Hayal kurmak, beynimizin şimdi ve burada olgusundan uzaklaşıp başka zaman ve mekanlarda gezinmesi olarak tanımlanabilir. Hayal kurarken beynimizde varsayılan mod ağı (DMN) adı verilen bir bölüm aktif olur. Bu bölüm, geçmiş ve geleceği düşünürken, yaratıcı fikirler üretirken, kendimizle ilgili değerlendirmeler yaparken ve rutin işleri otomatik olarak yaparken çalışır.
Hayal kurmanın beynimiz için birçok faydası vardır. Hayal kurmak, belleğimizi güçlendirir, algılama yeteneğimizi artırır, problem çözme becerilerimizi geliştirir, duygusal durumumuzu iyileştirir ve geleceğe yönelik hedefler belirlememize yardımcı olur. Hayal kurmak aynı zamanda beynimizin dinlenmesini ve yenilenmesini sağlar.
Hayal kurma eylemi beyinde, hipokampüs ve prefrontal korteks arasındaki iletişime bağlıdır. Hipokampüs, bellek oluşumundan ve mekansal navigasyondan sorumlu olan bir beyin bölgesidir. Prefrontal korteks ise planlama, karar verme, mantıklı düşünme gibi yüksek düzeyli bilişsel işlevlerden sorumludur. Bununla birlikte beynin talamus bölümünden doğrudan hipokampüse kurulan bir yol üzerinden prefrontal korteks, hipokampüs ile etkileşime girerek geleceğe yönelik hayal kurma anlamında simülasyonlar yapmak ve anıları elde etme yeteneği ortaya çıkarır.
Kaynaklar
- Bilim Genc. Aklın Sınırlarının Ötesine Yolculuk... Hayal Kurmak | Tübitak Bilim Genç. Alındığı Tarih: 11 Nisan 2023. Alındığı Yer: Bilim Genc | Arşiv Bağlantısı