(Benim şahsi fikrim) kesinlikle psikolojiden kaynaklı muhtemel kız arkadaşı böyle olaylardan çok korkuyor ve yalnız olduğu zaman bilinçaltı bunu ona gösteriyor onun korkması sebebiyle arkadaşına da korku geçmiş oluyor. Emin ol bilinçaltın sana ses bile duyurabilir o yüzden korktuğun için soğuk veya üşümüş hissetmeleri gayet doğal. Ayrıca bu elektrik olayına Murphy ile bakabiliriz bence, çünkü dediğim gibi kız arkadaşı böyle olaylardan korkuyor ve bu istemediği olayları elinde olmasa bile tetikliyor olabilir veya yanlış zamanda doğru yerdeydi de diyebiliriz.
Korku gerçek ya da hayali tehdit karşısında hissedilen ve canlının kendisini korumasına yaran en temel duygulardan biridir. Kelimenin kökeni de “korumak” fiilinden gelmektedir. Biyolojik olarak otonom sinir sisteminin ‘’savaş ya da kaç ‘’ tepkisinin aktive olduğu ilkel bir duygudur. Gerçek tehdit 5 duyu organı ile tanımlanabilen bir tehdittir. Tehdit gerçekse korku doğal ve sağlıklı bir durumdur. Tehdit gerçek değil de hayali ise sorundur. Hayali bir tehdit organizmada bir kaygı yaşanmasına neden olur. Bilinç tedbir alamaz çünkü ortada somut bir şey yoktur ama bilinçaltı bunu gerçek sanır. Bu nedenle kaygılar gittikçe artar ve yoğunlaşır. Bu durum panik atağa, paniklerin sık yaşanması takıntılara ve sonunda paranoid durumlara kadar gider. Mesela eve hırsız girmesinden korkan birisinin evin güvenliği konusunda duyduğu endişe doğaldır ve tedbir almaya iter. Köpek gerçektir, ısırma ihtimali vardır. Peki, ihtimali son derece düşük olmasına rağmen ya da hiç gerçekliği olmamasına rağmen bir şeyden korkarsanız ne olur? Örneğin “hayalet” korkusunu, ortada gerçek bir “nesne, canlı..vs” olmadığı için tedbir alamazsınız. Tedbir alamadığınızda ne yaparsınız ya psikolojik savunma mekanizmaları geliştirirsiniz ya da hurafelere başvurursunuz. Eğer kişi çok fazla korkmaya başlamışsa (arkadaşının kız arkadaşı gibi) veya korkuyorsa panik bozukluk başlayabilir, eğer isterseniz en basitinden bir uzmandan yardım alabilirsiniz.
Ayrıca kaynak istemen çok saçma çünkü sen burada hayaletlerden, korkulardan kısacası soyut şeylerden bahsediyorsun bu bilimin işi değildir bu noktada işe metafizik girer. Metafizik de tamamen düşünceye dayalıdır o yüzden bununla ilgili hiçbir bilimsel çalışma bulamazsın. Alta bir kaynak koyarım ama internette sadece "hayaletler ve bilinçaltı" yorumu taşıyan bir kaynak olur çünkü bunlar benim şahsi fikrim.
Kısacası kız arkadaşı çok korktuğu için böyle durumlardan, (Freud'un dediği gibi "içine atılan veya sıkıştırılan her şey bilinçaltında yer edinir") bilinçaltı bilincin ötesine geçip onu korkutmaya başlamış. Çünkü (küçükken bir travma da yaşamış olabilir) izlediği veya tabir-i caizse kocakarı masallarına inanmış ve kendi içinden "yok öyle bir şey dese bile" bilinçaltı bunu yer edinmiş ve bu korkusunu ortaya çıkartacak bir olay olduğunda (evde tek kaldığında veya elektrik gittiğinde) korkmaya dolayısıyla üşümeye başlıyor, dediğim gibi bilinçaltın sana ses bile duyurabilir.
Soğuk nokta kelimesini bence böyle olaylar için kullanma derim çünkü TDK'da Soğuk Nokta; "Konserve kutularının ısı işlemi sırasında kontrol edilmesi gereken en soğuk noktası" olarak geçiyor, öylesine ekleyeyim dedim. Son olarak olayı kız arkadaşı üzerinden anlattım ama ikisi için de olabilir bu spesifik olarak kızı anlama yane.
Kaynaklar
- Yazar Yok. Ekşişeyler. (12 Temmuz 2020). Alındığı Tarih: 12 Temmuz 2020. Alındığı Yer: Bağlantı | Arşiv Bağlantısı
- Yazar Yok. Haber. (12 Temmuz 2020). Alındığı Tarih: 12 Temmuz 2020. Alındığı Yer: Bağlantı | Arşiv Bağlantısı