Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Sorulara Dön
2

Günümüzdeki çalışma düzenine yeni kölelik diyebilir miyiz? Bu düzene ayak uydurmak dışında başka seçeneğimiz var mı?

Günümüzdeki çalışma düzenine gerçekten yeni kölelik diyebilir miyiz. Peki, gerçekten öyle ise bunun için ne yapabiliriz. Bir çoğumuz bu sisteme kapılmış olarak, çoğu zaman farkına bile varmadan yaşıyor, yaşlanıyor ve ölüyoruz. Sizce bu sisteme ayak uydurmak dışında seçeneklerimiz var mı?
201 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Silinmiş Üye
Silinmiş Üye Akıl yürütmeyi öğrenmeye çalışan bir öğretmenim.

Tabi ki var! Örgütlenmek...

İlkel komünal dönem sonrası köleci toplumun sınıfları yarattığı günden bu yana kölelik farklı görünüm ve isimle hep süreğen bir olguya dönüşmüştür.

Ardından gelen feodal toplumda efendilerin adı derebeyi, kölelerin adı serf olmuştur. ( Toprak ağası ve toprağa bağımlı köylü)

Tüm Reklamları Kapat

Takip eden ve şu an devam eden kapitalist toplumda ve özellikle Fransız İhtilali sonrası (1789) serf, tebaa vb. hiç bir hakka sahip olmayan bir zaman köle olanların torunları yavaş yavaş haklarını elde etmeye ve yurttaş, vatandaş sıfatı ile hak sahibi birey olarak tanımlanmaya başlamıştır. Ancak bu uzun sürmemiştir.

Fransız ihtilalini birlikte yapan kent soyluları (Burjuvalar) ile o günkü müttefikleri köylüler, ihtilal sonrası ortaklaştıkları eşit hak temelli Fransız Yurttaş Hakları Bildirgesi, kısa bir süre içinde kağıt üzerinde kalmış ve kralları köylüler ile birlikte deviren Burjuvalar, ortaklarına ( köylülere) ihanet ederek devirdikleri kralların tahakküm koltuğuna oturmuştur

Artık devir paranın kutsandığı kapitalizmin devridir. Burada sanayi devrimi ile birlikte köylerin boşalıp şehirlere akması neticesinde , eski ağalar patron eski köylüler işçi olarak adlandırılacaktır.

Yine iki sınıf fakat öncekilerden farkı bu iki sınıf bireylerinin kağıt üstünde de olsa eşitliğini öngören anayasaları var.

Tüm Reklamları Kapat

Fakat gerçek hayatta asla böyle bir eşitlik olmamıştır ve olmayacaktır çünkü bu kapitalizmin sömürücü ( artı değer) doğasına aykırıdır.

Bir tarafta üretim araçlarına sahip olan burjuvaların her şeye hükmetmesi ve sömürüye dayalı muazzam bir zenginlik, öbür tarafta emeği dışında satacak bir şeyi olmayan işçi sınıfı.

Üstüne bir de bu dönemde kapitalizmin en üst aşamaya, emperyalizme evrilişi neticesinde işçi sınıfının sadece ölmeyecek kadar bir gelir ile ve milyonlarca işsiz sınıfdaşı ile terbiye edilmesi modern köleliğe giden yolu açmıştır.

Çaresi var mı? Elbette.

Kafası karıştığında akıllı insanın yaptığı gibi soru sorarsak cevaba ulaşabiliriz.

Soru: Burjuvazi, bunca azlığına rağmen, bunca hantallığına rağmen, bunca haksızlığına rağmen ve aslında bunca güçsüzlüğüne rağmen nasıl oluyor da egemen?

Ya da tersinden sorarsak; İşçi sınıfı bunca sayıya, üretkenliğe, haklılığa ve güce rağmen nasıl modern köleliğe rıza gösteriyor?

Cevap: Çünkü burjuvazi yaşamın her alanında ve genellikle devlet eli ile örgütlü.

Ya da tersinden: Çünkü işçi sınıfı dağınık. Din, mezhep, ırk, dil, sosyal statü, renk, cinsiyet vb. yapay nedenlerle atomlarına kadar ve kim olduğunu unutacak kadar (yabancılaşma) ayrışmış.

Çare: Ör-güt-len-mek!

Tüm Reklamları Kapat

İşçi sınıfı için "Zincirlerinden başka kaybedecek bir şeyi olmayanlar" ifadesinin manası budur.

2
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close