Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Sorulara Dön
Zeki Gürkan
Üye 31 Ekim 1 Cevap
1

Hala tahta kuruları gibi basit canlılar neden var?

244 görüntülenme
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Sena Küçükkıvanç
Yazar&Editör 31 Ekim

Tahta kuruları hâlâ hayatımızda çünkü çok iyi adapte oluyorlar ve çevreye göre direnç geliştirebiliyorlar. Farklı iklimlerde uzun süre aç kalabiliyor, hatta açlık dönemlerinde vücut fonksiyonlarını yavaşlatarak adeta "uykuya" geçiyorlar. Bu sayede de yeni bir konak bulana kadar saklanıp hayatta kalabiliyorlar. Yani evde uzun süre fark edilmeyen bir köşede kalıp, ihtiyaç duyduklarında harekete geçebiliyorlar.

Ayrıca yıllar içinde kullanılan böcek ilaçlarına karşı sağlam bir bağışıklık kazandılar. Özellikle yaygın kullanılan piretroit gibi ilaçlara karşı direnç gösteriyorlar, bu da onları ortadan kaldırmayı zorlaştırıyor. Üstelik vücut yapıları ince ve düz olduğu için çok küçük alanlarda gizlenebiliyorlar; bu sayede gözden kaçmaları kolaylaşıyor. Hızla üreyip çoğalmaları da cabası! Eksik bir müdahaleden sonra bile kolayca çoğalıp başa dönüyorlar.

Evrimsel açıdan bakacak olursak:

Tüm Reklamları Kapat

Tahta kuruları gibi "basit" yapılı canlılar milyonlarca yıldır ortada çünkü değişime dayanıklı bazı eski özellikleri var. 100 milyon yıl öncesine kadar uzanan bir geçmişleri var; dinozorlarla aynı zamanda yaşamışlar, ama her ortama ayak uydurabilmişler. Aslında eskiden ilk konaklarının yarasalar olduğu sanılıyordu ama aslında yuvaları ya da inleri olan daha eski canlılarla birlikte evrimleşmişler. Sadece tek bir canlı türüne bağlı yaşamamaları farklı ev sahiplerine adapte olmalarına olanak tanıyor; bu da onları yok olma tehlikesinden koruyor. Ev sahipleri değiştikçe onlar da başka türlere geçebiliyor böylece daha karmaşık canlıların karşılaştığı risklerle karşılaşmıyorlar.

Basit yapıları ve dayanıklı üreme tarzları sayesinde günümüzde bile gayet rahat ayakta kalabiliyorlar. Kalın dış iskeletleri var bu da onları böcek ilaçlarına karşı dirençli yapıyor. Minimum ihtiyaçla hayatta kalabilmeleri, değişen çevrelere hızla uyum sağlayabilmeleri, bu canlıları halen yok olmaktan koruyor. Yani özetleyecek olursam bu böcekler basit ama dirençli yapılarını bir avantaja çevirmiş durumda; etrafta daha karmaşık türler yok olurken onlar hâlâ burada fink atıyorlar :) O yüzden basit dememek lazım.

Kaynaklar

  1. CDC. About Bed Bugs. (10 Mayıs 2024). Alındığı Tarih: 31 Ekim 2024. Alındığı Yer: Bed Bugs | Arşiv Bağlantısı
  2. O. U. EPA. Bed Bugs Appearance And Life Cycle. (4 Mart 2013). Alındığı Tarih: 31 Ekim 2024. Alındığı Yer: O. U. EPA | Arşiv Bağlantısı
  3. O. U. EPA. Introduction To Bed Bugs. (4 Mart 2013). Alındığı Tarih: 31 Ekim 2024. Alındığı Yer: O. U. EPA | Arşiv Bağlantısı
8
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close