Aslında Homo Sapiens'in varlığının büyük bir kısmı boyunca, birden fazla insan türü dünya üzerinde yürümüştür. Türümüzün başlangıç yeri olan Afrika'da büyük beyinli Homo heidelbergensis ve küçük beyinli Homo naledi de dolaşıyordu. Asya'da, Denisovalılar olarak adlandırılan bir grup olan Homo erectus ve daha sonra Homo floresiensis vardı. Neandertaller ise Avrupa'yı ve Batı Asya'yı yönetiyorlardı. Ve muhtemelen henüz keşfedilmemiş daha da fazla form vardı.

40.000 yıl önce, H. sapiens kendini yapayalnız buldu; bir zamanlar inanılmaz çeşitlilik gösteren, iki ayaklı primatlardan oluşan ve birlikte homininler olarak bilinen bir ailenin geriye kalan tek üyesiydi. Peki nasıl tek tür kaldık?
Bunun birçok koşula bağlı olduğunu düşünmek gerekir. Tek bir koşul Homo Sapiens hariç diğer tüm insan türlerinin yok olmasına neden olamaz. Bu koşullar arasında H. Sapiens'in beyin gelişimi, üreme yeteneği, ortam koşulları, yemek serüveni ve rekabet sayılabilir. Aşağıda bazı örnekler vererek açıklayacağım.
Örneğin koşullar değiştikçe ve bu insansı türler ormanlardan ve ağaçlık alanlardan daha kuru ve açık savan bölgelere doğru yer değiştirdikçe daha da etçil oldular. Fakat bir problem vardı: Açık ve kuru alanlar olan savanlarda yemek için daha az bitki bulunuyordu. Doğal olarak bu, hem bitkilerle beslenen hayvanlar hem de bu hayvanları avlayan insansılar için daha az yemek demekti. Yemek bulma yarışı bazı türlerin yok olmasına neden olacaktı. Shea bu konuda “insan evrimi, bazı türlerin daha da etçil olmasına neden olurken, aynı zamanda süreç içinde daha az insan türü görmekteyiz” diye vurguluyor. Yeme düzenindeki bu değişiklik birçok türün yok olmasına neden olsa da, dünyada sadece tek bir tür bırakmaya yetecek kadar dramatik değildi.
Neandertaller ağaçlık alanlarda avlanmaya modern insanlardan daha iyi adapte olmuşlardı. Fakat Avrupa’nın iklimi değişince, ormanlık alanlar modern insanın alışkın olduğu Afrika çayırları gibi daha açık hale gelmeye başladı. Neandertallerin ana besin kaynağı olan ormanlar gittikçe küçüldü ve nüfusun besin ihtiyacına yetmeyecek hale geldi.
Kaynaklar
- K. Wong. Why Is Homo Sapiens The Sole Surviving Member Of The Human Family?. (1 Eylül 2018). Alındığı Tarih: 6 Kasım 2023. Alındığı Yer: Scientific American doi: 10.1038/scientificamerican0918-64. | Arşiv Bağlantısı