Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Sorulara Dön
Anonim
Anonim Üye 23 Mart 2021
0

Hakikat öğrenilebilir mi?

Hakikat diye bir şey var mı, varsa bunu öğrenmek mümkün mü?
1,502 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
2 Cevap
Ersals Krononot
Ersals Krononot
309K UP
Krononot⁸ 13 Nisan 2021

Bir olguya ait bilgiye ulaşmak, onu tanımlamak, anlama çabası -öğrenmek- olarak görülebilir. Ancak hakikat, kendisine ait bilgiye ulaşılabilecek ve bu yolla anlaşılabilecek bir olgu - değer - şey değildir. Bu özellik de hakikat kavramına özel - has değildir. Bir çok olgu, deneyim yoluyla ya da ancak yetişkinliğe ulaşınca anlaşılabilecek seviyede niteliğe sahiptir.

Felsefi açıdan da hakikat, kişinin varoluşu anlama, kavrama, yorumlama çabasıyla ulaşılabilen bilinç seviyesinin algı düzeyiyle alakalı bir durum. Hakikat - gerçek - algı. Bu üç olgu, bizim varoluşu yorumlarken kullandığımız ana arterler. Hakikat, kendisine ait kesin sonuca ulaşamayacağımız, algı düzeyimizin sınırlılığına bağlı olarak anlamaya yakınlaşma çabasında kalacağımız asıl gerçeklik olarak kabul ettiğimiz üst gerçeklik düzey. Gerçek, bizim algı sınırlılığımız ile deneyimlediğimiz gerçeklik düzeyi. Gerçek olmadığını iddia edemeyeceğimiz, ancak mutlak gerçek olamayacağını da biliyor olduğumuz gerçeklik düzeyi. Algı ise, biyolojik ve evrimsel nedenlere dayalı olarak deneyimlediğimiz gerçekliğin de manipüle olmuş (yaşamda kalmayı garantiye alma, kolaylaştırma) hali. Görme, inanılmaz editlenmiş, yorumlanmış bir algı çıktısıdır örneğin. Ya da tehdit olmayan bir durumu tehdit olarak algılamak da algıya bağlı gerçeklik yorumudur.

Hakikat ile olan etkileşimimiz, deneyimlenebilir gerçeklik ile algıyı ayırt edebilme, evren - biyoloji - fizik gibi temel konularda belli bir düzeyde bilgi edinme, varoluşu yorumlama için yeterli bir zemin oluşturacak çabaya KİŞİSEL OLARAK girme ile yakından alakalı. Hakikate ulaşma gibi bir sonuç beklemeden, anlamaya çalışmanın sıradan bireylere göre daha ileri noktalarına gitmeyi bir gereklilik olarak görebilmek. Biliyoruz ki biz sadece gerçekliği anlamada ilerleyebiliriz. Hakikat, bilinç düzeyimizin çocuk - yetişkin oranında ileri bir komplekslik düzeyi. Bir sonucu hedeflemeden, anlamayı merkeze koyarak ilerlemek, birey olarak aslında olması gereken kişiye doğru gitme yolu ile hakikate dair yorum yapabilme çabasına ulaşabiliriz. Ancak salt bilgi ile, hakikati anlamak, ona ulaşmak gibi bir sonuç pek mümkün görünmüyor. Bilinç gelişimi olmadan; varlık yorumu, hakikate dair anlayış geliştirmek sonucun niteliğine bağlı olarak beklenemez. En azından varlık yorumlarını aşağı - üstün şeklinde ayırmayacak noktaya gelmeden bu konularda kesin ve net konuşmamak gerekir.

Tüm Reklamları Kapat

353 görüntülenme
0
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Merve Arıcıbaşı
PhD Veterinary Sciences 24 Mart 2021

Felsefede hakikat ve gerçeğin şöyle bir ayrımı var: gerçek benim zihnime bağlı olmadan varolan, hakikat ise gerçeğin kendisiyle benim algımın uyum içinde olması yani zihnime bağımlı olan bir durum.

Gerçekler bir takım deneylerle natüralizm kapsamında ortaya konmaya çalışılabilir. Bunun zihnimizle uyumu, yani hakikat ise değişkendir. Çünkü zihnimiz zaman, deneyim ve çevreyle değişkendir.

Tüm Reklamları Kapat

278 görüntülenme
3
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close