Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Sorulara Dön
İsak Daşdemir
Üye 4 Aralık 2020
1

Hangi mRNA? Hangi aşı?

..bağışıklık bırakmadığı anlatıldı? Hastalık bağışıklık oluşturmuyorsa aşı nasıl oluşturacak? 5-Konularda neden hep tepeden bakar tarzda aşağılayıcı ifadelerle sizin gibi düşünmeyenleri eleştiriyorsunuz? Siz ve sizin gibi düşünenler haricinde herkes cahil ve geri zekalımı? Aslında daha çok soru var ama zaman ve kısıtlamalarınız nedeniyle.
317 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Merve Arıcıbaşı
PhD Veterinary Sciences 4 Aralık 2020

SARS-COV ve SARS-COV-2 ile yapılan çalışmalarda virüs kadar enfekte olan bireyin bağışıklık cevabının da önem arz ettiği görülüyor. Bazı bireylerde virüse verilen cevap lokal olarak solunum yolları üzerinde sınırlı kalırken çoğunlukta sistemik bir cevabın geliştiği görülmüş. Bunlardan hangisinin daha koruyucu olduğndan emin olamayız ama sorun şu ki sistemik bağışıklık cevabını kan testleriyle ölçüp ortaya koyabiliyorken lokal bağışıklığı ölçemiyoruz.

Aşı ile sistemik bağışıklık elde edebiliyoruz çünkü şuandaki aday aşılar kas içi enjeksiyonla uygulanıp antikor oluşumuna yönelik. Hayvan deneylerinde aşının saha suşuyla challenge'a karşı korunma sağladığı gösteriliyor. Tabi insanlarda saha suş ile challenge deneylerini etik olarak uygulayamıyoruz.

Aşının koruyuculuğunun ne kadar süreceğini ortaya koyacak verimiz henüz yok. Ama SARS-COV-2'ye %70'in üzerinde benzerlik gösteren Sars-cov-1'i atlatan bireylerde 2 yıla kadar bağışıklık cevabın varlığını tespit etmişler.

Tüm Reklamları Kapat

Aşı konusu artık politik bir konu halini aldı ve toplumsal kutuplaşmada aşı karşıtlığı bir cephe oluşturuyor. Sanırım bu yüzden bu konuyu konuşmak eskisi kadar kolay değil. Iklim değişikliği de benzer bir şekilde duygusal tepkilerin yükselmesine sebep oluyor.

194 görüntülenme

Kaynaklar

  1. M. Z. Tay. Kovid-19'Un Kutsal Üçlemesi: Bağışıklık, Yangı Ve Müdehale. (17 Nisan 2020). Alındığı Tarih: 4 Aralık 2020. Alındığı Yer: | Arşiv Bağlantısı
1
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close