Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Sorulara Dön
Kağan Köseoğlu
Üye 25 Temmuz 2022 1 Cevap
3

Hafızasını kaybeden insanlar neden konuştukları dili unutmazlar?

3,668 görüntülenme
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Silinmiş Üye
Silinmiş Üye Nörofizyoloji alanında arştırmalar yapmaktayım. 25 Temmuz 2022

Evvela hafıza kaybı (amnezi) temel olarak 2 düzeyde ele alınır :Prosedüral ve deklaratif. Prosedüral daha motor becerilerle ve eylemlerle ilgilidir. Bu hafıza araba sürmenizden sık yaptığınız yemeğin tarifine kadar bir çok motor beceriden sorumludur. Beyindeki somatosensoriyel korteksteki bir hasarın bu hafızaya derinden etkisi vardır. Deklaratif ise epizodik ve semantik olmak üzere iki kısımdır ve hastaları bilişsel anlamda daha çok burası etkiler. Epizodik bir piyanistin favori eserini hatırlaması semantik ise çalmaya başladığında notaları hatırlaması gibidir. Yani semantik hafıza olgusal olarak beyne iletilen nesnel girdilerle ve piyanistin parmaklarına iletilen motor çıktılarla ilintilidir. Bu bağlamda epizodik ve semantik birbirine bağlı kavramların farklı işlevsel mekanizmalarıdır diyebiliriz. Diller ise uzun süreli hafızayla kayıt altında tutulan , semantik hafızanın bu alanda daha baskın olduğu kavram ve işitsel ögelerin birleşiminden oluşan karmaşık sistemler bütünüdür. Gün içerisinde sık tekrar edilmesi unutulmamasını , semantik hafızaca uzun süreli bellekte tutulması ise korunmasını sağlamaktadır. Yani kişi ana dilini konuştuğu halde konuştuğu dilin adını ya da en çok o dili konuştuğunu unutabilir. Hatta dil kavramını unutabilir. Dil kaybı (afazi) ise semantik hasarla ilintilidir. Bazı hallerde duyduklarını anlar fakat konuşamaz , bazılarında konuşur fakat söyledikleri anlamsızdır. Ayrıca ağır hasarlı bazı travmalarda kişilerde nöral bağlantı yollarının yeniden yapılandırılması sebebiyle ana dillerini başka hiç bilmedikleri bir dille değiştirmeleri de mümkündür. Bu semantikten bağımsız prosedüral hafıza için de geçerlidir. Kazadan sonra piyano çalmaya başlamak gibi. [1]

357 görüntülenme

Kaynaklar

  1. www-olaganustukanitlar-com.cdn.ampproject.org. Error 404 (Not Found)!. Alındığı Tarih: 25 Temmuz 2022. Alındığı Yer: www-olaganustukanitlar-com.cdn.ampproject.org | Arşiv Bağlantısı
Bu cevap, soru sahibi tarafından en iyi cevap seçilmiştir. Ancak bu, cevabın doğru olduğunu garanti etmez.
4
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Kafana takılan neler var?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close