Beynimizde insan yüzlerini tanımlayan özel bir bölge vardır. Hatta bu bölge hasarlanırsa yüz körlüğü denilen bir hastalık oluşur. Kişi yakınlarını dahi yüzlerinden tanıyamaz. Aynı bölge mimikleri de algılar. Söz konusu hayvanı şirin bulmamızın nedeni bizim gülümseyen mimiklerimize çok yakın bir yüz ifadesi olduğu için. Aynı şekilde yunusları da hep gülüyor gibi algılarız. Kedilerde ise ufak yüze rağmen kocaman gözler bizde çocuksu bir his uyandırır.
Fakat karşı cins görünce heyecanlanmamız, onu çekici bulmamız ise başka bir konu. Bunun için birçok neden sayılabilir. Örneğin denilir ki birisine yeterince dopamin verilirse bir file bile aşık olur. Bipolar gibi hastalıklarda, hasta riskli denilebilecek kadar aşırı seks isteği ile dolabilir. Sözün özü hormonlarımız birisini çekici bulmakta epey etkili.
Diğer yandan kimi çekici bulup kimi bulmayacağımız konusunda ise kültürel kodlar etkili olabilir. Eskiden şişman kadınlar güzel bulunurmuş, bugün ise zayıf kadınlar güzel bulunuyor. Aşırı bir nokta olarak Afrika yerli kabilelerinde kulak memesinin bir halka ile 15 cm'e varacak kadar büyütüyorlar. Kültürel kodlar çok etkili bu konuda.
Yapılanbir araştırmaya göre ise bize benzeyen kişileri partner olarak seçme eğilimindeyiz. Yani "zıt kutuplar birbirini çeker" lafı pek doğru değil gibi görünüyor.
Geri kalan kısımların ise karakterimizle ilgili olduğunu düşünüyorum. Yani O'nun kokusu, bakışı, bir hareketi üzerimizde etki bırakabiliyor.