Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Sorulara Dön
Gökberk Çankaya
Üye 31 Ocak 2023 2 Cevap
3

Hareket eden cismin içinde başka hareket eden cisimler iç içe olsaydı ve aynı yöne hareket etseydi, en içerideki cismin enerjisi ve kütlesi ne olur?

Mesela bir cisim v hızıyla giderken içindeki cisim de aynı yöne v hızıyla gitsin ve bu böyle iç içe devam etsin. En içerideki cismin kütlesi ve enerjisi muazzam seviyelere çıkarbilir mi.
432 görüntülenme
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Tüm Reklamları Kapat
2 Cevap
Sadık Berk Evren
Amatör Astronom 31 Ocak 2023

Hayır; çünkü en içerideki cisim de V hız ile gidiyor, en dışarıdaki de. Kinetik enerjinin formülü basit:

Dolayısıyla en içteki cismin sahip olacağı enerji kütlesine bağlı olacaktır.

Tüm Reklamları Kapat

Eğer bahsettiğiniz gibi bir durum söz konusu olsaydı araba içerisinde ilerleyen birisinin enerjisi, kendisinden kat be kat daha kütleli olan arabadan daha çok olacaktı.

6
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Güney Sözbir
Lisans düzeyi fizik öğrencisi 1 hafta önce

Soruda iç içe olan her cismin hızı ilk cismi hızında gören referans sistemine göre mi tanımlı yoksa kendilerinden gelen bir önceki cisme göre mi belirtilmemiş. Bundan önce verilen cevap ilk durumu varsayıyor, dolayısıyla bir bağıl hız durumu söz konusu değil ve klasik rejimin geçerliliği tartışmasız şekilde (en azından sadece değerine bağlı olarak) sağlanıyor. Fakat eğer kastedilen diğeri ise diye buraya o ihtimali de bırakıyorum.

Burada her yeni gelen cisme bir önceki cisme göre hızını verdiğimiz gibi, ilk cismi o hızda gören referans sistemine göre herhangi bir cismin hızına da diyelim. Akla ilk gelen bağıl hız ifadesi olacak olsa bile çok yüksek değerleri için yüksek bağıl hız değerlerine ulaşılacağından dolayı klasik rejimden relativistik rejime geçmemiz gerekiyor, ve kullanılacak ifade bu hâli alıyor:

Tüm Reklamları Kapat

Tabii bu ifade tek başına değerinin sonsuzdaki limitinin ne ile sonuçlanacağına dair pek bir şey söylemiyor. Daha pratik bir yaklaşım için aynı relativistik bağıl hız ifadesinin hiperbolik fonksiyonlar kullanan ve birden fazla "boost"a izin veren (boost: her relativistik şekilde eklenilen hızı) alternatif bir versiyonunu kullanabiliriz:

Cisimlerin hızlarıyla eşleştirilmiş yeni tanımladığımız değişkenlerini bu yeni ifade şekli ile fonksiyonu içerisinde klasik rejimdeki hızlar gibi toplayabildiğimize göre:

Tüm Reklamları Kapat

Ve en sonunda soruda asıl merak edilen ekstrem durumu uygulayarak:

Cismin görece hızın ışık hızına yaklaştığı bir senaryoda relativistik enerjisinin sonsuza ıraksayacağını göz önünde bulundurursak sorunun cevabı evet, ayrıyetten klasik modelin öngördüğünden çok daha hızlı bir şekilde, muazzam seviyelere çıkacak olur:

Kütle hakkındaki yorum ise tamamen relativistik kütle tanımını () kabul edip etmememize bağlıdır.

1
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.

Bize Ulaşın

ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close