adımlar attığına inanır, ancak yanlış adımlar atınca da Tanrısıyla konuşarak kendini daha iyiye götürmesi için, çaresiz durumlarda yardım etmesi için çağrıda bulunur. Hayatın ruhsal tatmini ise hem Tanrıdan yardım almak, hem de diğer varlıklara birşeyler vermek sayesinde gelişir. Veren insan kendinde Tanrısal bir güç hisseder ve bu duygu ona ölümsüzlük iksiri gibi hissettirir.

Sonuçta maddi, manevi ve duygusal ihtiçlarımız karşılanırsa bu dünyada bulunmamızın bir amacı vardır. Artık bu ihtiyaçlarımızı karşılamak mümkün değilse artık dünyadaki varlık nedenimiz ortadan kalkar ve amaçsız bir hayat zaten ölüm gibi gelir.

Tüm Reklamları Kapat

144 görüntülenme
2
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Yusuf Baran Polat
Bir lise öğrencisiyim.

Hayatın anlamı yaşamaktır. Gerçekten yaşıyor muyuz? Korku olduğunda, tüm yaşamımız bir taklit etme, kopyalama olarak eğitildiğinde hayat yaşamaya değer mi? Otoriteye uymak yaşamak mıdır? En büyük aziz, en büyük politikacı, en büyük alim de olsa, birisini izlediğiniz zaman yaşıyor musunuz?

Yaptıklarınızı gözlemlerseniz, başka birisini veya başka bir şeyi izlemekten başka bir şey yapmadığınızı göreceksiniz. Bu izleme süreci “yaşamak” dediğimiz şeydir ve sonra en sonunda “Yaşamın anlamı nedir?” dersiniz. Sizin için artık yaşamın hiçbir anlamı yoktur. Anlam sadece otoriteyi bir kenara koyduğunuzda ortaya çıkar. Otoriteyi bir kenara atmak da çok zordur.

Otoriteden kurtulmak nedir? Bir yasaya karşı gelebilirsiniz. Bu otoriteden kurtulmak değildir. Fakat tüm süreci anlamakta, zihnin otoriteyi nasıl yarattığını, hepimizin kafasının nasıl karmakarışık olduğunu ve onun için de doğru bir hayat yaşadığımızdan emin olmak istediğimizi anlamakta özgürlük vardır. Bize ne yapmamız gerektiğinin söylenmesini istediğimizden, hem manevi hem de bilimsel olarak gurular tarafından sömürülüyoruz. Kopyaladığımız, taklit ve takip ettiğimiz sürece yaşamın anlamını bilemeyiz.

Tüm Reklamları Kapat

Peşinde koştuğu tek şey başarı olan bir insan yaşamın anlamını nasıl bilebilir? İşte bizim yaşamımız budur; başarı isteriz, içsel ve dışa dönük olarak tamamen güvende olmak isteriz, birisinin bize doğruları yaptığımızı ve kurtuluşa giden doğru yolu izlediğimizi söylemesini isteriz…

Tüm yaşamımız bir geleneği izlemektir, dünün ya da binlerce yılın geleneğini; ve o nedenledir ki, bir sonuca ulaşmamızda bize yardımcı olacak her deneyimi bir otoriteye dönüştürüyoruz. Öyleyse biz yaşamın anlamım bilmiyoruz. Tek bildiğimiz şey korku başkasının ne diyeceği korkusu, ölüm korkusu, istediğimizi elde edememenin korkusu, yanlış yapma korkusu, iyilik yapma korkusu. Zihinlerimiz öyle karışık ve teorilere boğulmuş ki, yaşamın bizim için ne anlam taşıdığını tarif edemiyoruz.

Yaşam olağanüstü bir şeydir. Birisi, “Yaşamın anlamı nedir?” diye sorduğunda, bir tanımlama istemektedir. Öğreneceği ise sadece sözcüklerdir; yoksa yaşamın daha derin anlamı, olağanüstü zenginliği, güzelliğe olan hassasiyeti, enginliği değil.

131 görüntülenme
2
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Kafana takılan neler var?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close