Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
1

güzel şeyler neden ilgimizi çeker?

neden özellikle güzel olana ilgi duyarız
513 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Berat Mutluhan Seferoğlu
Felsefe Genel Editörü

Merhabalar.

Burada güzelin objektif olup olmamasına göre birden fazla cevap verilebilir.

Tüm Reklamları Kapat

Eğer güzellik subjektif bir şeyse, kişiden kişiye göre değişir. Bu durumda güzel olan şeyin kişinin ilgisini çekmesi ona güzel gelen şeyin kişinin ilgisini çekmesi anlamına gelirdi. Bunda da şaşılacak bir şey olmazdı. Çünkü bir kişiye bir şeyin güzel gelmesi, güzelliğin subjektif olması durumunda, o şeyin kişinin ilgisini çekmesini de kaçınılmaz kılardı. Güzellik subjektifse güzel olmayı zaten kişinin ilgisini pozitif bir biçimde cezbeden şeyler cinsinden tanımladığımız için bir şeyin kişiye hem güzel gelmesi hem de ilgisini çekmemesi mümkün olmazdı gibi görünüyor. Ancak bu görüşle ilgili sıkıntılardan biri en azından bazı durumlarda güzelliğin objektif olduğunu düşünmemizin makul olması. Mesela verilen örneklerden biri şu: Beethoven'ın 9. Senfonisi'nin bir eşeğin anırmasından daha güzel olması, salt bizim onu güzel görmemizden mi kaynaklanır? Çoğumuz bunu inanmayı çok zor bulurduk. Aksine, eşek anırmasını Beethoven'ın 9. Senfonisi'nden daha güzel bulan birinin hata yaptığını düşünme eğilimi gösterirdik çoğumuz.

O halde ikinci alternatife gelelim. Diyelim ki güzellik objektif. Bizim bir şey hakkında ne düşündüğümüzden bağımsız olarak güzel olan ve olmayan şeyler var. Bu durumda güzel şeyler neden ilgimizi çekerdi? Tahminen şu yüzden: İnsan rasyonel bir varlık olup iyiyi-kötüyü, güzeli-çirkini ayırt edebiliyorsa iyinin ve güzelin bizi cezbetmesi kadar normal bir şey olamaz. Bir şeyin objektif bir şekilde iyi olduğunu ya da güzel olduğunu gerçekten kabul ettikten sonra onun ilgimizi çekmesi beklenen şey. Tabi burada biraz meseleyi yüzeysel alıyorum çünkü iyi ve güzel şeylerden bazılarının iyi-güzel olduğunu kabul etmekle beraber onlarla ilgilenmemeyi seçebiliriz. Mesela sanatın pek çok formunun güzelliğini kabul eden biri sanatla ilgilenmeyip iyi ve güzel olduğunu düşündüğü başka şeylerle uğraşmayı seçebilir. Burada kişisel yönelimler devreye giriyor. Ben ikisinin de güzel olduğunu düşünsem ve ikisindeki objektif güzelliği görsem de heykel sanatıyla değil de müzikle uğraşmayı müziği daha fazla sevdiğimden tercih edebilirim. Dolayısıyla bir şeyin güzel olması bizleri cezbetmesi için bir faktör olsa da ona ilgi göstermemiz için yeterli olmayabilir.

Bu cevabın içeriği ve doğruluğu, Evrim Ağacı editörleri tarafından kontrol edilmiş ve onaylanmıştır.
2
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close