Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
2

Hareket halindeyken neden yakınımızı hızlı, uzağımızı yavaş görürüz?

Umarım anlaşılmıştır. Soruyu tam olarak nasıl açıklayacağımı bilmiyorum.
337 görüntülenme
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
3 Cevap
Bora Bolova
Bora Bolova
2,925 UP
Yeni şeyler öğrenmeye çalışan bir mühendis
Şablon
Şablon

Bakış açımız, konumumuz ve gözlemlediğimiz nesnelerin konumlarına bağlı olarak; nesneleri görebilme süremiz, hızımıza göre değişir. Bu nedenle yakınımızda bulunan nesne, uzak olan nesneye göre daha hızlı görüş alanımızdan girip/çıkar. Bu durum, benzer boyutlarda olduğunu algıladığımız nesnelerde uzak olana göre yakın nesnenin daha hızlı olduğu algısını oluşturur. Aslında görme süremizin daha fazla olduğu uzak nesnede daha fazla gözlem yapabildiğimiz için "yavaş" algısı oluşuyor olabilir.

Umarım sorunuzu doğru anlamışımdır.

Tüm Reklamları Kapat

Bu cevap, soru sahibi tarafından en iyi cevap seçilmiştir. Ancak bu, cevabın doğru olduğunu garanti etmez.
2
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
esat kudret
esat kudret
108K UP
Akıl yürütmeyi öğrenmeye çalışan bir öğretmenim.

Yakınımız yakın, uzağımız uzak olduğu için olabilir mi?

Bir otobüs ve ya tren ile seyahat ettiğimizi düşünün. Uzaktaki dağlar gıdım gıdım bize yaklaşır iken sağımızdaki, solumuzdaki elektrik veya telgraf direklerini sayamayız bile. Oysa hızımız aynıdır.

Tüm Reklamları Kapat

Bu tamamen, merkez biz olmak üzere nesnelerin (şeylerin) bize olan mesafesi ile ilgili bir yanılsama. Yakındakini yakın oluşundan dolayı hızlı geçer, uzaktakini, aynı hızda gitsek bile yakın kılana kadar ve ancak yakınlaştıkça, artan bir hız ile geçeriz.

Burada nesnelerin (şeylerin) büyüklüğü (kapladığı alan) de önemli. Bir elektrik direğinin çapı ortalama 50 cm. iken bir dağın ki bir kaç kilometreyi bulabilir.

Saatte 60 km. hız ile gittiğimizi var sayarsak , hemen bitişiğimizdeki elektrik direğini geçişimiz 0.03 saniye sürer iken, 60 km. uzağımızdaki bir dağa sadece ulaşmamız bir saat sürer. Yani biz o dağı bir saat boyunca ve sürekli yakınlaşan vaziyette görmeye devam ederiz. O dağı geçişimiz ise, büyüklüğüne (kapladığı alana bağlı olarak) ayrıca bu süreye eklenir.

2
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Yüşa Eymen Barlın
Öğrenciyim ve bir şeyler düşünüyorum.

Uzaktaki nesneleri perspektif sebebiyle normalden belli bir oranda daha küçük görürüz.

Mesela bir dağ düşün. Uzakta olduğun için dağı normal boyunun 1/100 boyutunda görüyorsun. Bu dağa paralel bir yolda gittiğini düşün ve ilerledikçe dağa dik açıyla aranızdaki alan kırmızıya boyansın. Dağa paralel olan yolda 100 metre ilerlediğinde dağ ile aranda kırmızı bir dikdörtgen oluşur ancak perspektif sebebiyle sen dikdörtgenin dağdaki kenarını 1/100 oranında daha küçük görürsün. Yani senin için 1 metre yer kaplar ama oraya gidip ölçsen aslında o kenar da 100 metredir. Yani sen aslında konumunu dağa göre ölçsen de 100 metre ilerlemişsindir ama perspektif nedeniyle bu 100 metreyi 1 metre olarak görürsün.

Tüm Reklamları Kapat

2
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Sorulara Dön
Evrim Ağacı'na Destek Ol
Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katmak için hemen buraya tıklayın.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
EA Akademi
Evrim Ağacı Akademi (ya da kısaca EA Akademi), 2010 yılından beri ürettiğimiz makalelerden oluşan ve kendi kendinizi bilimin çeşitli dallarında eğitebileceğiniz bir çevirim içi eğitim girişimi! Evrim Ağacı Akademi'yi buraya tıklayarak görebilirsiniz. Daha fazla bilgi için buraya tıklayın.
Etkinlik & İlan
Bilim ile ilgili bir etkinlik mi düzenliyorsunuz? Yoksa bilim insanlarını veya bilimseverleri ilgilendiren bir iş, staj, çalıştay, makale çağrısı vb. bir duyurunuz mu var? Etkinlik & İlan Platformumuzda paylaşın, milyonlarca bilimsevere ulaşsın.
Youtube
"Güneş Tanrıçası": Var Olmaması Gereken Bir Parçacık Daha Keşfedildi!
Ölülerin Kimliği Nasıl Teşhis Ediliyor?
Ölülerin Kimliği Nasıl Teşhis Ediliyor?
Sonsuz Enflasyon: Büyük Patlamadan Önce Ne Vardı?
Sonsuz Enflasyon: Büyük Patlamadan Önce Ne Vardı?
OceanGate Faciası: Titanik'e Giden Araca Tam Olarak Ne Oldu?
OceanGate Faciası: Titanik'e Giden Araca Tam Olarak Ne Oldu?
Kulaklarınız Neden Çınlıyor?
Kulaklarınız Neden Çınlıyor?
Podcast
Evrim Ağacı'nın birçok içeriğinin profesyonel ses sanatçıları tarafından seslendirildiğini biliyor muydunuz? Bunların hepsini Podcast Platformumuzda dinleyebilirsiniz. Ayrıca Spotify, iTunes, Google Podcast ve YouTube bağlantılarını da bir arada bulabilirsiniz.
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
Geri Bildirim Gönder
ve seni takip ediyor
Evrim Ağacı Uygulamasını
İndir
Chromium Tabanlı Mobil Tarayıcılar (Chrome, Edge, Brave vb.)
İlk birkaç girişinizde zaten tarayıcınız size uygulamamızı indirmeyi önerecek. Önerideki tuşa tıklayarak uygulamamızı kurabilirsiniz. Bu öneriyi, yukarıdaki videoda görebilirsiniz. Eğer bu öneri artık gözükmüyorsa, Ayarlar/Seçenekler (⋮) ikonuna tıklayıp, Uygulamayı Yükle seçeneğini kullanabilirsiniz.
Chromium Tabanlı Masaüstü Tarayıcılar (Chrome, Edge, Brave vb.)
Yeni uygulamamızı kurmak için tarayıcı çubuğundaki kurulum tuşuna tıklayın. "Yükle" (Install) tuşuna basarak kurulumu tamamlayın. Dilerseniz, Evrim Ağacı İleri Web Uygulaması'nı görev çubuğunuza sabitleyin. Uygulama logosuna sağ tıklayıp, "Görev Çubuğuna Sabitle" seçeneğine tıklayabilirsiniz. Eğer bu seçenek gözükmüyorsa, tarayıcının Ayarlar/Seçenekler (⋮) ikonuna tıklayıp, Uygulamayı Yükle seçeneğini kullanabilirsiniz.
Safari Mobil Uygulama
Sırasıyla Paylaş -> Ana Ekrana Ekle -> Ekle tuşlarına basarak yeni mobil uygulamamızı kurabilirsiniz. Bu basamakları görmek için yukarıdaki videoyu izleyebilirsiniz.

Daha fazla bilgi almak için tıklayın

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close