Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Sorulara Dön
Kadir Taş
Üye 5 Ocak 2021
0

Hangi hayvanı yiyebileceğimize kim karar verebilir?

Dinlerde ki helal ve haram kavramlarını bir kenara bırakırsak İnek, Tavuk, Balık vb hayvanları yediğimiz gibi neden Kedi, Köpek ya da memeli, omurgalı gibi hayvanları yemiyoruz? yemek istesek suçlu olur muyuz? Böyle düşününce veganlık mantıklı geliyor.
311 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
2 Cevap
Yusra Aslan
Yusra Aslan
102K UP
Biyoloji Öğrencisi 5 Ocak 2021

Kedi, köpek gibi evcilleştirdiğimiz hayvanları besin olarak görüp yemeyiz bunun en büyük sebebi kanımca bu hayvanlarla olan iletişimimizin daha yakın olmasıdır. Yani bu canlılarla çok daha büyük bir duygusal bağımız var genel itibariyle. Böylece bu durum da gerek insanlığın ahlak anlayışı, gerek de güzellik anlayışı sebebi ile rahatlıkla açıklanabilir.

Bunun dışında et oranlarının düşük olması belki örnek verilebilir. Buradan ''Neden balık yiyoruz o zaman?'' şeklinde bir dönüt almam olası olacaktır. Buna cevaben de şunu belirtmek istiyorum, balıktan alacağımız besin değerini kedi, köpekte yakalayamayabiliriz.

Bir diğer sorgulanması gereken kısım ise soruda belirttiğiniz gibi vücut kütlesi yeterli olan diğer memeli etoburlarla neden beslenmediğimizdir. Daha geçmişten örnek verirsek bu canlıların vahşi olmaları sebebiyle avlanmaları ineğe, koyuna göre çok zordur. Şuan için konuşmak gerekirse, avlayabilmek için çeşitli yöntemler üretebilmemiz mümkündür ve sanıyorum kolayca bu koşullar sağlanabilir fakat süregelen bir beslenme alışkanlığımız halihazırda mevcuttur zaten. Bunun dışında otobur olanları otla besleyerek kolayca kendimize besin kaynağı haline getirebiliriz fakat etoburlara ayrıca başka canlıları yem etmek mecburiyetinde kalırız, bu da pek mantıklı olmaz. Diğer bir yandan bakacak olursak canlı piramidinde enerji düzeyi olarak etobur bir canlıdan alacağımız enerji daha azdır.

Tüm Reklamları Kapat

Besin Piramidinde Enerji Dağılımı
Besin Piramidinde Enerji Dağılımı
Fikir.Gen.Tr

Yukarıda bahsettiğim süregelen beslenme alışkanlığımız da çok önemlidir. Köpeklerin kedilerin yendiği kültürler de mevcuttur ya da işin içine inançları kattığımızda inek gibi neredeyse bizim temel gördüğümüz canlıları besin olarak tüketmeyenler de vardır. Umarım yazdıklarım bir nebze yardımcı olabilmiştir. Bilimle kalın.

0
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
M. Oguz Dişli
Öğrenci 5 Ocak 2021

Tarihte insanlar karınlarını doyurmak için pek çok farklı yönteme başvurmuş . Avcı toplayıcılar belirli aralıklarla ava gider ve evleri saydıkları arazide yiyebilecekleri şeyleri toplarlardı. Yedikleri şeyler çok çeşitliydi . Çeşit çeşit meyveler , sebzeler , mantarlar ve de çeşit çeşit etler . Avcı toplayıcılar kılıç dişli kaplanı yiyebiliyordu , eve dönüş yolunda kendilerine saldıran kurtları yiyebiliyordu. Avcı toplayıcılar teknik olarak günümüz kedi ve köpeklerin atalarını yiyerek hayatlarını sürdürebiliyordu. Kabilede yamyamlık varsa birbirlerini bile yiyebilirlerdi. Bu davranışlarını şekillendiren mitler de olabiliyordu. Ama günümüz modern çağının mitleri arasında yamyamlık tuhaf karşılanıyor. Ve dost saydığımız türlere zarar gelmesini istemiyoruz. Şöyle bir örnek vereyim : Siz size dostluk duygusunu yaşatan arkadaşlarınızı yemiyorsanız bunun bir nedeni de mittir . Umarım faydalı olmuştur.

159 görüntülenme
1
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close