Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
1

Hava olan bir ortamda, hareket eden bir vasıtanın üzerinde (tavanında) zıpladığımızda, hızı her ne olursa olsun, yer değiştirme yaşar mıyız?

Hareket eden bir trenin üzerinde, kütlemiz ve bize etki eden hava direnci ne olursa olsun, yer değiştirme yaşarmıyız? Yaşamama gibi bir ihtimal söz konusu mudur? Örneğin kilom 60kg. Üzerinde bulunduğum vasıta (tren vb.) 60km/s hız ile ilerlemekte. Bu hız benim konumumu değiştirir mi?
751 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Doğu Can Şahin
Makina Mühendisliği öğrencisi

Newton'un 1. hareket yasasına göre eylemsiz referans sistemlerinde cisimlere etki eden net kuvvet sıfır oldukça cisim yapmakta olduğu harekete devam aynı şekilde devam eder. Yani cisim hareket halindeyse sabit hızda ve aynı yönde hareketine devam eder veya duruyor ise durmaya devam eder ya da kısaca cismin ivmesi yoktur. Ama en başında da dediğimiz gibi eylemsiz referans sistemlerinde (inertial reference frames) bu davranış geçerli. Peki eylemsiz referans sistemi nedir? Aslında 1. yasayı sağlayan sistemlerdir diyebiliriz; yani, üzerinde net kuvvet olmayan (ivmelenmeyen) sistemlerdir. 2. yasa ise aslında 1. yasayı kapsar ve kısaca üzerinde net kuvvet olan cisimler bu kuvvetle orantılı olarak ivmelenir. 1. yasayla aynı doğrultuda olarak, "eğer cismin hızının büyüklüğü veya hızının yönü değişiyor ise cisme etki eden kuvvet vardır." çıkarımını yapar.

Şimdi elimizdeki örneği bunları kullanarak açıklayacağız. Trenin tavanındayız, ve referans sistemimizi tavan olarak alalım ya da bir arkadaşınız sizi tavanda gözlemliyor olsun. Eğer üzerinde durduğunuz tren sabit hızla hareket ediyorsa (ivmelenmiyorsa) arkadaşınız (veya tren) eylemsiz referans sistemidir ve sizin arkadaşınıza göre hızınız sıfırdır ve size kuvvet uygulanmadıkça sıfır olarak kalacaktır (1.yasa). Şu anlık havanın olmadığını varsayalım. Zıpladığınızda ise trenin tavanı ayaklarınızdan size yukarı doğru kuvvet uygular ve dolayısı ile yukarı doğru ivme kazanır arkadaşınıza göre yukarı doğru hareket edersiniz (2.yasa) ve yerçekimi de size aşağı yönde kuvvet ile yere doğru çeker. Lakin kuvvetler sadece dikey yönde olduğu için size yatay yönde herhangi bir etki yaratmaz yani yatay yönde ivmeniz hala sıfırdır.Dolayısıyla tavana tekrar temas ettiğinizde arkadaşınıza hala aynı uzaklıkta olmaya devam edersiniz. Yani arkadaşınıza (veya trene göre) yer değiştirme yaşamazsınız. Yerdeki bir gözlemciye göre ise siz ve arkadaşınız trenle aynı hız ve yöne sahip olarak hareket edersiniz.

Eğer havayı da işin içine katarsak siz zıpladığınızda ve ayaklarınız tavandan kesildiğinde üzerinize etki eden 2 tane kuvvet olacaktır: yerçekimi ve hava direnci. Yerçekimi daha önce dediğimiz gibi dikey yönde ve aşağıya doğru. Hava direnci(sürükleme kuvveti, ing. Drag) size sizin havaya göre hareketinizin yönüne zıt yönlü olacaktır. Havayı da yere göre durgun düşünürsek, hava direnci trenin hareket yönüne göre zıt yönlü olacaktır. Dolayısıyla zıpladığınızda yatay yönde artık size etki eden bir kuvvet olacaktır ve bu kuvvet size yatay yönde bir ivme kazandıracaktır. Ve yere indiğinizde arkadaşınız ile mesafeniz değişecektir ya da tren altınızdan kayıp gidiyor gibi görünecektir. Lakin hava direncinin büyüklüğü hızınıza, havanın size çarptığı yüzey alanınıza bağlıdır. Tren ne kadar hızlıysa hava direncinin etkisi de büyük olacaktır. Düşük hızlarda hava kuvvetinin etkisi daha az olacaktır ve hatta ihmal edilebilir düzeyde olacaktır. 60 km/s gibi bir hızda hava direncinin etkisi oldukça fazla olacaktır.

Tüm Reklamları Kapat

Detaylara girerek anlatmaya çalıştım daha kısa bir şekilde de cevaplanabilirdi bu yüzden anlaşılamayan yer olabilir, anlamadığınız kısımları sorabilirsiniz. Görselleştirmek için de şu videoya bakabilirsiniz: https://twitter.com/rainmaker1973/status/1111310360630444032?lang=en

Trambolinin hızı yavaş olduğu için hava direncinin etkisi neredeyse yok ve zaten göz ile de gözükmüyor.

236 görüntülenme

Kaynaklar

  1. Yazar Yok. Newton'Un Hareket Yasaları. (7 Mart 2020). Alındığı Tarih: 7 Mart 2020. Alındığı Yer: Bağlantı | Arşiv Bağlantısı
  2. Yazar Yok. Sürekleme Kuvveti. (7 Mart 2020). Alındığı Tarih: 7 Mart 2020. Alındığı Yer: Bağlantı | Arşiv Bağlantısı
2
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Kafana takılan neler var?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close