Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
6

Güzellik veya şirinlik algımızı ne belirler neyi güzel buluruz?

Quokkaları şirin buluruz fakat neden ? Güzel bir kız gördüğümüzde kalp atışlarımız hızlanır ve vücudumuzda adrenalin salgılanır. Vücudumuzda güzele veya şirine karar veren nedir?
553 görüntülenme
Güzellik veya şirinlik algımızı ne belirler neyi güzel buluruz?
Güzellik veya şirinlik algımızı ne belirler neyi güzel buluruz?
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
2 Cevap
Şahin Tutuş
Şahin Tutuş
59K UP
Bilimsever

Beynimizde insan yüzlerini tanımlayan özel bir bölge vardır. Hatta bu bölge hasarlanırsa yüz körlüğü denilen bir hastalık oluşur. Kişi yakınlarını dahi yüzlerinden tanıyamaz. Aynı bölge mimikleri de algılar. Söz konusu hayvanı şirin bulmamızın nedeni bizim gülümseyen mimiklerimize çok yakın bir yüz ifadesi olduğu için. Aynı şekilde yunusları da hep gülüyor gibi algılarız. Kedilerde ise ufak yüze rağmen kocaman gözler bizde çocuksu bir his uyandırır.

Fakat karşı cins görünce heyecanlanmamız, onu çekici bulmamız ise başka bir konu. Bunun için birçok neden sayılabilir. Örneğin denilir ki birisine yeterince dopamin verilirse bir file bile aşık olur. Bipolar gibi hastalıklarda, hasta riskli denilebilecek kadar aşırı seks isteği ile dolabilir. Sözün özü hormonlarımız birisini çekici bulmakta epey etkili.

Tüm Reklamları Kapat

Diğer yandan kimi çekici bulup kimi bulmayacağımız konusunda ise kültürel kodlar etkili olabilir. Eskiden şişman kadınlar güzel bulunurmuş, bugün ise zayıf kadınlar güzel bulunuyor. Aşırı bir nokta olarak Afrika yerli kabilelerinde kulak memesinin bir halka ile 15 cm'e varacak kadar büyütüyorlar. Kültürel kodlar çok etkili bu konuda.

Yapılanbir araştırmaya göre ise bize benzeyen kişileri partner olarak seçme eğilimindeyiz. Yani "zıt kutuplar birbirini çeker" lafı pek doğru değil gibi görünüyor.

Geri kalan kısımların ise karakterimizle ilgili olduğunu düşünüyorum. Yani O'nun kokusu, bakışı, bir hareketi üzerimizde etki bırakabiliyor.

Bu cevap, soru sahibi tarafından en iyi cevap seçilmiştir. Ancak bu, cevabın doğru olduğunu garanti etmez.
4
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Yasin KAYALAR
Yasin KAYALAR
177K UP
Bilim ve felsefe okuru

Bütün bunları görsel veri işlemesini sağlayan genler yapar. Neden kendi bebeğinize içiniz kaynar. Çünkü size ait genleri taşır. Ama genlerin yaptıkları sadece bu kadar değildir çünkü bunu nasıl yaptıkları önemlidir. Genler bu etkileşimi canlıyı inşa ederken görsel unsurları kullanarak yaparlar. Kendi bebeğinizi size şirin, sevimli, güzel gösterecek bağları da kurarlar sizinle onun arasında. İşte Size güzel gelen herşey de sizdeki bu genlere bağlı özelliklerden bazı unsur veya unsurlar vardır. Bu yüzden zaten profilimde sevgi hep insanın 'kendinden kendine'dir kendine yönelmiş bir şeydir dedim.

Sizin gözünüze güzel gelen, sizi cezb eden şeylerde hep aynı mekanizma vardır. Sizde olmayan veya sizdekine benzemeyen hiç bir şeyi sevemezsiniz.

Tüm Reklamları Kapat

Kültürel şeyler biyolojik olarak canlı beynine yazılıp kodlanmadıkça hiç bir etkisi olmaz. Beyniniz bu programı alacak biçimde bir gelişim gösterir. Erken evrelerde içinde bulunduğunuz şartlarla beyniniz bir programdan geçer. Beyniniz bir veri banyosu yapmış olur. Bunlardan bazı unsurlar güçlü bir etki ile kalıcı olur bazıları silinir gider. İşte bu süreçteki bazı unsurlar da çevre yolu ile 'size' veya 'sizdekilere' dahil olmuş olur.

Bunu şu şekilde örnekleyelim. Siz güzel anlamının şablonunu taşıyan bir beyinle gelirsiniz. Ama sizdeki güzel'in hangi unsurlarla eşleşeceğı çevreye bağlıdır. Bu bağlar beyniniz ile o unsurlar arasında kurulunca artık ikisi sizin zihninzde eş değer olur. Artık sizdeki güzel ve bu anlama gelecek karşılığı o unsurlara dönüşmüştür. sizdeki 'güzel'in tanımı anlamını artık o unsurlarla bulur olmuştur. Zihnin derin mekanizması bu şekilde işler.

Tüm Reklamları Kapat

Erken evrede gördüğünüz etkiliyici bir rüya bile sizin zihninizde bu eşleşmeyi kurabilir. Zihnimizin çok hassas ayarları var tıpkı evren gibi.

Yani her ihtimalde genlerle, genetik mirasla veya çevre ile bile olsa sonuç beyin için aynı mekanizma ve sistemle gerçekleşir.

4
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Sorulara Dön
Evrim Ağacı'na Destek Ol
Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katmak için hemen buraya tıklayın.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
EA Akademi
Evrim Ağacı Akademi (ya da kısaca EA Akademi), 2010 yılından beri ürettiğimiz makalelerden oluşan ve kendi kendinizi bilimin çeşitli dallarında eğitebileceğiniz bir çevirim içi eğitim girişimi! Evrim Ağacı Akademi'yi buraya tıklayarak görebilirsiniz. Daha fazla bilgi için buraya tıklayın.
Etkinlik & İlan
Bilim ile ilgili bir etkinlik mi düzenliyorsunuz? Yoksa bilim insanlarını veya bilimseverleri ilgilendiren bir iş, staj, çalıştay, makale çağrısı vb. bir duyurunuz mu var? Etkinlik & İlan Platformumuzda paylaşın, milyonlarca bilimsevere ulaşsın.
Youtube
Kurtlar Neden Dolunayda Ulur?
Kurtlar Neden Dolunayda Ulur?
Sonsuz Enflasyon: Büyük Patlamadan Önce Ne Vardı?
Sonsuz Enflasyon: Büyük Patlamadan Önce Ne Vardı?
Işık Hızında Düşen Bir İğne, Dünyayı Yok Edebilir mi?
Işık Hızında Düşen Bir İğne, Dünyayı Yok Edebilir mi?
Cep Telefonları Yerinizi Nereden Biliyor da Sizi Arayabiliyor?
Cep Telefonları Yerinizi Nereden Biliyor da Sizi Arayabiliyor?
Matematikten Neden Bu Kadar Korkuyorsunuz?
Matematikten Neden Bu Kadar Korkuyorsunuz?
Podcast
Evrim Ağacı'nın birçok içeriğinin profesyonel ses sanatçıları tarafından seslendirildiğini biliyor muydunuz? Bunların hepsini Podcast Platformumuzda dinleyebilirsiniz. Ayrıca Spotify, iTunes, Google Podcast ve YouTube bağlantılarını da bir arada bulabilirsiniz.
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Kafana takılan neler var?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
Geri Bildirim Gönder
ve seni takip ediyor
Evrim Ağacı Uygulamasını
İndir
Chromium Tabanlı Mobil Tarayıcılar (Chrome, Edge, Brave vb.)
İlk birkaç girişinizde zaten tarayıcınız size uygulamamızı indirmeyi önerecek. Önerideki tuşa tıklayarak uygulamamızı kurabilirsiniz. Bu öneriyi, yukarıdaki videoda görebilirsiniz. Eğer bu öneri artık gözükmüyorsa, Ayarlar/Seçenekler (⋮) ikonuna tıklayıp, Uygulamayı Yükle seçeneğini kullanabilirsiniz.
Chromium Tabanlı Masaüstü Tarayıcılar (Chrome, Edge, Brave vb.)
Yeni uygulamamızı kurmak için tarayıcı çubuğundaki kurulum tuşuna tıklayın. "Yükle" (Install) tuşuna basarak kurulumu tamamlayın. Dilerseniz, Evrim Ağacı İleri Web Uygulaması'nı görev çubuğunuza sabitleyin. Uygulama logosuna sağ tıklayıp, "Görev Çubuğuna Sabitle" seçeneğine tıklayabilirsiniz. Eğer bu seçenek gözükmüyorsa, tarayıcının Ayarlar/Seçenekler (⋮) ikonuna tıklayıp, Uygulamayı Yükle seçeneğini kullanabilirsiniz.
Safari Mobil Uygulama
Sırasıyla Paylaş -> Ana Ekrana Ekle -> Ekle tuşlarına basarak yeni mobil uygulamamızı kurabilirsiniz. Bu basamakları görmek için yukarıdaki videoyu izleyebilirsiniz.

Daha fazla bilgi almak için tıklayın

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close