Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
1

hangi mikrop veya mikroplar edinsel immün yanıt ile savaşır?

bir cok yerde araştırma yaptım ama doğru düzgün bir cevap alamadım
333 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Gencay Kaan Polat
1.Nesil Yazar

Edinsel immün yanıtlar esasında Humoral bağışıklık yani antikorları ve T ile B lenfositlerini içeren bir bütündür. Edinsel bağışıklık yanıtlarının baskılanması için antikor üretimi engellenmeli, bunu sağlamak içinse B hücreleri direkt olarak baskılanmalı veyahutta T hücreleri baskılanmalıdır. Sorunuza verilebilecek en açık örnek HIV yani (İnsan immünyetmezlik virüsü) olacaktır. Peki HIV nedir ve edinsel bağışıklık sistemini nasıl çökertiyor?

İnsan immünyetmezlik virüsü (HIV), bağışıklık sistemi hücrelerini, özellikle CD4 + T lenfositleri enfekte eden ve bu hücrelerin aşamalı olarak yok olmasına neden olan bir retrovirüstür. Enfeksiyöz bir HIV partikülü, bir protein çekirdeği içinde, enfekte olmuş konakçı hücrelerden türetilen ancak viral proteinler içeren bir lipit zarfı ile çevrili iki RNA ipliğinden oluşur. Viral RNA, viral genlerin ve viral yaşam döngüsünün transkripsiyonunu düzenleyen yapısal proteinleri, çeşitli enzimleri ve proteinleri kodlar. HIV'in yaşam döngüsü, aşağıdaki sıralı adımlardan oluşur: Hücrelerin enfeksiyonu, viral RNA'nın bir DNA kopyasının üretimi ve bunun konakçı genomla entegrasyonu, viral genlerin ekspresyonu ve viral partiküllerin üretimi. HIV, CD4'e ve insan hücrelerindeki belirli kemokin reseptörlerine (esas olarak CXCR4 ve CCR5) bağlanan gp120 (120-kD glikoprotein için) adı verilen ana zarf glikoproteini sayesinde hücreleri enfekte eder. HIV ile enfekte olabilecek ana hücre tipleri, CD4+ T lenfositleri, makrofajlar ve dendritik hücrelerdir. Hücresel reseptörlere bağlandıktan sonra viral membran, konakçı hücre membranı ile birleşir ve virüs, hücrenin sitoplazmasına girer. Burada virüs, viral proteazla kaplanmaz ve RNA'sı salınır. Viral RNA'nın bir DNA kopyası, viral reverse transkriptaz enzimi (tüm retrovirüslerin bir işlem karakteristiği) tarafından sentezlenir ve DNA, integraz enziminin etkisiyle konakçı hücrenin DNA'sına entegre olur. Entegre viral DNA'ya provirüs denir. Enfekte olmuş T hücresi, makrofaj veya dendritik hücre, başka bir bulaşıcı mikrop gibi bazı dışsal uyaranlarla aktive edilirse, hücre kendi genlerinin çoğunun transkripsiyonunu açarak ve sıklıkla sitokinler üreterek yanıt verir. Bu normal koruyucu tepkinin olumsuz bir sonucu, sitokinlerin ve hücresel aktivasyon sürecinin kendisinin de provirüsü aktive ederek viral RNA'ların ve ardından proteinlerin üretimine yol açmasıdır. Virüs daha sonra hücre zarına göç eden, konakçıdan bir lipit zarfı alan ve başka bir hücreyi enfekte etmeye hazır bir enfeksiyöz viral partikül olarak saçılan bir çekirdek yapı oluşturabilir. Entegre HIV provirüsü, enfekte olmuş hücrelerde aylarca veya yıllarca gizli kalabilir, hastanın bağışıklık sisteminden (ve daha sonra tartışılacak olan antiviral tedavilerden bile) gizlenebilir.

HIV enfeksiyonundan sonra CD4 + T hücrelerinin tükenmesine, enfekte olmuş hücrelerde viral partiküllerin üretiminin yanı sıra enfekte olmamış hücrelerin ölümünden kaynaklanan virüsün sitopatik bir etkisi neden olur. Aktif viral gen ekspresyonu ve protein üretimi, T hücrelerinin sentetik mekanizmasına müdahale edebilir. Bu nedenle, virüsün çoğaldığı enfekte T hücreleri bu işlem sırasında öldürülür. AIDS'e ilerleme sırasında kaybedilen T hücrelerinin sayısı, enfekte olmuş hücrelerin sayısından daha fazladır. Bu T hücre kaybının mekanizması tam olarak tanımlanmamıştır. Bir olasılık, T hücrelerinin, belki de bu hastalarda yaygın olan enfeksiyonlar tarafından kronik olarak aktive olması ve kronik stimülasyonun apoptozla sonuçlanmasıdır. Dendritik hücreler ve makrofajlar gibi diğer enfekte hücreler de ölebilir ve bu da lenfoid organların yapısının tahrip olmasına neden olabilir. Birçok çalışma, bağışıklık yetersizliğinin sadece T hücrelerinin tükenmesinden değil, ayrıca T lenfositlerindeki ve diğer bağışıklık hücrelerindeki (dendritik hücreler ve makrofajlar) çeşitli fonksiyonel anormalliklerden kaynaklandığını ileri sürmüştür. Bununla birlikte, bu fonksiyonel kusurların önemi belirlenmemiştir ve T hücrelerinin kaybı (ardından kandaki CD4 + T hücre sayısında düşüş), hastalığın ilerlemesinin en güvenilir göstergesi olmaya devam etmektedir.

Tüm Reklamları Kapat

172 görüntülenme

Kaynaklar

  1. Abul K. Abbas, MBBS. (2020). Basic Immunology: Functions And Disorders Of The Immune System. Yayınevi: Elsevier.
1
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Kafana takılan neler var?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close